[Supernatural Movies]

[kritika] A nagy Gatsby (2013)

2013. szeptember 17. - REMY

Baz Luhrmann a pompa és csillogás mestere az idei évben sem hazudtolta meg magát, és DiCaprioval a fedélzetén elkalauzolt bennünket a felső tízezer birodalmába, ahol bizony nincsenek szürke hétköznapok. Vagy talán mégis?

gat.jpg

Amerika a lehetőségek hazája, így mindenkinek esélye van beteljesíteni az amerikai álmot, mely a végtelen gazdagságot, és rivaldafényt jelenti. No, persze nem mindenkinek jön össze. Azonban van egy ember, egy bizonyos Mr. Gatsby, akinek sikerült felérnie a csúcsra. Róla annyit lehet tudni, hogy sikeres, gazdag, és minden héten óriási nagy ünnepséget tart a kastélyában, ahol boldog-boldogtalan szórakozhat. De mégis, ki az a Gatsby? Nick Carraway megpróbálja bemutatni nekünk…

Luhrmann a Moulin Rouge-al már bizonyította, hogy ért a csillogáshoz, és ezt a Nagy Gatsbyban is megmutatta. Bevallom őszintén nagyon féltem ettől a filmtől, mert a képi világa valahogy nem jött át elsőre, és ezért sokáig halogattam a megtekintését. Ám eljött az idő, hogy megnézzem, és bizony kellemesen csalódtam benne. A film, mely F. Scott Fitzgerald regényéből készült, első ránézésre egy dupla cukormázas édesség, de amint belekóstolunk, rájövünk, hogy a belsejében valami keserű töltelék van, ami a kezdeti örömünket gyorsan szomorúságba löki át.

A film a forgatókönyvi résznél nem bukott meg sőt, nagyon is jól adagolja nekünk az információkat, aminek az utolsó morzsáit egészen a játékidő végén szórja el. Így mondhatni jól töltötték fel a viszonylag hosszú játékidőt, de ettől függetlenül én indokolatlanul hosszúnak éreztem, és itt-ott lefaragtam volna belőle másodperceket. No, de a lényeg a lényeg, hogy a történet elmesélése rendben van, és az a húzás, hogy Gatsbyt minél tovább tartogatják a legendái árnyékában, az nagyon jól működött.

A Gatsby esetében nem szabad elfeledkeznünk a látványról sem, ami bár rendkívül steril, és giccses, de a történetet nem lehetett másként bemutatni. Ez vagy bejön valakinek, vagy nem. (ugye engem is ez tartott vissza sokáig, de végül megbarátkoztam vele)

gat2.jpg

De mégis ki az a Gatsby? A legendákkal körülvett milliárdos, akinek az élete és a kifinomult modora olyannyira lenyűgöző, hogy szinte már túl szép, hogy igaz legyen. És amint egyre mélyebbre ásunk az életében úgy jövünk rá, hogy sötét titkok rejtőznek a felszín alatt. Leonardo DiCaprio mint mindig most sem okozott csalódást, és szinte a kisujjából rázta ki ezt az alakítást. A tekintete és a kisugárzása mesterien passzolt a karakteréhez. Ugyanakkor fontos még kiemelni Tobey Maguire-t is, aki szintén jól játszott.

A nagy Gatsby egy jó film, de én személy szerint egyáltalán nem tartom kiemelkedőnek. Ugyanakkor szórakoztató, látványos, és jól összerakott film, amiben kiváló színészek játszanak. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr785515934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása