[Supernatural Movies]

[kritika] Carrie (2013)

2014. január 11. - REMY

Kimberly Peirce horrorja, egy Stephen King regény nevét viseli, de inkább hasonlít egy X-Men spin-offra, amiben a fiatal Carrie White annyira egyedül van, hogy egy másodperces jelenet erejéig sem látjuk X-Professzort feltűnni a kerekes székében, így egyedül kell kiismernie az erejét, és megtanulnia azt kezelni.

carr1.jpg

Carrie White egy visszahúzódó, félénk lány, aki senkivel nem barátkozik a suliban. A legtöbben utálják, és amikor csak tudnak, akkor belekötnek. Egyszer az egyik tesióra után a fürdőben menstruálni kezd, és ezt egyből ki is használják a többiek. Gúnyt űznek belőle és kinevetik. Carrie nem tudja, hogy mi történik, hiszen a „kissé” beteg anyja nem világosította fel, hogy mi fog történni vele ebben a korban, így Ő azt hiszi, hogy meg fog halni. A helyzete egyre rosszabb, de amint megjelenik az első dühkitörése, akkor rájön, hogy valami természetfeletti erő lakozik a testében…

A 70-es években Brian De Palma megalkotta az első sikeres SK-adaptációt. Azóta eltelt 37 év, és el is érkezett a remake, amin már meg sem lepődünk. De vajon szükség volt erre? Én úgy gondolom, hogy valamilyen szinten igen. Az eredetivel az a baj, hogy nagyon gagyi hatást kelt. Néhol ugyan nagyon erős hangulatot áraszt, és Sissy Spacek is remekül játszott a szerepében, de az összkép nem túl fényes. (Ennek ellenére érdemes megnézni) Az új filmmel szintén vannak problémák, de ezt már lassan betudhatjuk annak is, hogy képtelenek jó horrort forgatni a rendezők.

Az új Carrie-nek az a legnagyobb problémája, hogy nem horror, hanem egy karakterdráma, bár annak is gyenge. Ugyanakkor szerethető, és nézhető film, de sajnos nem hatásos. A karakterek kidolgozása nulla, (és ebbe Carrie is beletartozik), és a forgatókönyv megírásához sem sok erőfeszítés kellett, ennek ellenére lett Kimberly Peirce filmje élvezhető. A hibákat talán a színészi játék tudta valamelyest elfedtetni, mivel Julianne Moore remekül hozta a betegesen vallásos anyukát, míg Chloë Grace Moretz-re sem lehetett panasz (de azért Sissy Spacek jobb volt). A papírmasé karakterek legalább jól mutattak a képernyőn, hála nekik.

carr2_1.jpg

A Carrie remake tehát nem lett jobb, mint az eredeti, de legalább könnyedebb tálalást kapott, ami ugyan nem dicséret, de legalább többen meg fogják nézni. A film adaptációnak kevés, remake-nek jó (mivel az első sem volt nagy szám), de a film igazán úgy „ütős”, ha önálló filmként kezeljük. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr385735698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.11. 13:53:18

Szerintem az első sem volt horror, sőt, ezt a sztori alapból nem az, mindenesetre a kettő közül ez tűnt inkább horrorisztikusnak.
De igazából én arra jutottam, hogy ha egy könyvből másodszorra sem sikerül jó filmet forgatni, akkor ott valószínűleg a könyvvel van a baj. (És SK-rajongó ismerősök ezt tulajdonképpen meg is erősítették.)

[nikk] 2014.01.11. 21:13:43

Furcsa, hogy elolvasva az írást egyet kell értenem az írottakkal ugyanakkor mégis - mindkettőt láttam nem is nagy idő eltéréssel - sokkal inkább ragadott ez magával és érzem azt hogy nem gyenge és nem hatástalan. Chloë szerintem kifejezetten jó (na jó ez talán sok de nem találom a jó szót) benne. Nálam 9/10 miatta és az anya miatt. Egyúttal egyetértek a hozzászólóval is, nem igazán horror. De megfelelő hangulatban nagyon jó a film. Talán mázlim volt hogy olyan hangulatban néztem.

Amit hiányoltam és szerintem elfért volna az a pusztítás / pusztulás - ami a korábbiban benne volt - ahogy halad hazafelé. Azzal alighanem 10/10 lett volna nálam :)
süti beállítások módosítása