[Supernatural Movies]

Fussatok bolondok, jönnek a zombik! (1. rész)

2014. február 25. - REMY

Holtak hajnala (2004)

z1.jpg

Zack Snyder nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor George A. Romero kultikus zombis filmjének a remake verzióját készítette el úgy, hogy előtte soha nem rendezett nagyjátékfilmet. Ezzel debütált, és ehhez képest nem is végzett olyan rossz munkát…

Zombis filmet nehéz rendezni, vagyis pontosítva JÓ zombis filmet nehéz rendezni, mert sokszor egy primitív, gagyi, és már-már komédiaként is helytálló filmet kapunk az arcunkba. Sajnos néhány esetben itt is feltűntek a negatívumok, de összességében egész korrekt filmet kaptunk. Kérdezem én, miért van az, hogy amikor a túlélők találnak egy menedékházat, akkor gondolkodás nélkül beengedik azokat, akiket megharaptak, megfertőztek stb? Miért? Nyilván azért, mert mindig van egy olyan karakter, aki még a halottakat sem képes fejbe lőni, mert olyan nagy a szíve. Valamint miért van minden zombis filmben egy olyan szereplő, aki valami apróság miatt önálló akcióra készül, s ezáltal bajba sodorja a többieket? Igazság szerint ezek a lépések azok, amik idegesítővé tették néhol az új Holtak hajnalát, és ezért nem lehet teljes mértékben kikapcsolódni a játékidő alatt. Ugyanakkor a legnagyobb problémák ezzel ki is fújtak. Snyder filmje jóval pörgősebb a réginél, még akkor is, ha a story nem valami hatalmas nagy „kaland”, de erre nem is volt szükség. Adott volt néhány túlélő, akik nem akartak veszélyes kalandokba keveredni, így inkább elfoglalták a Plázát.

A film legnagyobb pozitívuma, hogy a zombikat, és az akciójeleneteket nagyon igényesen mutatta be, és ez az, ami kiemeli a legtöbb „mai” zombis film közül. A remake ugyan egy jó film lett végül, de közel sem olyan, mint az eredeti, de bátran vállalható. 7/10

28 nappal később (2002)

z2.jpg

Danny Boyle és csapata megújította a műfajt, és a 70-es évekre jellemző lassú, vánszorgó zombikat felgyorsította, és félelmetesebbé tette, hogy megfeleljen a 21. századi elvárásoknak. Óriási lett a kontraszt a Romero zombik és a Boyle zombik között, de véleményem szerint ez még pont beleesett abba a kategóriába, ami elfogadható, ha zombikról beszélünk. Nem úgy, mint sok más B kategóriás filmben, amiben az élőholtak ugrálnak, szellőzőkbe másznak, és „gondolkodnak”. Boyle nagyszerűen gondolta újra a zsánert, és a megalkotott világvége hangulatú filmje, a megfelelő zenei aláfestéssel, és a meglepően jó színészekkel együttesen olyan szintre emelik a 28 nappal később című filmet, amelyre nem csupán azt lehet rásütni, hogy megújított egy zsánert, hanem egy több mint tisztességes alkotás a műfajon belül, valamint útmutató az új évezred rendezőinek, hogyan is kell zombifilmet forgatni. A zsáner egyik legjobb darabja.

Nem volt könnyű dolga, mert a mai nézők ingerküszöbe az egekbe szökött, így nagyon nehéz eltalálni azt az utat, ami nem esik túlzásokba. Boyle filmje egy komoly hangvételű zombis film, amit bátran lehet kultfilmnek is nevezni. 8,5/10

28 héttel később (2007)

z3.jpg

28 héttel a Danny Boyle kaland után Nagy-Britannia megtisztult, és a zombik éhen haltak. Legalábbis úgy tűnt, ám 2 lurkó egyéni akciója után ismét elszabadul a pokol… Igazából nekem már itt elegem lett a filmből, mert bár összességében simán nézhető, de annyira kényelmetlen a sok sablon a vásznon, hogy arra nincsenek szavak. Az a fő baj ezzel a folytatással, hogy rendkívül buta, és gyermeteg hibákkal dúsított, ezáltal óriási kontrasztot teremt a két rész között. Míg az első, egy átgondolt, gondosan elkészített zombifilm volt, addig ez egy túlzásokba eső, agyatlan vérengzés, amit egy ügyes operatőr, és egy jó zeneszerző kíséretében láthatunk. Sajnos az ok-okozat teszi teljesen méltatlan folytatássá ezt az epizódot, még akkor is, ha ezekkel a hibákkal is a jobb zombis filmek közé tartozik, már, ami az új évezredben készült. Annak viszont örültem, hogy Andy a spanyolországi nyaralása során beszerzett egy Real Madrid mezt, no de ez csak egy személyes pozitívum. 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr155808404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garott 2014.02.25. 08:16:53

A Holtak Hajnala és a 28 nappal később együttes sikere volt az, ami gyakorlatilag elindított egy olyan zombifilm hullámot ami a mai napig tart. És sajnos mostanra fulladt teljes zs kategóriába, amikor már csak tv filmekben próbálnak még gyorsan némi bőrt lehúzni az egészről, de már az is lecsengőben van.
A 28 héttel később meg egyszerűen szar. Már a film elejei visszatelepítés is baromság volt, de a szereplők viselkedése és cselekedetei még erre is rákontráztak. Míg az első részben előjött a nem a zombiktól, hanem a túlélőktől kell félni panel, addig itt ez teljesen kimaradt, és a szereplők a legminimálisabb szimpátiát sem tudták kiváltani belőlem. Szar az egész.

