[Supernatural Movies]

[másodvélemény] Műkincsvadászok (2014)

2014. március 15. - REMY

George Clooney már nem csak elismert színész, hanem elismert rendező is. Olyan filmeket rakott már le az asztalra, mint például a Jó estét, jó szerencsét! vagy éppen a Hatalom árnyékában. Sokan úgy gondolták, - köztük én is -, hogy a Műkincsvadászok című háborús, igaztörténet alapján készült filmje lesz a következő olyan alkotása, melyre büszke lehet, és melyet bárkinek könnyű szívvel lehet majd ajánlani. Mondanom sem kell, ez most mellé ment, de még így se olyan rossz, mint amilyennek beállították.

mo2.jpg
A II. világháború idején olyan dolgok is történtek, amik nem kaptak hatalmas rivaldafényt. Ilyen volt például a műkincsrablás, melyet Hitler végeztetett a katonáival. Belgiumból, Franciaországból, és megannyi más helyről próbálta meg beszerezni a történelem legnagyobb műremekeit. Egy idei úgy tűnt, hogy sikerrel is jár, ám alakult egy csapat, a Műkincsvadászok, akik azon dolgoztak, hogy visszaszerezzék az eltulajdonított kincseket. Az idő azonban sürgette őket, hiszen Hitler kiadta parancsba, hogy ha a németek elveszítik a háborút, vagy Ő maga meghal, akkor el kell pusztítani az ereklyéket…

A film egyrészt csalódás, másrészt viszont kellemes meglepetés volt. Csalódtam, mert a történetben, valamint a színészekben is jóval több volt annál, mint amit láttunk/kaptunk tőlük. Kellemes meglepetés volt viszont azért, mert olyan kritikákat kapott a film, ami miatt azt várhatta el az ember, hogy a világ egyik legrosszabb filmjét fogja látni, ha úgy dönt, hogy leül megnézni a Műkincsvadászokat. Egyáltalán nem ez történt, mert teljes mértékben élvezhető volt a film… bár az is tény, hogy sok hibája van, illetve nem biztos, hogy fogunk rá emlékezni 2-3 nap elteltével. Egyszernézős, a közepesnél épphogy jobb alkotást készített el nekünk Clooney.

Magával az elképzeléssel, miszerint próbáljunk meg kicsit humorizálni a háború kellős közepén, szerintem meglehetősen jó ötlet volt. Ezzel csupán annyi volt a baj, hogy a játékidő nagy részében nem működött igazán. Méghozzá azért nem, mert a Műkincsvadászok csapata a játékidő nagy részében külön utakon járt. 3-4 különböző helyszínen tűntek fel, és ekkor unalmasak, és legtöbbször erőltetettek voltak. Az igazi parádé akkor indult be, amikor Bill Murrayék összejöttek, és együttes erővel csinálták a küldetésüket. Ezekben a percekben a film teljes mértékben rendben volt, és végre nem azt éreztük, hogy a Műkincsvadászok egy összeszedetlen, erőltetett valami.

Igazság szerint jóval több volt a filmben, mint amennyit kaptunk belőle. Olyan színészekkel, mint Bill Murray, John Goodman, George Clooney, Matt Damon, Jean, Dujardin, illetve Cate Blanchett, sokkal többet kellett volna kapnunk. Egyrészt keveset szerepeltek a képernyőn, ezáltal a karaktereik nagyon gyengék voltak. Másrészt pedig a poénjaik nem igazán ütöttek. Murray és Goodman még úgy, ahogy elfogadható volt, de a többiek nem igazán alkottak maradandót.

mo1.jpg
A Műkincsvadászokra lehet jót és rosszat is mondani, de bőven beletartozik a nézhető kategóriába. Véleményem szerint a végeredmény kissé öncélú volt, és Clooney inkább önmagának készítette el ezt a filmet, mintsem nekünk. Sokan úgy tartják, hogy az év legrosszabb filmjei között lesz számon tartva. Ha tényleg így lesz, akkor bizony egy erős évet fogunk zárni. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr435850402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.03.15. 16:03:40

Pont ezt mondtam a napokban egy haveri beszérgetésben, hogy milyen szerencsém volt, hogy annyi rossz kritikát olvastam a film megnézése előtt, így a várt katasztrófához képest egy egész jó filmet kaptam.
Nagy volt a várakozás, azóta mióta az első híreket és a trailereket láttam erről a filmről. A Lone Survivor után ez volt nekem a leginkább várt film az év elejere, de szerencse, hogy már nem ezzel az elvárással ültem be a moziba, mert akkor biztos nagy csalódás lett volna. 6/10 nálam is...
süti beállítások módosítása