[Supernatural Movies]

[kritika] Szellemirtók (1984)

2013. december 05. - REMY

Bill Murray a showman. De még mielőtt rátérnék a szereplőkre és egyéb más fontos dologra, szeretném leszögezni, hogy a Szellemirtók még mindig király! Nem tagadom, nagy rajongója vagyok a 80-as éveknek és úgy gondolom, hogy azaz évtized egy bizonyos aranykorszakot jelentett a filmtörténelemben, és ebből adódóan rengeteg remekmű látta meg a napvilágot, és ezek között szerepel az Ivan Reitman által rendezett Szellemirtók is.

ghost.jpg

Dr. Venkmant, Dr. Stantzot és Dr. Spenglert kirúgják az egyetemről, mert a kutatásaik eredménytelenek és nevetségesek. A három, mindenre elhivatott barát azonban saját vállalkozást alapít, aminek a Szellemirtók nevet adják. Bár a munkájuk fura, de szerencséjükre az első megbízatásra nem kell sokáig várniuk, hiszen a szomszédból már meg is keresik őket, és ezek után indulhat a szellemvadászat…

Ki ne ismerné a Szellemirtók filmzenéjét, ki ne ismerné a bugyuta zöld szellemet, aki mindig csak a bajt csinálja? Hát igen… most is egy olyan műről esik szó, ami a saját korának egyik meghatározó filmje volt, és az idő vasfoga nem tudott kárt tenni rajta. Mindemellett a kiváló színészi gárdának hála megtudtuk, hogy ha szellemekkel találkozunk, akkor nincs baj, hiszen van négy hősünk, akik könnyedén leszámolnak velük. Ivan Reitman rendezését nem a történet tette naggyá, hanem Bill Murray, Dan Aykroyd, Rick Moranis és Harold Ramis. (plusz azért illik megemlíteni Sigourney Weivert is, aki most nem Alienekkel harcolt, hanem szellemekkel). A csapat tökéletesen működik, de Bill Murray még így is kilóg közülük. Ő csinálja a show-t, ő a legnagyobb humorforrás, ő legjobb.

A Szellemirtókat lehet majd remake-elni, lehet látványügyileg jobbá tenni, lehet javítani a forgatókönyvön, és sok más egyéb apróságon, DE nem hiszem, hogy valaha is összeáll egy ennél jobb szereplőgárda, mint az 1984-es évben. És bizony ez lesz az, ami miatt húzhatjuk majd a szánkat, mert tényleg nagyszerű az, ahogy szerepelnek.

A film ugyebár közel 30 éves, és sok esetben egy mai fiatal filmszerető húzhatja a száját a látvány miatt, de nem érdemes belekötni, akkor ez volt, ezt tudták, mégis nagyszerű filmeket készítettek. (Amúgy az operatőri munkát Kovács László végezte.) Az első rész kapott egy folytatást is néhány évvel később, ami bár nem lett ilyen jó, mint az első, de simán nézhető kategória. Viszont, ami szintén nagy sikert könyvelhetett el, az a rajzfilmsorozat!

ghost2.jpg

A Szellemirtók egy nagybetűs klasszikus. Lehet szeretni, lehet utálni, de ami tény, az tény. Ma a Bosszúállók csapatán nőnek fel a gyerekek, anno a Szellemirtókén. Úgy gondolom, hogy ezt a filmet is látnia kell legalább egyszer mindenkinek, mert megéri és mert „kötelező”. 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr135675207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2013.12.05. 00:33:32

Imádtam ezt a filmet annak idején, Bill Murray akkor lett örök kedvenc színész. De sajnos elmúlt felette az idő. A napokban valamelyik csatorna adta, én meg örültem, hogy újra láthatom, de fél óránál tovább nem bírtam nézni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.12.05. 08:13:23

@Nyílméregbéka: A TV, ha jól tudom az új szinkronnal adja, az úgy elég gáz. Én max a végén tudom húzni a számat, de akkor már úgyis mindegy.

Globetrotter2014 2013.12.05. 17:12:31

Ott figyel a polcon a DVD, azon kevés filmek egyike ahol a fordítóknak nem sikerült elrontani a szinkront (Airplae, jajjjj).

Kötelező darab...

horee6 2013.12.10. 04:51:52

Bill Murray eszméletlen. Ebben a filmben nyújtott alakításánál már csak az Idétlen időkig-ben tetszett jobban.
Sigurney Weawer - gondolom, csak egy typo...

Nyílméregbéka 2013.12.13. 01:44:32

@REMY: A klasszikus régi mozis szinkronnal adták, ha jól emlékszem Szakácsi volt Bill Murray hangja.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2013.12.21. 18:51:19

@horee6: Sigourney Weaver lesz az.

Nálam mindkét rész klasszikus.

horee6 2013.12.30. 12:57:11

artifex: ott a pont :)
süti beállítások módosítása