[Supernatural Movies]

[kritika] A múmia - A sárkánycsászár sírja (2008)

2014. május 19. - REMY

Rob Cohen remélem soha többet nem rendez filmet, mert egyszerűen nem ért hozzá. Egyetlen egyszer esett meg vele az, hogy amibe belefogott az arannyá változott, méghozzá 2001-ben, amikor megrendezte az első Halálos Iramban filmet. Se előtte, se utána nem volt semmi értékelhető alkotása. 2008-ban ráadásul teljesen tönkretett egy ezredfordulós sikertörténetet, a Múmiát. Stephen Sommers családi kalandfilmje megérdemelte a sikereket anno, de Cohen alkotás nem, és még így is jövedelmező volt.

mumm2.jpg

A Sárkánycsászár egykor Kína rettegett uralkodója volt. Nem elégedett meg azzal, hogy minden sereget legyőzött, mert ő a halál felett is uralkodni szeretett volna. Egy varázslónő segítségével akarta elnyerni a hőn áhított jutalmát, de látva az uralkodóban lévő gonoszt, a varázslónő megátkozta a Császárt az egész seregével együtt. Az agyagkatonák örök álomba merültek, és várták, hogy egyszer majd visszatérhessenek, hogy meghódítsák a világot. A 20. században Alex O'Connell rátalált a sírra…

Nem is tudom, hol kezdjem… ha a film forgatókönyvét szeretném követni, akkor most újra írni kéne az első két részről, mert igazából Fraserék folyamatosan csak a múlton rágódtak, abból táplálkoztak, és unott fejjel, fáradtan vetették bele magukat az új kalandba, illetve családi drámában, ami ráadásul nem is volt igazán kalandos, legalábbis nem tudták olyan jól érezni magukat, mint korábban. Rob Cohen tulajdonképpen nem is egy új filmet alkotott, mert bármi történt a filmjében, azt követte egy múlt idézés, egy „Utálom a múmiákat” szöveg, egy ismételt Jonathan poén, egy újabb „Utálom a múmiákat” szöveg, stb. De oké, rendben. Elfogadom, hogy nem tartozik a legnagyobb rendezők közé, de könyörgöm, nem látta az első két részt? (ez igaz az írókra is) Legalább hangulatban próbálta volna megidézni azokat, de még azt sem. A poénok sem voltak ütősek, és a színészek közül is csak Brendan Fraser volt az, aki próbált valamit hozzátenni az egészhez. Emellett azt is sajnáltam, hogy Rachel Weisz nem tért vissza, mert azért valljuk be elég jó kis párost alkottak Fraserrel.

145 milliós költségvetés és nulla fantázia, valahogy így lehetne röviden összefoglalni az egész alkotást. Emellett a főgonosz Jet Li se volt semmi extra Császárként, hiszen a jeleneteinek 90%-ban csak egy CGI Li-t láthattunk. Tehát valahogy semmi nem akart összeállni, ráadásul még a Yetik is tovább erősítették bennem azt az érzést, hogy ez kínos. Egy totális csőd lett az egész film, aminél egyedül az ókori látványvilágot lehet kiemelni.

mumm6.jpg

Összességében tehát egy nagyon gyenge zárást kapott a trilógia, mely a rendező leváltása és Rachel Weisz hiánya miatt már alapból halálra volt ítélve. Kár érte, mert én imádtam az első két részt, de ebben semmi szerethetőség nem volt. Erre már nem lehetett úgy tekinteni, hogy egy fantasztikus családi kalandfilm, ütős poénokkal, lazasággal, és némi horror beütéssel. 4/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr406160349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.05.19. 04:20:58

Erről a filmről meg még csak nem is hallottam, pedig az első kettő nagy kedvencem, nem tudtam, hogy van még folytatása! :) Hogyan kerülhetett ez el engem? Csak DVD-re jelent meg?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.19. 08:30:00

@Nyílméregbéka: szinte biztos, hogy jobban jársz ha meg se nézed. :S

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.19. 09:50:19

Elvileg volt itthon is vetítés belőle.

Mester0523 2014.05.19. 11:55:06

Láttam is moziban. Nagy csalódás volt.
Majdnem kijöttem a teremből a 20. perc után...

cenzuratroll bosszanto 2014.05.19. 12:02:24

Kedves Akárki!

Felsorolnád a hasonló nézőszámot elért remekműveidet?
Mindössze csak azért, hogy összehasonlíthassuk, mit tud felmutatni a kritizáló a kritizálttal szemben.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.19. 12:07:28

@cenzuratroll bosszanto: Christopher Nolan vagyok álnéven, és remélem láttad az Eredetet vagy a Batman filmeket. Azok egész jól muzsikáltak a mozikban.

Tehát nem szabad negatív véleménnyel lenni egy filmről, csak azért mert nem vagyok rendező, és nincs filmem. Oké... be is zárom a blogot. :(

Thoras 2014.05.19. 12:18:36

@cenzuratroll bosszanto: A kritikusnak nem kell értenie az adott dolog elkészítéséhez, amit kritizál. Elég látnia, hogy rossz vagy jó. Ha bemegyek egy étterembe, és ehetetlen az étel amit felszolgálnak, akkor fogjam be a pofám, mert én se tudok jobbat? Arról nem is szólva, hogy az a film tényleg egy rakás szar.

Scagnetti 2014.05.19. 13:18:10

Az első rész meglepően jó lett, a második már nem annyira, de még bőven nézhető. A harmadik viszont kritikán aluli. Látványos fos.

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2014.05.23. 12:48:16

Nem vártam ettől a filmtől sokat, de ha már az első tetszett, a másidik nem annyira, a Skorpiókirály meg semennyire, adtam egy esélyt. Könnyed Cool-tévés szórakozás, annak tökéletesen megfelelt. Szerintem.
Rob Cohentől a Sárkányszív pedig szerintem igenis jó volt.
süti beállítások módosítása