[Supernatural Movies]

[kritika] Jöttünk láttunk, visszamennénk (1993)

2013. november 16. - REMY

A francia filmgyártás volt, van, és lesz. Dicséretre méltó, hogy mindig képesek olyan filmet adni a nézőknek, amiről naphosszat lehet beszélni, illetve nem fog rajta az idő vasfoga. 1993-ban is egy olyan film látta meg a napvilágot, melyre a mai napig örömmel emlékeznek vissza az emberek, és mely a vígjátékok között is előkelő helyet foglal el.

les_1.jpg

Comte Godefroy de Montmirail, középkori lovag a hű fegyverhordozójával, Jacquouille-el egy problémát szeretnének megoldani, amit csak úgy tudnak, ha visszamennek az időben egy pár órát. A szenilis varázsló készít is nekik egy varázsfőzetet, mellyel az időben tudnak utazni, de a főzet hiányos lesz és nem a múltba, hanem 1000 évvel későbbre repíti őket. A két középkori meglepődve tapasztalja, hogy nem ott vannak, ahol kéne, hogy legyenek, így minden erővel azon fáradoznak, hogy visszatérjenek a saját korukba…

Óriási, egyszerűen fenomenális az alapstory, amit Jean-Marie Poiré a csúcsrajáratott. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi humorforrása lehet egy olyan történetnek, amiben keverednek a középkori és a modern emberek. Különböző nyelvjárás, szokások, öltözködés, stb. Poirénak nem kellett mást csinálnia, mint belegondolni, hogy vajon miként viselkednének a múltból jövő emberek, hogyan reagálnának a XX. századi kütyükre, majd írni Christian Clavier társával egy egyszerű forgatókönyvet, amiben a kaland és a felfedezés játszik főszerepet. Ha ezt megcsinálják, akkor a többi már jön magától.

Mondanom sem kell a francia humor segítségével a Jean Reno és Christian Clavier kettős úgy ontották magukból a poénokat, hogy levegőhöz alig engedték jutni a nézőket. Nem telt el úgy perc a játékidőből, hogy ne csináltak volna valami oltári nagy ökörséget, de hát ez is lenne a lényege egy vígjátéknak. Pontosabban az, hogy a poénok ne mesterkéltek legyenek, hanem zsigerből jöjjenek elő, mert azok ütnek igazán.

les1.jpg

A jöttünk, láttunk, visszamennénk tehát a vígjátékok között kiemelkedő, és a hét bármely napján neki lehet ülni, mert sosem fog csalódni benne az ember. Elképesztően jó dialógusokkal és poénokkal fűszerezett filmről van, amit mindenkinek látnia kell. 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr215481355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.16. 09:58:35

simán többször nézős film. és a mai napig jó.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.11.16. 19:38:55

Nem szerepel a cikkben, hogy két filmről van szó és mindkettő fenomenális. (A kép a Lé Visiteurs II.-ből való.)
Külön jó hír, hogy végre készül a harmadik rész.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.16. 19:58:13

@Mitzi von Küche: Igen mind a kettő zseniális. Viszont a képekkel hibáztam, úgyhogy javítva. :)

Első mohikán 2013.11.17. 00:53:38

Zsakfos, a bolondos. :-) Baromi jó vígjátékok, én is ajánlom mindenkinek.

hambig 2013.12.02. 09:54:57

ostoba francia film, ahogyan majdnem minden francia film ostoba.......

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.12.02. 09:56:44

@hambig: Egyedi stílusuk van, ez vagy bejön vagy utálni fogod.
süti beállítások módosítása