[Supernatural Movies]

[kritika] Szörny Rt. (2001)

2014. január 12. - REMY

13 év és többszöri újranézés, valamint a Szörny Egyetem után jutottam el odáig, hogy megszeressem az eredeti Mike és Sullivan történetet. Mind ez idáig nem tudtam értékelni a Pixar ezen filmjének az eredetiségét, a karakterek poénjait, és a – most már – nagyszerű végeredményt.

mons.jpg

Minden este lekapcsolják a szülők a lámpákat a kicsik szobájában, aztán jön a rémálom. A fiataloknak minden éjjel szembe kell nézniük a gardróbban lakozó szörnyekkel, akik a félelmeikből táplálkoznak, ám nem jó kedvből rémisztgetnek, hanem mert ez a munkájuk. Gyűjteni kell a félelmet, mert a szörnyek világa becsődöl. A Szörny Rt-t az a vállalat, amely a legjobb rémisztgetőket foglalkoztatja, ám arra nem gondolnak, hogy a lehető legnagyobb probléma hamarosan felüti a fejét…

Természetesen fel lehet tenni a kérdést, hogy miért tudott gyökeresen megváltozni a véleményem a filmről, és miért kellett ennyi időnek eltelnie, hogy így nézzek a Szörny Rt.-re. Én úgy gondolom, hogy nem mindegy a film megítélése szempontjából, hogy mikor, milyen passzban, esetleg hány évesen (mondjuk az animációs filmek esetében ez utóbbi nem játszik nagyon közre) nézzük meg az adott alkotást. Ahogy fejlődünk, ahogy idősödünk, úgy változik meg a gondolkodásmódunk és bizony sok esetben másként hat egy film, ha eltelik néhány év a megtekintések között.

A Szörny Rt. magában hordozza azokat az elemeket, amikért az animációs filmeket szeretjük. A jól megírt poénok, a vicces, de annál jóval szerethetőbb történet, a fantasztikusan megírt karakterek, a zene, a megalkotott világ, és szinte minden, amit csak látunk a szemünkkel. Ilyen az, amikor valami eredetit látunk.

mons2.png

No, nem akarom az egekig magasztalni, de tény, hogy egy nagyon jó filmről van szó, amiben érződik, hogy lelkiismeretesen dolgoztak, és elénk tárták azt a világot, amiben kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik. Ne ítéljük elsőre, mert lehetséges, hogy a szörnyek sem rosszak. Elsősorban ugyebár a gyereknek szól a film az előítéletek kapcsolatos mondanivaló miatt, de a Szörny Rt.-t a felnőttek is tökéletesen élvezni tudják. 8/10 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr165638014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.12. 08:42:03

ez az az animáció ami totál egészében felnőtteknek készült. A poénok jó része csak akkor igazán érthető ha van hozzá kellő "előtanulmányod", mert utalás, meg kikacsintás az egész film gyakorlatilag.

mojoking77 2014.01.13. 19:03:17

Egyre tobb ilyen animacios film van mar, ami egyeltalan nem a gyerekeknek keszult. A szemelyes kedvencem a Wall E peldaul pont azert bukott az egesz vilagon az elso par honapban, mert a moziba bevitt gyerekek 20 perc utan eluntak magukat, es nyuszogesukkel a szulok kedvet is elvettek az egesz filmtol.
(Par eve mar, akarhany ismerosomet sikerult meggyoznom, hogy nezze meg ujra a filmet, csak most a gyerekek nelkul, azota kivetel nelkul a rajongok szamat novelik)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.13. 19:04:25

@mojoking77: WALL-E nagyon jó. És az biztos, hogy nem a gyerekeknek készült, de mondhatnám a 9-et is.
süti beállítások módosítása