[Supernatural Movies]

[kritika] Nebraska (2013)

2014. február 18. - REMY

Jack Nicholson lehet a főszereplője a Nebraska című, Alexander Payne filmnek! Mikor ezt a hírt meghallottam, azon nyomban felírtam magamnak a film címét, és tűkön ülve vártam az öreg zseni legújabb alakítását. Nem sokkal később jött a hír, hogy Nicholson helyett Bruce Dern lett hivatalosan a főszereplő… kicsit mellbevágott a dolog, de még így is vártam, mert a story alapján érdekesnek tartottam a filmet.

neb.jpg
Woody Grant a kissé szenilis öregember kap egy spam levelet egy cégtől, amiben az áll, hogy nyert 1 millió dollárt. Woody ezek után a fejébe veszi, hogy elindul egy Lincoln nevezetű városba, hogy felmarkolja az őt megillető nyereményt. Az viszont már mellékes, hogy nem nyert semmit, és erről próbálják meggyőzni a családtagjai, de az öreg hajthatatlan…

6 Oscar-jelölés, köztük a legjobb film, legjobb rendezés, legjobb férfi főszereplő, legjobb operatőr, legjobb női mellékszereplő, és a legjobb eredeti forgatókönyv. Valamilyen szinten vártam is, hogy ez a film sikeres legyen, de nem gondoltam volna, hogy ennyi jelölést fog majd kapni. Emellett Payne óriásit kockáztatott azzal, hogy 2013-ban fekete-fehérben forgatott le egy filmet, ami azért valljuk be eléggé merész döntés. Ez a lépés a Sin Citynél és a Némafilmesnél működött, valamint most már kijelenthető, hogy a Nebraskánál is.

A film egy apa és fia kalanddal indít, amit a későbbiek folyamán kibővítenek egy családi drámára, hiszen Woody elszántsága és nyereménye magához vonzza a régi haverokat, és a családtagokat, akik múltbéli és egyéb dolgok miatt valamiféle kis jutalmat szeretnének kapni abból a nagy összegből. Itt kissé feje tetejére állnak a dolgok, de éppen annyira bonyolítja meg a szálakat a forgatókönyvíró, hogy ne essen túlzásokba, és ne veszítse el a néző a fonalat. Az események azonban eltörpülnek maga a főhős, Woody karaktere mellett, mert Bruce Dern olyannyira hitelesen játszik a volt alkoholista, és szenilis öregember szerepében, hogy nem is lehet megkérdőjelezni az Oscar-jelölését. A beszédével, a tekintetével, a járásával, valamint a hajával (igen! :D ) is elvarázsolja a nézőt, és Dern könnyű szerrel mossa le a többieket a vászonról. Viszont illik megjegyezni, hogy Dern filmbéli fia, Will Forte is ügyesen mozog a vásznon, illetve még a női mellékszerepben feltűnő, és jelölésig jutó June Squibb is megérdemli, hogy megemlítsük.

neb2.jpg
A Nebraska egyetlen hibája talán, hogy túlságosan is elnyújtott, és véleményem szerint nem volt indokolt bő 2 órában leadni a filmet. Ezáltal néhol kissé vontatottá vált, ami sajnos nem javított az összképen. Payne és a stáb munkáját viszont meg kell dicsérni, mert jó munkát végeztek, és a film utolsó 5-10 percével az i-re is feltették a pontot. A Nebraska ugyan nem lesz korszakos alkotás, de a színészi játék, és a történet miatt mindenképp megérdemli, hogy egyszer megnézzük. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr445819518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.02.18. 00:15:44

Itt mitől "működött" a fekete-fehér?
A Sin Citynél volt egy stílusa, főleg az átszínezett vérrel, A némafilmesnél meg adta magát a téma miatt, de ezt éppenséggel pont ugyanúgy le lehetett volna forgatni színesben is. Maximum spóroltak vele egy rakás utómunkát.

Tényleg nem tudok más okot mondani, mint hogy akkor az emberek felkapják a fejüket, hogy "azta, 2013-ban fekete-fehér film", elvégre A némafilmesnél is működött ez.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.18. 00:27:02

@danialves: Bruce Dern karakteréhez szerintem épp ez a fekete-fehér színvilág illet. Az öreg, szenilis, megkeseredett vénember...

(Illetve a szereplők 98%-a olyan korban született, ahol még fekete-fehér filmeket forgattak :D)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.02.18. 00:55:18

@REMY: Na meg az Oscar-zsűri 98%-a is :D

Azért elég sok filmre ráillik, amit írsz, hogy mást ne mondjak, a Prisoners képi világa abszolút ezt idézte még színesben is, de ott zseniális oldották meg a színekkel.
Én operatőri Oscar-t nem osztanék fekete-fehér filmnek, kb. mintha némafilmet díjaznának a hangkeverésért.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.18. 06:08:06

@danialves: Az Oscar-díj miatt nem kell aggódnod, ez a film egy darabot nem fog nyerni. Nagyon meglepődnék, ha behúzná valamelyiket...

Mr.Treeger 2014.02.18. 15:48:24

@REMY:
Hogy kihúzzák a "DiCaprio helyett McConaughey kapná a szobrot" szálkát, odaadják Dern-nek. Volt már ilyen.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.02.18. 18:20:57

@REMY: A némafilmes kivételével tényleg ez volt a sorsuk ezeknek, az ilyen filmeknek már a jelölés is bőven elég alamizsna.
süti beállítások módosítása