[Supernatural Movies]

[kritika] 12 év rabszolgaság (2013)

2014. január 04. - REMY

Az előzetesek alapján Steve McQueen produkciója az idei Oscar-gála legfőbb száma, és ha minden igaz, akkor tarolni készül. De vajon megérdemli majd a sikert? Vajon tényleg jó film ez a 12 év rabszolgaság? Az a legnagyobb helyzet, hogy jónak jó film, de semmi több. Sok ziccer maradt ki, és az átütőerő is hiányzott a filmből, ami miatt nem lehet elégedetten felkelni a vászon elől. McQueen tud ennél többet is, és ezt a Szégyentelen című filmjével meg is mutatta.

12.jpg

Solomon Northup szabademberként él a családjával Északon. Hegedűművész a foglalkozása, és az élete mondhatni tökéletesen telik egészen addig, amíg el nem rabolják, és el nem adják rabszolgának. Solomon helyzete egyre kilátástalanabb mikor gazdáról, gazdára „vándorol”. Telnek az évek és Solomon nem tudja, hogy haza fog-e még térni valaha is…

Steve McQueen munkásága nem ismeretlen számomra, mert az Éhség című filmjével már megmutatta, hogy ért a rendezéshez. Ugyan a film nem igazán tetszett, de értékeltem a stílusát. Az azt követő alkotása a Szégyentelen viszont már óriási meglepetés volt a számomra, mert amit ott Fassbenderrel műveltek, a több mint nagyszerű volt. Azonban eddig egy filmje sem kavart akkora port, mint a 12 év rabszolgaság, amit Solomon Northup életrajzi könyve alapján készített el a direktor. Rengeteg Oscar-díjat jósolnak neki, de azért láttunk már pofára esést egy favorizált film kapcsán. Elég csak a Lincolnra gondolni.

A 12 év rabszolgaság legnagyobb hibája, hogy nem képes átadni Solomon gyötrődését. 12 évig volt rabszolgaságban, de ennek ellenére, mintha alig változott volna a karaktere. Szinte nulla fejlődést mutatott, és ebben bizony Chiwetel Ejiofor keze is benne van. Nem játszik ugyan rosszul, de ennek édes kevésnek kell lennie majd a díjátadón. Egyszerűen nem volt meg a kellő erő a karakterében, és a játékában, holott a vele történt események feljogosították volna arra, hogy mutasson valamit, mert azt nem hiszem el, hogy ha valakit elrabolnak a gyerekeitől és a feleségétől, az ne törjön meg, és ne látszódjon a tekintetén a 12 év keserűség. Emellett a játékidőre is lehet panaszkodni, mert egy jó 20-25 percet simán le lehetett volna vágni belőle. Sokszor indokolatlanul hosszúak voltak a jelenetek, főleg a film közepén.

No, de a hibák ellenére sem lehet azt mondani a 12 év rabszolgaságra, hogy rossz film lenne. Ugyan nem egy nézőbarát film, de hát végtére is egy Steve McQueen filmről beszélünk. A fényképezés nagyszerű volt, a film hangulata szintén ügyesen lett eltalálva, valamint zeneileg sem volt rossz. Ám a legnagyobb pozitívum, annak ellenére, hogy az egyik negatívumot is éppen emiatt írtam, az a színészi játék. Hiszen ezt a filmet a mellékszereplők viszik el a hátukon. Ez lehet dicséret is, de lehet leszólás is, hiszen Ejiofornak adott volt a lehetőség, de Fassbender és Lupita Nyong'o is lejátszotta a vászonról a főhőst. Mellettük volt még egy Brad Pitt, Paul Giamatti, Benedict Cumberbatch is, de ők nem sok pluszt tudtak hozzáadni a filmhez.

122.jpg

A 12 év rabszolgaság, tehát csalódás is meg nem is, mert vannak nagyon jó periódusai, de összességében nem elég jó ahhoz, hogy taroljon az Oscaron. A jelölései meglesznek, de ennél jóval több kellett volna, és McQueen tud is ennél többet. De valószínűleg a témája miatt (amiben amúgy elég erős) a zsűri szeretni fogja, így nem kel félteni a filmet. De nálam nem több mint 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr55726346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.01.04. 10:51:47

Az a baj, hogy nem nagyon tudok mit kezdeni ezzel a filmmel. Egyrészt a téma miatt valahogy nem érzek késztetést, hogy ezt nekem látnom kéne, másrészt meg, mégis csak meg kéne néznem, mert szeretem ha képben vagyok az Oscar átadásakor. Harmadrészt meg, alapvetően a szórakozás miatt járok moziba, meg ha a téma vagy látvany igényli a mozivásznat és feelinget, de alapból a szenvedést, súlyosabb, mellbevágóbb témákat inkább otthon a fotelben ülve szeretem nézni, sörrel a kezemben.
Valószínű megvárom egyáltalán milyen jelöléseket kap, aztán majd "kiveszem a tékából"... :)

WhyCantITouchIt? 2014.01.04. 14:10:29

Talán Spielberg keze által jobban át jött volna a főszereplő drámája, talán túlságosan is:P

Ettől függetlenül én kellemesen csalódtam a filmben, egyrészt amitől féltem, hogy túl érzelgősre fogják csinálni, nem történt meg, másrészt pedig a máshol negatív kritikaként leírt naturalisztikus, dokumentarista ábrázolást én nem éreztem túlzónak, talán még jót is tett a filmnek, legalábbis nekem mindenképp bejött.

A főszereplő védelmében, miszerint nem volt annyira érezhető a szenvedése.
SPOOOOOOOOILEEEEEEER!!!!
A filmben én úgy éreztem hogy ő ily módon tudja túlélni ezt az egészet, nem akar összetörni, gyötrődni, ugye erre utal az a beszélgetés Elizával még Cumberbatch farmján, ahol tökéletes a kontraszt a gyermekei elvesztésébe összetört anya, és a hasonlóan járó főszereplő között is.
Engem az utolsó jelenet érzelmi töltése egyébként is kárpótolt a korábbi esetleges hiányosságokért.

Ami jogos, hogy a mellékszereplők tényleg ellopták a show-t, néha olyan érzésem volt, mintha a főszereplő csupán egy mellékszereplő lenne, aki azzal válik főszereplővé hogy összeköti a történet szálakat, de sztem ez kevésbé a színész hibája, inkább a forgatókönyvvé, és Fassbender-é:D, aki egyszerűen zseniálisat alakított.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.04. 14:25:37

@WhyCantITouchIt?: SPOILER!!!

Abban igazad van, hogy valamilyen szinten megpróbált erős maradni, és igen az a beszélgetés is erre utalt, de számomra így is túlságosan "gerenda" maradt. Néha kijött rajta a sírás, és akkor vártam volna valami erőteljesebb kitörést. Egyedül volt, elbújva a többiek elől, és ott kiadhatta volna a belső fájdalmát.

Nekem is tetszett az ábrázolás, de ezt már megszoktam McQueen-nél, ezt nagyon érzi.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 17:57:02

@WhyCantITouchIt?: A fő baj szerintem az volt, hogy külsőleg nem volt érezhető a szenvedése. Főleg azért, mert mindig volt valaki más, akivel éppen szarabb dolgok történtek, így viszont a film nehezen adta át, hogy neki éppen milyen rossz. Mert azt hiszem jogosan mondhatta a néző, hogy Elizának rosszabb, Patsey-nek rosszabb, Solomon meg azért jobban jött ki a dolgokból.
süti beállítások módosítása