[Supernatural Movies]

[kritika] Az emlékmás (2012)

2014. február 08. - REMY

Colin Farrell nem tiszteli a nőket, legalábbis az Emlékmás című filmben, hiszen hihetetlenül nagy pofonokat osztogat a színésznő társának, aki bár állja a kemény ütéseket, de azért mégis… Len Wiseman az Underworld filmek, valamint a Die Hard 4.0 után a sci-fi műfajban próbált szerencsét, és az előzetes várakozásaimat túlteljesítve egy korrekt popcorn mozit hozott létre.

to1.jpg

A Rekall nevezetű cég valós emlékeket képes adni a betévedt ügyfeleknek. Douglas Quaid gyári munkást rémálmok gyötrik, és a szürke hétköznapok szintén megpecsételik az életét. Szeretne valami újat, szeretne valami igazi kalandot. Egy nap ő is betéved a Rekallba, ahol aztán a rutinművelet során hiba lép fel, így Douglasnek menekülnie kell…

Teljes véletlenségből lett aktualitása ennek a filmnek, hiszen Paul Verhoeven neve mostanában eléggé gyakori, ha filmes blogokon járunk. Ugyebár most adták ki az új Robotzsarut, és ilyenkor sokan előveszik az eredeti filmet, meg összehasonlítják az újat a régivel stb… én ezt már megtettem, így nem maradt más hátra, mint elővenni a 2012-es év egyik remakejét, az Emlékmást, mely az 1990-es Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett film újragondolása. Verhoeven akkoriban egy meglepően pofás kis sci-fi/akciót szállított le nekünk, ami mára már klasszikus lett a nézők körében, így nem meglepő, ha elkezdjük húzni a szánk szélét, ha a remake szócska fedi fel a fejét az adott filmmel kapcsolatban. Ám az a helyzet állt elő most, hogy bár semmi újat nem adott a film, de mégse lehet azt mondani rá, hogy felesleges volt. Nyilván a pénzszerzés volt a cél, de egy teljesen korrekt filmet készített nekünk Len Wiseman.

A film rengeteg ponton megegyezik az eredetivel, és sok jelenetet látunk viszont, amit egyszer már Arnoldék ellőttek. Ugyanakkor nem lehet haragudni a filmre, mert remek tempót diktál a két órás játékidő alatt, és a remek fényképezéssel, az elénk tárt látványvilággal egy pofás kis összképet kapunk. Ennek ellenére vannak hibái is a filmnek, mert bár Arnoldot nem a színészi kvalitásai tették híressé, de mégis jobban teljesített, mint Colin Farrell, valamint a társai, Kate Beckinsale (mondjuk ő még elfogadható volt), és Jessica Biel is alulmúlták önmagukat. Utóbbi pláne, hiszen olyan képet mutatott magáról, mint akinek a film csak egy púp a hátán.

to3.jpg

Az új Total Recall egy biztonsági játék volt a stábtagok részéről, de jól sült el. Nem ad újat, és nem fog emlékezetes maradni, de a mai nézőknek ez pont elég lesz. Nem lenézés, csak sokan nem mernek leülni a régebbi filmek elé, és így Hollywood kénytelen újrázni a 80-as, 90-es évek emlékezetes filmjeit. Sokan tudják, hogy mi azaz Emlékmás, és tudják, hogy Arnold volt a főszereplő, de a mára már gagyi trükkök miatt nem veszik elő. Ez alapján viszont nem lehet haragudni erre a remakere. 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr635803623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.08. 08:59:27

ezt a filmet szokás ekézni, nekem kikapcsolódáshoz tökéletes volt. Mondjuk csak egyszer néztem meg, és valószínű a köv 10 évben nem teszem meg még egyszer.

Nyílméregbéka 2014.02.08. 17:29:09

Ez az a remake aminek sosem szabadott volna elkészülnie. Semmiben nem tudott hozzátenni az eretihez, viszont sikerült a PG-13 al teljesen kiherélni az akcójeleneteket, és a csavarnak szánt változtatás a sztoriban, meg totál értelmetlenné tette az egész történetet, logikailag ezzel megbukott az egész film. 4/10 nagy jóindulattal.

Conan The Librarian 2014.02.09. 11:52:47

Érdekes, hogy simán korrekt újrázásnak minősítik a filmet, amikor pont a lényeg hiányzik belőle. Az Arnold-féle változatban még benne volt Philip K. Dick történetének lényege, hogy a végére teljesen megkérdőjeleződik a valóság/virtualitás viszonya, és nem tudjuk meg, hogy hősünk valóban átéli-e a kalandot, vagy tényleg a székben ül végig.

Az új változatban ez a lényegi rész csak egy kvázi átverős próbálkozásként jelenik meg az egyik akciójelenetben, ha jól emlékszem. Aztán semmi, csak akció. A trükkök lehet, hogy jobbak, de a film minden másban mélyen alulmúlja az eredetit.
süti beállítások módosítása