[Supernatural Movies]

[kritika] Végjáték (2013)

2014. március 07. - REMY

Egy újabb alkotás a sci-fi évéből, és egy újabb alkotás melyet lehurrogtak a kritikusok. Valahogy nem akart összeállni a dolog a 2013-as esztendőben a sci-finek, mert bár én a legtöbbjüket szerettem, de globálisan nézve nem igazán voltak sikeresek. Az Oblivion kapott hideget és meleget, az Elysium inkább hideget kapott, a Tűzgyűrű szintén csalódást okozott a legtöbb embernek. Blockbusterként talán a Star Trek kapta a legjobb kritikákat (nézők és kritikusok), illetve volt egy Gravitáció, ami a kritikusok által elismert lett (plusz ugye a 7 Oscar-díj), de a neten a nézők véleménye már kevésbé volt elismerő.

e2.jpg
50 év telt el azóta, hogy a Hangyok (nem, nem hangyák) majdnem kiirtották az egész emberiséget, de hála az egyik bátor pilótának, végül győzedelmeskedtünk. Azonban hátradőlnünk nem szabadott, mert bármikor elkezdődhetett volna egy újabb invázió, ami újabb háborúhoz vezetett volna. Ahhoz, hogy végleg elpusztítsuk az ellenséget, egy nagyon komoly program által kiképzett „katonákra” volt szükségünk. A fiatal Ender Wiggin tűnt a legjobbnak mind közül…

Orson Scott Card regényéhez nem volt szerencsém, de úgy gondolom, hogy kell az olyan kritika is, mely teljes mértékben el tud vonatkoztatni az eredeti műtől. A baj már csak az, hogy a film így se működik igazán. Sok esetben az a probléma, hogy egy általunk ismert regényt akaratlanul is összehasonlítunk a róla készült filmmel, és ilyenkor előjönnek a hibák vagy a változtatások, és a legtöbb esetben a negatív irányba mozdulnak el a dolgok… Most viszont az a helyzet állt elő, hogy fel kell tennünk azt a kérdést, hogy vajon a Végjátékot lehet-e egyáltalán adaptálni, vagy csak Gavin Hood volt kevés ahhoz, hogy egy remek Végjátékot kapjunk.

Én úgy gondolom, hogy Hood (valamint a mai mozis réteg) volt ennek a filmnek a gyenge pontja, és nem a könyv. Egyrészt hiba volt egy ekkora történetet 2 órába beletömöríteni, mert látszódott minden percén, hogy mennyi mindent szeretne bemutatni nekünk a rendező, de végül semmi nem jött össze neki. Olyan, mint amikor fürdés közben a habot megpróbálod a kezedbe tartani, majd egyre jobban összeszorítva egyre kevesebb marad a kezedben. Másrészt a mai moziba járók többsége nem képes három, három és fél órákat bent ülni a teremben, mert sok nekik. Így a rendezőknek sietniük kell, mindent gyorsan és egyszerűen kell bemutatniuk, aminek az lesz a végeredménye, hogy kapunk egy sok sebből vérző filmet.

Maga a történet elsőosztályú, de amikor csak a felszínt érintjük, akkor az igényesebb filmes felteszi a kérdést, hogy miért? Miért kapunk ilyen keveset Enderből? Miért nem tudjuk meg, hogy milyen kapcsolata van a testvéreivel (mert ugye sokszor előjönnek ők, de mégse tudunk meg semmit)? Miért szorulnak ennyire a háttérbe a mellékszereplők? Miért nem tudunk meg többet arról az emberiségről, ahol a gyerekek szinte már tárgyak, eszközök? Rengeteg kérdés, és nulla válasz…

e1.jpg
Ezenfelül a feszültség is hiányzott a filmből, főleg, amikor a legjobban szükség volt rá, de sajnos ez volt a legkisebb gond a filmmel. Viszont fura módon tetszett is a film, így nem tudom a földbe tiporni, mert volt benne valami, valami megmagyarázhatatlan szerethetőség, ami miatt nem lehet utálni Gavin Hood alkotását. Tehát összességében azt tudom elmondani a Végjátékról, hogy egy látványos sci-fi, ami túl nagyot akart markolni, de végül elrontott mindent, ám ezzel együtt mégis szerethető. Fura, de igaz. 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr785846929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.07. 12:30:31

Ha az imdb top 250-be beszavazott brutális közönségsiker Gravitáció nem volt globális siker, akkor ezt innentől kezdve kb. bármire rá lehet sütni, mert egy ember mindig lesz, akinek nem tetszik. Ha az Elysium nem ekkora csalódás, meg ezt a filmet kicsit jobban összerakják, akkor kb. tökéletes is lett volna az év sci-fi szempontból.

