[Supernatural Movies]

[kritika] A komornyik (2013)

2014. január 23. - REMY

A 2013-as év egyik meglepetés filmje, legalábbis ami a pénzügyi sikereket illeti. A 30 milliós költségvetéssel rendelkező film, csak Amerikában több mint 100 milliót kasszírozott össze, és ehhez ugyebár még hozzá sem vettük a tengerentúli bevételeket. A komornyik ebben a tekintetben nyert, de sajnos maga a film nem a legjobb.

but1.jpg

Cecil Gaines a fiatal gyapotszedő munkás szerencsét próbál az USA-ban, de a kilátástalan helyzete miatt kénytelen betörnie egy hotel ablakát. Az ott dolgozó néger munkás összebarátkozik Cecillel és megfogadja, hogy kiképzi őt komornyiknak. Cecil oly annyira jól végzi a munkáját, hogy az útja egészen a Fehér Házig vezet, ahol több évtizeden keresztül is szolgálja az elnököket. Az ott töltött ideje alatt tanúja a legfontosabb eseményeknek, melyek az ország vezetését szolgálják…

Lee Daniels az Oscar-díjra jelölt rendező úgy tűnik, hogy a Precious után nem tud olyan filmet rendezni, ami egy kicsit is megközelítené azt az alkotását. Rendezetett egy Újságos fiút és most a Komornyikot, de mindegyikben vannak hibák, méghozzá nem is kicsik. Elsősorban a történetvezetés, ami szemet szúr a Komornyik esetében. Daniels a film üzenetét, a feketék hátrányos helyzetét úgy próbálja bemutatni (ja és közben vezetni próbálja Cecil storyját is), hogy innen-onnan vág be jeleneteket, amik miatt nem lehet azt mondani a filmre, hogy sallangmentesen folyik. Nem bontja ki a szálakat, még Cecilét sem. Igazság szerint Forest Whitaker a maximumot hozza ki a karakterből, ami rendkívül unalmas. Tesz-vesz, felszolgál, hazamegy, dolgozik és ennyi. Persze lehet azt mondani, hogy a karakter mellett viszont zajlanak az események, hiszen az elnökök jönnek-mennek, a feketék helyzete hol jobb, hol rosszabb, illetve kapunk egy kis ízelítőt a Fekete Párduc mozgalomból is. De a végeredmény nem mutat jól (túl sokat akart, és végül nem bírta megvalósítani), pedig azt gondolná az ember, hogy egy jó rendezővel és a plakáton látott megannyi remek színésszel nem lehet gyenge filmet készíteni.

Holott igenis lehetséges. Ugyanakkor a Komornyiknak vannak pozitívumai is, méghozzá a főbb szerepekben játszó színészek. Forest Whitaker a legjobb, de mellette Oprah Winfrey és David Oyelowo is kitett magáért. Mondhatni ők hárman vitték el a hátukon a filmet. Mellettük Cuba Goding Jr. sem hozott kínos játékot, mit több ő szolgáltatta a viccesebb részeket. Mindazonáltal a posztereken sokkal több színészt említettek meg, gondolok itt Robin Williams, John Cusack, James Marsden, Liev Schreiber, Alan Rickman, Jane Fonda hatosra, viszont a cameo szerepnél több nem jutott nekik. Mariah Carey például egy mukkot sem szól abban a néhány másodperces jelenetében, amennyit a vásznon tölt.

but2.jpg

A komornyik azoknak jó lehet, akik kíváncsiak a feketék egyik legsötétebb időszakára a történelemben, de akik szórakozni szeretnének azoknak nem ajánlom teljes szívből. Lee Daniels nem tudta jól véghezvinni azt, amit akart. Több helyen giccsessé tette a filmjét, és még a játékidőt is elszabta egy bő 20 perccel. Bár ettől függetlenül nem fogom azt mondani a filmre hogy rossz, mert nem, csak éppen lehetett volna jobb is. 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr695745485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása