[Supernatural Movies]

[kritika] Godzilla (1998)

2014. május 12. - REMY

1998-ban Roland Emmerich kezei alatt létrejött az első amerikai Godzilla film, mely bár pénzügyileg hatalmasat szakított, de kritikailag kegyetlenül megbukott. Emmerich a 90-es években kiskirálynak érezhette magát, és a Függetlenség napja sikere után nem is lehetett kérdés, hogy kinek kell megrendeznie ezt a filmet. Ami mára már tényként kezelhető, hogy szeret nagyban gondolkodni, és ezt ebben a filmben ki is maxolta.

godzi_1.jpg

A francia titkosszolgálat egy polinéziai szigeten atomrobbantást hajtott végre, melynek hatására a környék állatvilágában mutáció következett be. Az egyik ilyen kifejlett állat gigantikusra nőtt, és egyenesen New York felé vette az irányt, ahol megpróbált élelmet, és búvóhelyet találni. Természetesen a hadsereg nem nézte jó szemmel, hogy Godzilla romba döntötte a várost, így kénytelenek voltak szembeszállni az óriási szörnyeteggel…

Nem létezik olyan, hogy egy nem amerikaiak által gyártott sikerfilm ne legyen feldolgozva Hollywoodban. A közelmúltból elég csak a Tetovált lányra gondolni vagy a közelgő The Raid filmre. Godzilla esetében sem volt ez másképp, bár az első megjelenése után elég sok időnek kellett eltelnie, hogy elkészüljön az amerikai produkció, de végül ez is megtörtént. Az ötlet már a 80-as években megvolt, de a költségvetési hercehurcák és a lejárt jogok miatt végül egyik stúdió sem tudott belefogni. Egészen a 90-es évekig eltolódtak a dolgok, amikor is a TriStar Pictures megvette a Godzilla jogokat, ám a Toho azzal a feltétellel ment bele az üzletbe, hogy a filmnek hűnek kell maradnia az eredeti történethez. Ez rendben is volt, ám a magas költségvetések miatt ismét kudarcba fulladt a projekt. A Függetlenség napja sikere után Roland Emmerich kezébe került a rendezés joga, aki végül szart az egész „hűnek kell maradni a régihez” dologra, és a saját elképzelése szerint próbálta meg leforgatni a filmet. Az ötlet miatt nem szóltak be neki, így bele is fogott.

Megmondom őszintén én szeretem ezt a filmet a hibái ellenére is. Tény, hogy rengeteg butaság van benne, de hozzá tartozott a gyermekkoromhoz, és emiatt nem tudok rossz szemmel ránézni, de azért az újrázás után rá kellett jönnöm, hogy ha a nosztalgiaérzést leszámítom, akkor itt nagy bajok vannak. A film egy igazi cukormázas hollywoodi csoda, mely annyira pihentnek nézi az embert, hogy bármit bevet annak érdekében, hogy egy pillanatra se kezdjen el forog az a fogaskerék a fejünkben. Emellett az a tény, hogy Matthew Broderick a főhős a filmben, hát… inkább egyen meg Godzilla, minthogy ő benne bízzak. Ám, ha az összképet nézem, akkor érthető az ő kiválasztása a főszerepre. Ahogy a filmben is mondják aranyos… igen, ilyen kis esetlen, stréber kisgyerek képét formálja meg, ami pont tökéletes egy családi akció, katasztrófa, sci-fi, romantikus meg mit tudom én milyen műfajú filmbe. De nem csak őt kell elővenni, mert igazából az összes karakter a polgármestertől kezdve egészen a katonákig elképesztően bugyuták. Természetesen ez nem főként a színészek hibája, hanem a rosszul megírt forgatókönyvé, illetve a rendezőé, aki meg volt elégedve a látottakkal. Ja, hát valamilyen szinten azzal én is meg voltam elégedve, mert látványos volt, szép volt, és nagy volt. Egy nagy marhaság, de annak szórakoztató.

godzi2.jpg

A 1998-as Godzillát nagy valószínűséggel feledtetni fogja az idei újragondolás, ám nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy ez a film sok-sok éven át szerepelt a tévék képernyőjén és szórakoztatta a nagyérdeműt. Néhol ugyan vicces, néhol egészen drámai, de ez csak addig működik, amíg nem jön egy jobb, egy nagyobb produkció, ami semmissé teszi ezt, az amúgy feledhető filmet. Még mindig tudtam élvezni, de már nem annyira, mint régen. 6/10

ui: Mielőtt Emmerich megrendezte a filmet, valószínűleg reggeltől estig a Jurassic Parkot nézte, mert elképesztően sokat lopott onnan. 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr476144124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.12. 08:38:02

shame on me, de én szerettem ezt a filmet 98ban, hozzá kell tennem, hogy előtte nem voltam egy nagy óriás szörnyes, amiket ismertem azok majdnem mind power rangers-beli szörnyek voltak. És azokhoz képest nagyon okés volt, még úgy is, hogy tényleg olyan, mintha a jurassic park egy dínója mutálódott volna.

jah és jean reno nagyon kúl benne, bár ő mindenben az.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.05.12. 14:14:14

Az tényleg igaz, hogy Zsanrénó ezért a szerepért dobta a Mátrix Morfeuszát, melyet aztán Samuel L. Jackson kapott?

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.05.12. 14:14:58

ja, a filmet 2x láttam moziban... fiatal voltam és kellett a pénz

Nyílméregbéka 2014.05.13. 04:37:31

Nekem bejött ez a Godzilla, szerintem korántsem volt olyan rossz, mint amennyire szeretik savazni manapság. Mai napig egy szorakoztató nézhető film, egyáltalán nem járt el felette az idő. 7/10

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.13. 08:25:34

@mrbloodbunny: ki kapta?! :D

Kellett a pénz azért nézted meg?! Neked fizettek a nézésért?!
süti beállítások módosítása