ON: Én már a könyvet olvasva is láttam, hogy lehetetlen ezt normálisan adaptálni, tényleg kb. 3 és fél óra is lehetett volna rendesen. Amivel nem is az a legnagyobb gáz, hogy az embernek nincs türelme végignézni (LOTR-t meg a Hobbitot is végigülték páran), hanem hogy nyúlt volna, mint a rétestészta. Úgyhogy annyira nem bánom a dolgot, mert így volt a filmnek ritmusa, rendezés-zene-effektek jók voltak, elvitték a hátukon a sztorit. A végét mondjuk egy kicsit jobban is meg lehetett volna oldani, de nem hiszem, hogy ebből a könyvből valaha bárki is jobb filmet tud majd forgatni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.07. 13:40:20

@danialves: Amíg nem volt elérhető a Gravitáció a legtöbb otthon filmező embernek, addig 8.5 körül volt a film. Most már "csak" 8.2, és menni fog még lejjebb.

Ezenkívül rengeteg ember véleményét olvasom különféle fórumokon, facebookon, stb, és nagyságrendileg 10-ből 6-nak nem jön be a Gravitáció. Pláne, hogy most már elvárják a tökéletes filmet is, hiszen nyert 7 Oscart.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.07. 13:52:01

@REMY: Kb. a filmek 90%-ánál simán esik 0,3-at az értékelés, amikor kijön dvd-n, ez nem nagy dolog.
És azért akárhány fórumot olvasol el, egy 320 ezer fős minta még mindig globálisabb annál. Másrészt pl. nálam ez az arány kb. 10ből 1, szóval azért szerintem tényleg nem tudsz annyi véleményt elolvasni, hogy abban ne legyen valahol torzítás.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.07. 13:54:10

@danialves: Lehetséges, hogy rosszkor vagyok rossz helyen.

Amúgy RUSH! Kb az egyetlen film, ami felfelé ment IMDB-n miután kijött DVD-n.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.07. 13:55:47

@REMY: Na ja, mert a Rush-t kb. senki nem nézte meg moziban, úgyhogy nem csak a fikázók maradtak a dvd megjelenésre.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.03.07. 23:02:48

mai mozis réteg, és a két óra kapcsolatát nem igazán értem, szerintem a legtöbb film mér efelé tendál, hacsak nem több
régen, viszont megálltunk hetven percnél kb

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.08. 00:48:45

@pingwin: Pl. mint a 238 perces Elfújta a szél, a 212 perces Ben Hur és a 200 perces Keresztapa 2?

Ma meg ott tartunk, hogy egy Hobbit már unalmas film.

Nikuyome 2014.03.08. 14:01:00

@REMY: Én is ugyanezt tapasztaltam, eszméletlen sok embernek nem jön be a gravitáció, talán többnek mint ahánynak tetszik. Épp ezért nem mertem megnézni.

Nikuyome 2014.03.08. 14:03:21

Ezt láttam, és bele bele kellett tekernem mert annyira nem kötött le. Jó hogy nem néztem meg moziban, pedig imádom ezt a műfajt.

Gatts 2014.03.13. 13:03:56

A Gravitáció értékelése nem csodálom hogy csökkent a DVD változat megjelenésével.
Az a film remek példa arra, hogy mire is találták ki a mozit. IMAX-ben nagy élmény volt, sajnos csak egyszer néztem meg és kétlem, hogy otthon TV képernyőn bármikor is újranézném, mert egyszerűen nem tudja hozni ugyanazt a hatást. Aki csak így látta és egy hatalmas dolgot várt, nem csoda, hogy csalódott.

eßemfaßom meg áll 2014.05.14. 18:12:02

@Gatts: Ha valami csak azért élmény mert NAGY és HANGOS akkor az azért nem a mű dícsérete, ezt tudja egy tucat tüzijátékrakéta is.

eßemfaßom meg áll 2014.05.15. 19:47:10

Ettől még az hogy "nagy" max a felnöttfilmiparban képvisel minőséget, de az is csak akkor ha mellette kemény is.
süti beállítások módosítása