[Supernatural Movies]

[kritika] Úton (2012)

2013. november 20. - REMY

Jack Kerouac könyve immáron a filmvásznakon is látható, „hála” Walter Salles rendezőnek. Egy igazi Road Movie-ról beszélünk, melyben a fiatalok keresztül-kasul beutazzák az Államokat, majd egy rövid időre áttérnek Mexikóba is, és mindeközben kábítószereznek, írnak, szexelnek, és élik az életüket.

on-the-road2.jpg

A fiatal, feltörekvő író, Sal Paradise találkozik a furcsa, ám stílusos Dean Moriartyval, valamint az ő elbűvölő feleségével, Marylouval. Úgy gondolják, hogy a szürke, unalmas élet helyett a kalandos, szórakoztató életet választják, így hát útra kelnek, hogy érezzék a szabadságot és felfedezzék a világot…

A könyvet nem olvastam, így nem tudom összehasonlítani, de a hallottak alapján nem igen lehetett ezt a könyvet megfilmesíteni, és sajnos ezt a végeredmény is bizonyítja. A történet nem a legegyszerűbb, és valószínűleg a könyvben sokkal mélyebben és hangulatosabban mesélik el az egészet. No, de ez más tészta, most a filmről kell beszélni.

Walter Salles olyan hibákat követett el, amiket egyszerűen nem lehet megbocsájtani egy rendezőnek, ha egy minőségi alapanyag van a kezébe tolva. Addig rendben is van a dolog, hogy nehéz megfilmesíteni, (A Pi életére is azt mondták) de hogy olyan alapvető elemeket elhanyagolni, mint a hangulat, egyszerűen nem megengedett. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg az üresjárat, s ezáltal elképesztően unalmassá vált a film. Az Úton egy lelketlen, üres alkotás. Hol van az Easy Rider Road Movie hangulata, hol van a Nyár királyai szabadságérzete, hol van a hangulat? A rossz zeneválasztás már csak hab a tortán. Semmit nem ad a filmhez, pedig az operatőri munka kifejezetten jó volt, és a minőségi fényképezéshez jó lett volna, ha tudnak társítani egy – az se baj, ha hatásvadász – rendes dallamot.

A film egyetlen igazán pozitív oldala a színészi játék. Amennyire rossz a film, olyan jól alakítanak benne a színészek, és itt legyen szó a főszereplőkről vagy éppen arról, aki csak másodperceket szerepel a képernyőn. Sam Riley és Garrett Hedlund karakterére még azt is rá lehet sütni, hogy jól vannak megírva, nem úgy, mint szerencsétlen Kristen Stewart-éra, aki csak úgy felbukkan, rácuppan néhány „szerszámra” majd eltűnik. Igazából nem alakít rosszul, sőt, szerintem kifejezetten jól áll neki a szerep és nem okoz csalódást (pláne, hogy nem volt rest megmutatni magát a kamerának), de sajnos, olyan semmit érő szerepe van. A film során feltűnnek még olyan nevek, mint Amy Adams, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Terrence Howard, és Steve Buscemi.

on the road.jpg

Én személy szerint szerettem volna szeretni ezt a filmet, mert izgalmas találom a 40-es, 50-es évek Amerikáját, de nem lehetett, a már említett hibák miatt. A könyv ismerete nélkül nem is igazán ajánlom megtekinteni a filmet, mert két óra tömény unalom vár arra, akit az első percekben nem kap el a film, vagy arra, aki szimplán leül megnézni a filmet. Sok-sok ziccer lett elrontva benne, és bizony óriási nagy csalódás lett ezáltal az Úton. Nem is szaporítanám tovább a szót… 4,5/10

Ui: A filmes jogokat már 1979-ben megszerezte Francis Ford Coppola, de talán jobb lett volna, ha sosem kerül fel a filmvásznakra.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr715644313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.20. 15:25:52

@vider: Igen, nem is értem miért 2013-ast írtam. Az excel táblázatomba 2012-est írtam. Javítva, köszi! :)

Kelemen kapitány 2013.11.20. 22:40:52

ha írsz róla, akkor olvasd el könyvet, egyrészt alapmű, másrészt ne légy lusta, komolytalan vagy, ha nem olvastad

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.20. 23:40:21

@Kelemen kapitány: Filmes blog. Miért kéne nekem a könyvet is ismerni? :)

Creative destruction · http://t7.hu/0v1l-1984 2013.11.21. 09:09:14

@REMY: Mert az alapműveltség része, másrészt az a film alapja. Legközelebb a filmet se nézd, meg és úgy írj róla!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.21. 09:23:42

@Creative destruction: Tehát a Harry Potter filmekről is csak az első 4 részig írhatnék, mert csak azt olvastam? Rengeteg könyvadaptáció van, és nem kell elolvasni ahhoz, hogy a filmet értékelni tudjuk. Ha összehasonlító elemzést szerettem volna írni, akkor egyértelműen kell a könyv is.

Filmet néztem, és azt értékeltem, amit láttam.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.11.24. 19:17:09

2/10, ilyen ritka fos egy filmet nagyon rég láttam már.
@REMY: Kérjük, ne etesse a trollt.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.24. 19:51:25

@Dr.Jones: Én láttam a fényt az alagút végén, de sajnos nagyon messze volt. Sokkal több volt ebben, mint amennyit a film átadott. :S

☉ ☾ 2013.12.09. 18:26:29

Már a könyv is annyira formabontó volt, hogy megengedhetővé lett a hosszútávú történet teljes hiánya, gyakorlatilag napról napra történik úgy, hogy ezeket a napokat akár fel is cserélhetnéd, ugyanoda jutsz. Ez egy irodalmi alkotás, ez az erőssége, a nyelvezet, a sztorizás, a felszínesség és a rajongás az életért úgy, hogy annak nincsen kerete. Elmesélhetetlen és filmre vihetetlen. Vagyis elmesélhető (Kerouac) és lefilmezhető (van ilyen rendező?).
süti beállítások módosítása