[Supernatural Movies]

[kritika] Zsákolj, ha tudsz! (1992)

2013. október 19. - REMY

Woody Harrelson és Wesley Snipes a 90-es évek egyik legnagyobb párosát alkották. Karrierjük során háromszor szerepeltek egy filmben, és ebből kétszer nagyot is szólt a végeredmény. Az első alkalom 1986-ban volt a Vadmacskák című filmben, és mondhatni ez a film indította el a filmes karrierjüket is. (Woodynak ugyan volt már előtte 1 filmje, de ott nem igen jutott szóhoz). A második a Zsákolj, ha tudsz, míg a harmadik a Pénzvonat című akció film volt.

zsák.jpeg

Sidney és Billy a kosárpályán ismerkednek meg. Az elején megy a szurkálódás, de amint beindul a játék és Billy lejátssza a pályáról Sidneyt, a két fiú összeáll, hogy egy csapatot alkossanak. Úgy gondolják, hogy együtt levernek mindenkit a grundról és sok-sok pénzt gyűjtenek majd. Jól is megy minden, mindaddig, amíg ki nem derül, hogy Billy nyomában ott vannak a gengszterek és be szeretnék hajtani rajta a pénzüket…

Ron Shelton az amerikai társadalom azon rétegét célozta meg, akik napról-napra élnek és kénytelenek kockáztatni, mert különben könnyen az utcára kerülhetnek. A két főszereplő is éppen ezt az utat követi, és a megtakarított néhány dollárjukat dobják fel annak érdekében, hogy néhány kosár után megduplázzák vagy megtriplázzák. A szerencse ugyebár forgandó és sosem lehet tudni, hogy mikor jön el az a pont, ahol ki kéne szállni.

A Zsákolj, ha tudsz a kőkemény dráma helyett a humort tette előtérbe, ami azért nem gond, mert megtalálták azt a köztes állapotot, ahol a film nem esik túlzásokba, hanem tökéletesen egyensúlyozik. Érezhető a komoly téma, ugyanakkor nem veszik el az életkedvünket. Szórakozunk, és nevetünk, hála a nagyszerű duónak.  

Ebben a filmben tényleg az a jó, hogy végtelenül laza, és könnyed. Igazi VHS korszakos alkotás, amit az emberek örömmel kölcsönöztek ki anno a tékákból, és rongyosra néztek. Nem lehet utálni, mert minden elemében szórakoztató. De ismétlem, ennek ellenére Shelton végig érezteti, hogy ezeknek az embereknek a sorsa sanyarú, hiába nevetnek.

zsák2.jpg

Woody és Wesley remélhetőleg a jövőben még összeállnak majd, hogy ismét megmutassák miért is voltak ők a 90-es évek fenegyerekei. Nagyszerű párost alkottak, és ezt a filmet mindenkinek ajánlom. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr195572459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.19. 08:01:02

és szépen bemutatja, hogy hiába sportolnak jól, ez kevés az életben, illetve ha ilyen buták nem is fognak sose előrébb jutni.
süti beállítások módosítása