Nyílméregbéka 2014.02.25. 09:01:19

A Holtak hajnala remake sokkal jobb lett mint az eredeti. A Romero féle filmet nem is értem miért istenítik állandóan, mikor az egy nagy rakás unalmas fos. A maga idejében még működött, de nem állta ki az idők próbáját, ma megnézve nevetséges. A remake bár nem egy mestermű, az eredetinél mégis minden elemében jobb, izgalmasabb, jobbak a karekterek, a színészi alakítások, jobb a vége, stb... A Romero buzikat odaláncolnám a tévé elé és végiognézetném velük az összes zombifilmjét, mert tuti, hogy csak a levegőbe beszélnek, jó ideje nem is látták a filmet, csak valami miatt azt gondolják attól lesznek filmértők, ha megjegyzik folyton, hogy bezzeg a romero... Romeronak voltak jó, sőt kultikus horrorjai, amik ma is nézhetőek, de a Holtak hajnala nem az.

Nyílméregbéka 2014.02.25. 09:11:51

Nagy zombi-fan vagyok, mindent megnézek a témában, még a leggagyibb zs-filmeket is, komoly gyüjteményem a zombi apokalipszisról. :)
Szerintem a témában az utóbbi időben a 28 nappal később, a Dead Set angol mini sorozat, volt kiemelkedő, de nekem a WWZ is tetszett, és a The Walking Dead-et is nézem rendületlenül...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.25. 09:22:03

@Nyílméregbéka: egy top 30 zombifilm toplista van készülőben. 3db 10-es toplistaként fog megjelenni. Időpont még nincs, de folyamatosam pótlom a filmeket, és írom össze őket.

Tetsu 2014.02.25. 13:52:29

Az alső 3-ba a Hullajónak bele kell férnie.... Jól gondold át a 30-as listát is.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.02.25. 18:45:34

a 28 nappal izé az csak egy serdülő tinirendező totálgáz filmecskéje, persze nem véletlen hogy annyi fiatalnak tetszik XD

osszetortlelkek 2014.02.25. 21:43:46

@endike: Még jó, hogy Danny Boyle 1956-os születésű. Ő kicsit tovább jutott a bólogatós lenin-szobor animáláson és a tokanövesztésen....

neanderthal 2014.02.25. 23:10:38

@endike: Biztos hallottál már a Trainspotting című "filmecskéről", na azt is ez a "serdülő tinirendező" csinálta, hat évvel a 28 Days Later előtt... ;)

osszetortlelkek 2014.02.26. 00:59:22

@endike: hajjaj, ha anyázol meg hasonló magas szellemi kvalitásokra utaló interakciókba próbálsz bonyolódni azt bizony ki fogják innen gyomlálni. :)

szúnyog?? mert nem buddha 2014.02.26. 09:08:27

"Kérdezem én, miért van az, hogy amikor a túlélők találnak egy menedékházat, akkor gondolkodás nélkül beengedik azokat, akiket megharaptak, megfertőztek stb? Miért?"

Gondolom, mert a szereplőknek elvileg új az ilyesmi, nem látják a filmet, amiben szerepelenek, így nem is tudják feltétlenül, hogy akit megharapnak az majd átváltozik.
Ugyanezen okból nem azt sem tudják, hogy a delikvens meg van-e harapva vagy sem, vagy csak fülig véres valami interakció miatt.
Meg lehet ha tudják is örülnek ha látnak "más normális embereket".
Azonkívül a másik véglet sem nagyon van jelen a filmekben, ami ilyen helyzetekben nagyon valószínű lenne, hogy egy delikvens bezárkózik és mindenkire lő aki mozog, akár zombi akár nem. Igaz ebből nem nagyon lenne jó film :)
Na meg hát a karakter nem biztos, hogy zombifilmeken nő fel.

Globetrotter2014 2014.02.26. 14:06:07

Zombilandet beraknám a 28 héttel később elé.

És persze a Shaun of the Dead is eléje kerülne...

Őszintén szólva még a World War Z is...

Globetrotter2014 2014.02.26. 14:07:49

Ja és a REC is inkább mint a 28Ws later

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.26. 15:00:24

ez még nem a sorrendes lista jól olvasom, ugyi?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.26. 15:14:45

@doggfather: Nem, ez nem az. Az Index vezetett félre sok embert, mert TOP 3 zombis filmként tették ki, holott egy csak egy sima poszt 3 filmmel.

Globetrotter2014 2014.02.26. 15:20:12

Állítólag a Dead Snow is jó,d e azt nem láttam.

Esetleg Brain dead és Cannibal Holocaust a gyomrosabb nézőknek...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.26. 15:21:29

@REMY: ide is akkor. ;)

önálló posztot nem érdemeltek?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.26. 16:17:47

@doggfather: Megérdemeltek volna, de eléggé ismertek, igazából új dolgot nem igen tudtam volna leírni. De lesznek olyanok is, amik külön posztot kapnak.

A Fussatok bolondok, jönnek a zombik! sorozatban csak villámkritikák lesznek.

Tetsu 2014.04.03. 11:53:09

Felhívnám a figyelmet 2 filmre, ami szinte egyik top zombis toplistában sem szerepel, pedig kellene.

Autumn:
www.youtube.com/watch?v=xZyl2UdIwZE

Exit Humanity:
www.youtube.com/watch?v=_DExlXcU20U
süti beállítások módosítása