[Supernatural Movies]

Akiknek még jelölés sem jutott…

2014. január 17. - REMY

Csakúgy mint a legtöbb díjátadónál az Oscar-gála történelmében is megtalálhatóak a nagy vesztesek, a mellőzöttek, a nyertesek, és a rekorderek is. Idén sem volt ez másként, és úgy gondolom, hogy miután megtudtuk a jelöltek névsorát illene összeszedni néhány nagy vesztest.

sad.jpg

Nézzük is hát, hogy kik maradtak le a döntőről. (Azt nem említem meg, hogy ki helyett kéne ott lennie az adott filmnek, színésznek, mert azt döntse el mindenki maga.)

 

Legjobb látvány: Acélember, Tűzgyűrű

2s.jpg

Bár az már tudható volt, hogy az Acélember nem lesz ott a döntőben, mert már korábban kihúzták a nevezettek listájáról, de véleményem szerint illene ott lennie a Zack Snyder által rendezett filmnek, hiszen akár tetszik, akár nem, látványos volt a Superman, és a vele együtt létrehozott zúzda.

A másik nagy hiányzó a Tűzgyűrű, mely látványügyileg az egyik legerősebb volt a 2013-as esztendőben, ennek ellenére nincs ott a végső ötösben, és ez azért nagy érvágás Guillermo del Toronak akárhogy is nézzük. Ha filmként nem is funkcionált tökéletesed, de látványban mesteri volt.

 

Legjobb férfi főszereplő: Joaquin Phoenix – A nő / Tom Hanks – Phillips kapitány

1s.jpg

Joaquin Phoenix az egyik olyan élő színész, akinek már rég kijárt volna a díj, és most még jelölést sem kapott, holott sok helyen lehetett olvasni, hogy most is ott lehet majd a jelöltek között, és akár még győztes is lehet. Bár a filmet még nem láttam, így nem tudok érdemben nyilatkozni róla, de az előzetesek alapján én vártam, hogy ott legyen a neve, így meglepett a kimaradása.

Tom Hanks ha filmben szerepel, akkor a legtöbbször oda is teszi magát, így sokszor várhatjuk őt a végső ötösbe, de most nem sikerült oda bejutnia, pedig nem játszott rosszul, sőt a legtöbb helyen várták is, hogy jelölést kapjon, de végül elmaradt. Fájó lehet neki, de azért nem fog a kardjába dőlni, hiszen 2 Oscart már zsebre vágott korábban.

 

Legjobb férfi mellékszereplő: Daniel Brühl – Rush

sad4.jpg

Daniel Brühl vagy Niki Lauda, már magam sem tudom, hogy melyik játszott a filmben, mert annyira hiteles volt a filmvásznon a karakter. Számomra ez az egyik nagy meglepetés (negatív értelemben), mert Brühl igenis megérdemelte volna, hogy ott legyen a végén, de a zsűri nem így gondolta. Így viszont szerintem Jared Leto lett a fő esélyes, pedig a német beleszólhatott volna a végső győzelembe.

 

Legjobb rendező/ Legjobb film: Ron Howard – Rush

3s.jpg

Lehetséges, hogy a Rush legnagyobb hibája, hogy a Forma-1-ről szól, ami a tengerentúlon nem mondható túlságosan népszerűnek. Ugyan futamokat szoktak rendezni, de azért na… ezzel viszont megpecsételődött mind Howard, mind a film sorsa, holott a Rush egy remekül megrendezett autóversenyes életrajzi film. Ezt a kombinációt ritkán lehet látni, pláne úgy, hogy még minőségi is lesz az adott film. Itt tökéletesen működött minden, és alaphangon is 3 jelölést kapnia kellett volna. Lehetséges, hogy Ron Howard jobban járt volna, ha NASCAR filmet rendez, az tuti tarolt volna…

 

Legjobb zene: Acélember – Hans Zimmer

0s.jpg

Na jó… ez azért tényleg meglepett, mert szerintem a legjobb filmzene az Acélembert illeti. Miért? Részletezni nem nagyon kell, egyszerűen csak meg kell hallgatni, hogy Hans Zimmer mennyire kitett magáért, és hogy újfent minőségi filmzenével örvendeztetett meg bennünket.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr725761628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.01.17. 17:59:32

