[Supernatural Movies]

[kritika] Karantén (2008)

2014. március 09. - REMY

A pofátlanság legteteje, amikor remakelnek egy sikeres filmet 1-2 év után, csak azért, hogy elmondhassa magáról – általában Amerika – hogy nekik is van egy ilyen-olyan filmjük. Ez történt a [R.E.C.] című spanyol horrorral is, hiszen Jaume Balagueró és Paco Plaza found-footage filmje a 2007-es esztendőben nagyot durrant, és ezt nem nézték jó szemmel a tengerentúlon, így egy évvel később, 2008-ban elkészült a Karantén.

kar1_1.jpg
Angela Vidal, (b’meg, még új nevet sem tudtak kitalálni neki…) Scottal az operatőrrel riportot készít a tűzoltók életéről. Végigkövetik az egyik egység munkanapját, valamint interjúkat készítenek. Már épp azon gondolkodnak, hogy semmi érdekes nem történik, amikor jön a jelzés, hogy kirendelték az egységet egy épülethez. Angela, valamint a tűzoltók másodpercek alatt bepattantak a kocsiba, és kimentek a házhoz, ahol olyan események várták őket, amire még rémálmukban sem számítottak volna…

Ha van felesleges remake, akkor a Karantén valahol a legelső hely környékén tanyázik. A forgatókönyvírók munkája valahogy úgy nézhetett ki, hogy megkapták a spanyol forgatókönyvet, majd bepötyögték a google fordítóba, majd nyomtak egy billentyűkombinációt, amivel kimásolták az angolra fordított szöveget, és ezek után büszkén nyomtatták ki egy A/4-es lapra. Semmi újítás, semmi újragondolás, egyszerűen csak lemásolták azt, amit egy évvel korábban a spanyolok megcsináltak.

Mondanám, hogy ezzel nincs baj, ha a két film között 20-30 év telt volna el, de itt csupán egy évről beszélünk, szinte még friss és ropogós volt a [R.E.C.], de hát a nagy Hollywood… Igazság szerint nem rossz a Karantén, mert egy az egyben lemásolta az eredetit, és aki csak az újrázást lesi meg, annak tetszeni fog, aki viszont előbb a spanyollal tesz próbát, majd megnézi a Karantént, az húzni fogja a száját, valamint felteszi a kérdést, hogy mégis mire volt ez jó? Emellett, ha mélyebbre ásunk, és megnézzük a színészeket, akkor egyértelműen a spanyol verzió lesz a nyertes, mert Manuela Velasco sokkal hitelesebben, és jobban játszott, mint Jennifer Carpenter, aki a film végére már az idegesítő kategóriába lépett.

kar2.png
A Karantén tehát egy jó újrázás (mert vannak rémisztő részei, a zombikat jól csinálták meg), de annyira felesleges, hogy arra nincsenek is szavak. És akárhogy is nézem, nem fogom azt mondani, hogy ezzel tegyenek próbát azok, akik horrort keresnek, mert igenis a spanyolt vegyék elő, és azt lessék meg, mert az érdemli meg, hogy elinduljon a képernyőn, nem pedig az amerikai másolat. 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr45814267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.03.09. 16:40:19

Miért kell ezen minden alkalommal kiakadni, miért nem lehet felfogni, hogy az amerikaik nem nézik meg az európai (kivéve angol) és ázsiai filmeket. Nem szinkronizálnak, felirattal nem néznek filmet, és hozzá vannak szokva az amerikai stílusú színjátszáshoz, így ha csak tehetik, leforgatják maguknak az amerikai verziót a saját nyelvükön, saját megszokott arcaikkal. És nem azért mert "nem nézték jó szemmel a tengerentúlon, hogy nagyot durrant" Ez van, nem érdemes ezen állandóan rugózni.
Én a Karantént láttam előbb, és csak utána REC-t, de hozzám közelebb állt az amerikai, jobban tetszett kivételesen a remake. Mindkettő nálam 7/10.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.09. 16:48:31

@Nyílméregbéka: "És nem azért mert "nem nézték jó szemmel a tengerentúlon, hogy nagyot durrant"

Ha nem lett volna sikeres a REC, akkor nem lett volna Karantén sem.

Amúgy miért érzed úgy, hogy jobb a remake? Mi volt az, ami jobban tetszett benne?

Nyílméregbéka 2014.03.09. 17:05:52

De nem azért készült a remake, mert nem nézték jó szemmel a spanyolok sikerét, henem mert egy jó ötlet, és tudták, hogy ezzel kereshetnek egy kis pénzt amerikában ha leforgatják maguknak, különben sose jut el az USA piacra egy spanyol horror. Ennyi. De ez van az Old Boy-jal vagy a Tetovált lánnyal, True Lies-al, Téglával stb...

Valószínű azért tetszett a remake, mert azt láttam előbb, és mert hozzám is közelebb áll, megszokotabb számomra az amerikai filmes és színészi stílus mint a spanyol...

Bloodscalp 2014.03.10. 02:38:16

@Nyílméregbéka: Mit értesz amerikai stílus alatt? Miben játszanak máshogy?

Az amcsi másolatok nagyrésze rosszabb mint az eredeti ha megnézed, ellenpélda lehet a Tégla ami önmagában zseniális film-bár az eredetiről is csak jókat hallottam eddig, és még nem láttam de sort fogok rá keríteni.

Ha már spanyol- Abre los ojos/Vanilla Sky?Hasolóan gyorsan történt a másolás spanyolról, és elég jó volt az első film is. Mivel nekem bejött, nem is érdekel a VS-(TC miatt részben).

Gitár Csaj 2014.03.10. 07:58:41

Úgy látom sokan versenyeznek manapság a világ legrosszabb remakje címért :)

35mm.blog.hu/2014/02/24/a_legfoloslegesebb_remake-ek_a_filmtortenetben_i
süti beállítások módosítása