[Supernatural Movies]

[kritika] Gravitáció (2013)

2013. október 04. - REMY

Minden évben árgus szemekkel nézzük a filmes felhozatalt, és gyakran feltesszük a kérdést, hogy vajon melyik lesz az a film, ami az egyediségével, az újításaival kitűnik a mezőnyből, és akár 20-30-40 év múlva is beszélni fogunk róla. Lesz-e új filmtörténeti mérföldkő, vagy sem? Miután megnézzük a Gravitációt, rájövünk, hogy itt bizony egy olyan alkotásról van szó, amiről sokáig fogunk még beszélni.

grav.jpg

Dr. Stone és Matt Kowalski az űrben ügyködnek a Hubble űrteleszkópon, amikor Houston felszól nekik, hogy törmelékek haladnak feléjük, és óriási veszélyben vannak. Az orosz műhold darabkái elképesztő sebességgel érkeznek feléjük, és pillanatok alatt megsemmisítik a bázist. Ezek után a két asztronauta az űrben, egymáshoz kötözve sodródik, és a helyes döntéseket másodpercek alatt kell meghozniuk, ha életben szeretnének maradni…

Cuarón a történetet nem bonyolította túl, hiszen leegyszerűsítve az egész, arról szól, hogy a karaktereknek el kell jutniuk A pontból B-be. De Cuarón nem is ebben akart kitűnni, hanem a story tálalásában. Ugyanis még nem kaptunk egyszer sem olyan filmet, amiben ennyire realisztikusan, és precízen oldották volna meg az űrbéli témát.

A Gravitáció ereje a realisztikus ábrázolásban rejlik, aminek hatására a játékidő alatt végig érezzük a világegyetem félelmetes és rideg atmoszféráját, amiben nagy szerepet játszott Emmanuel Lubezki zseniális operatőri munkája. Elképesztő könnyedséggel tárja elénk a gyönyörű, de mégis hátborzongató látványt, amit egy bő negyedórás snittel indított, amivel nagyon magasra tette a lécet, és amit a későbbiek folyamán nem vert le. A kamerája nem állt meg, hanem lubickolt, és ehhez a 3D-s hatás még rá is tett egy lapáttal.

Cuarón legnagyobb húzása a csend volt, hiszen az űrben nem terjed a hang, így nem dolgozhatott vele, és ezt nagyon jól is tette. Így lett igazán hatásos az összkép, ami sokáig ott fog motoszkálni a fejünkben. Ugyanakkor nem ez volt az egyetlen zseniális lépése a direktornak, hiszen olyan elemeket dobott bele a filmjébe, amiket nagyon kevesen használnak fel, főleg ha egy blockbusterről beszélünk. A filmben előtérbe kerül a feladás, a halál elfogadása, ami nem egyszerű, de talán ez a lépés könnyebbé teszi az utolsó perceket. Ezek mellett elérte azt is, hogy együtt lélegezzünk Bullockkal és Clooneyval, ami szintén nem elhanyagolható.

grav2.jpg

A mexikói rendező a tálalással emelte a magasba a Gravitációt, és ennek hála olyan filmet hozott létre, amit még nem láttunk, ha a világűrről volt szó. Kaptunk tőle drámát, és sci-fit, de a legfontosabb, hogy megkaptuk tőle a csodálatos végeredményt, azaz a Gravitációt. Igazából nem is szaporítanám tovább a szót, mert ezt a filmet látni, és érezni kell, az olvasás (kritika) jelen esetben nem sokat ér, tehát irány a mozi! Az év filmje, és valószínűleg az is marad. 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr615550786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartdrive 2013.10.04. 14:32:45

eeegen, hát ugye olyan a valóságban nincs, hogy egyszercsak jön az űrszemét, amiről nem is tudtunk

Locassen 2013.10.04. 14:53:37

@smartdrive: igazából de, a wiki szerint az űrsiklók a 90-es évektől pont azért repültek seggel előre a kijelölt bolygó körüli pályáig, hogy az űrszemét ne az ablaknak csapódjon neki, ami nem egyszer megtörtént korábban.

Mészáros Laci 2013.10.04. 15:28:15

@smartdrive:

egyrészt, bővebben:

en.wikipedia.org/wiki/Space_debris

szűkebben van magyarul is. a lényeg, hogy csak a nagyobb űrszemetet tartják nyilván az egycentisekből van milliószám, és 10 km/se sebességgel egy pár grammos szilánk is nagyot tud ütni.

másrészt, az alkalmi űrszemét (például katonai erődemonstráció céljából kilőtt elöregedett műhold törmeléke) még egyáltalán nincs benne az űrszemét-katalógusban.

Mészáros Laci 2013.10.04. 15:29:52

hozzátenném, hogy ez az a film, ahol azt az érzést, amit át akar adni, tényleg csak moziban, sőt, inkább imaxban kaphatjuk meg.

zotyesz11 2013.10.04. 17:39:19

Hát ha már ennyit reklámozzák az Indexen, akkor már tényleg nagyon biztosan jó...

Shopping 2013.10.04. 19:24:05

Tegnap láttam.

Filmnek egy nagy NULLA.

3D vagy IMAX filmnek elmegy, de max 30 percben.

Ha nem Bullock és Clooney repked skafander ben, senki se nézné meg.

paráznabillegető 2013.10.04. 20:13:11

be kell tépni előtte, és akkor már XD

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.04. 21:06:58

@Shopping: Clooneyt nem csípik ám annyira az emberek, mint hiszed. És itt nem a színészeken van a hangsúly.

Shopping 2013.10.04. 22:42:53

@REMY: Valóban. Nem az embereken van a hangsúly, hanem a látványon. És ott a vége.
Látvány van, semmi több.

Ahogy írtam, ezt max. 30 percben egy IMAX filmben élvezném. De így?

Mocsár 2013.10.04. 23:33:13

Ma este néztük meg baráti társasággal és csodálatos élmény volt. Az egész mozi halálos csendben izgulta végig, egy pisszenést nem lehetett hallani.

geogius poltzonzaro 2013.10.04. 23:37:40

Tegnap megnéztem.
3D elég jó lett.
A sztori a szokásos hálivúdi fos.
Tele fizikai képtelenségekkel, tudod hogyan találsz oda egy űrhajóval az x kilométerre lévő űrállomásra üzemanyag nélkül? Ha Sandra a sofőr...
Aztán szépen kiszállsz és átszállsz, km/sec-es sebkülönbségekkel...
fos
3d 15!!! percig, egyetértek.

Nyílméregbéka 2013.10.21. 18:23:08

Az egészen biztos, hogy ez az év filmje! Egyszerűen lenyűgöző a látvány, lélegzetelállítóan izgalmas, tökéletes filmélmény. 10/10
Tényleg csak sajnálni tudom a fanyalgókat, azokat akiknek ez a film nem tetszett.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.02. 22:05:23

Pótoltam, és nagyon megérte, ha valaha elkapom moziban tuti, hogy ott is megnézem majd.
süti beállítások módosítása