Tom Hanks-en nagyon meglepődtem, már tavaly is fájö volt a hiánya, bár ott a Felhőtlasz egészét diszkriminálták valmaiért (zene, smink, vágás ezekért kapásból járt volna). Talán mert ő az akadémia alelnöke, lehet, hogy a látszatát is kerülni akarják a mutyinak.
Látványban az Acélember egész jó volt, de semmivel nem erősebb mint mondjuk az Iroman3 vagy a Thor2 volt, a Pacific Rim pedig túl sötét volt...
A Rush-on nem csodálkozom, a téma és a főhősök is távol állnak az amerikai kultúrátol, nem tudják értékelni kellőképpen az akadémia zömében amerikai tagjai az ábrázolás finomságait.
A lejobb zene pedig idén a Gravity zenéje, ez egyertelmű. Ahogy a vakuumban nemlétező hangokat helyettesitették a zörejekből, hangokból összeállított zenével, az egyszerűen zseniális, semmelyik idei "hagyományos filmzene" nem ér fel vele.
Nem volt rossz az Acélember zenéje, de semmi különös, szokásos Zimmer stílus és minőség. Maga Zimmer sem várta a jelölést ebben a felhozatalban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.18. 11:00:50

Phoenix tényleg megérdemelte volna, Tom Hanks már kevésbé. Az utolsó jelenettől van mindenki elájulva, de én egy jelenetre még nem osztanék díjakat senkinek.

A Rush is elég nagy hiányzó jó néhány kategóriában, ha már Zimmer, nálam az a zene simán lenyomja a Man of Steelt.

Nyílméregbéka 2014.01.18. 13:07:22

@danialves: Az a bizonyos utolsó jelenet már csak a cseresznye volt a hab tetején, ami egy átlagnézőnek is könnyen dekodolható magas színészi teljesítmény volt. De végig zseniálisan játszott, hozta a bajba életveszélybe keveredett átlagembert minden rezdülésével, mozdulatával. Végig Philips kapitány volt a vásznon, egyszer sem Tom Hanks. Persze ez nem olyan drámai és látványos mint az utolsó jelenet, de ehhez kell a zsenialitás amit kevesen tudnak...
Phoenix detto! :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.18. 13:15:57

@Nyílméregbéka: Szerintem azért ha az egész évből kell 5 alakítást kiválasztani, akkor nem elég az, hogy jól hozta a szerepét, hanem nem árt, ha látványos is volt. Downey Jr. is zseniálisan hozta Vasembert, aztán mégsem akarja senki Oscarra jelölni. (De pl. Jackman a Prisoners hasonló szerepében szvsz jobb volt, mint Hanks.)

A Felhőatlaszért én is adtam volna neki, mert ott sokkal szélesebb skáláját mutathatta meg a tudásának, ez most ahhoz képest annyira nem volt különleges. De egyébként kíváncsi lennék, hogy ha nincs az az utolsó jelenet, hányan követelnék Tom Hanks-t az Oscarra (nyilván ezt már soha nem fogom megtudni).

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.18. 13:26:38

@danialves: Mikor én néztem a Phillips kapitányt, és láttam Hanks-et a képernyőn, akkor mindig az járt a fejemben, hogy ő ezért a szerepért az Oscarra lesz jelölve, és ezek a gondolatok még az utolsó jelenet előtt voltak.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.18. 13:47:52

@REMY: Nekem már mielőtt láttam a filmet, az járt a fejemben, hogy Oscarra fogják jelölni. :D
De ettől még annyira különlegesnek nem tartom. Kétségkívül jó alakítás viszont.

Berzengő 2014.01.20. 04:48:07

@danialves: "Az utolsó jelenettől van mindenki elájulva, de én egy jelenetre még nem osztanék díjakat senkinek."

Anthony Hopkins ossz-vissz 16 perces (!!) szereplésért kapott Oscart a Bárányok Hallgatnakban!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.20. 11:26:31

@Berzengő: Mondjuk az összehasonlításból is látszik, hogy csak a lényeget nem érted, de azért megpróbálom elmagyarázni:

Ha a két órás filmből csak egy jelenetet lehet kiemelni tőle, akkor valószínűleg az nem méltó az Oscarra. Ha 16 percet szerepel, de az mind olyan, akkor kapjon (max. ne főszereplőit, hanem mellékszereplőit).

Berzengő 2014.01.21. 06:56:33

@danialves: Láttad a filmet? Nem volt minden perce zseniális.

Szvsz ott is azért a jelenetért kapta - arra emlékszik mindenki - amikor "szuszogva szimatolta" Judie Fostert a cellából az első találkozásukkor.

Tom Hanks játéka se csak utolsó percből állt, végig jó volt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.21. 09:57:28

@Berzengő: Persze, láttam, de nagyjából köröket ver Hanksre azzal az alakítással.
süti beállítások módosítása