[Supernatural Movies]

[kritika] Tango és Cash (1989)

2014. május 26. - REMY

A 80-as és 90-es években boldog-boldogtalan buddy cop filmet rendezett, mert egyszerű volt, jó volt, és sikeres volt. A zsáner legjobbja, egyértelműen a Halálos fegyver széria, ám, ha körbenézünk, akkor észrevehetjük, hogy sok remek alkotást lehet még felfedezni ebben a műfajban. 1989-ben Andrei Konchalovsky is megrendezte a sajátját, méghozzá két szupersztárral, Stallonével és Kurt Russellel.

tango2.jpg

Tango és Cash ellentétei egymásnak. Egyikőjük lepukkant lakásban él, farmerban járkál, és viselkedési zavarokkal küszködik, míg a másik, öltönyben feszít, és bankárt játszik. De egy valamiben megegyeznek: mind a ketten saját magukat tartják a város legjobb zsarujának. Egy alkalommal azonban szövetséget kell kötniük, mert egy nagyágyú beleköp a levesükbe, és hidegre teszi őket. Az üldözőkből, üldözöttek lettek…

A film forradalmasította a semmit. Annyi újítás van benne, hogy egy ujjunkon is meg tudjuk számolni, de mégis működik a film. Konchalovsky nem kockáztatott, a jól megszokott buddy cop sablonokat belerakta a filmbe, és megalkotta a saját moziját, amit végül a két főszereplő után nevezett el Tango és Cash-nek. Meg lehet szólni, hogy lopott, meg fantázia nélkül rendezett filmet, csak felesleges, mert amíg szórakoztató a végeredmény, és nem válik kínossá, addig a kutyát nem érdekli, hogy hányszor látott szituációkat kapunk az arcunkba. A direktort és az írót egyetlen egy dolog miatt lehet támadni, hogy nem volt egy épkézláb főgonosz a filmben. Jack Palance hiába jó színész, de itt semmit nem tudott hozzáadni az összképhez. Egy sótlan, idétlen karaktert kapott, akit egyáltalán nem lehetett komolyan venni, és még veszélyt sem jelentett a két főhősre. Akit, akiket dicsérni lehetett az Mr. Állkapocs (Robert Z'Dar) és a lófarkas Brion James volt. Ugyan nem kaptak nagy szerepet, de ők legalább vittek színt a sötét oldalba.

Csak úgy, mint a legtöbb buddy cop moziban, itt is remekül muzsikált a két nagyágyú. Stallone és Russell jól kiegészítették egymást, ami egy remek alapként bizonyult a sok poénhoz és akcióhoz. (Stallone ráadásul még saját magát sem kímélte, ugyanis kijelentette, hogy Rambo egy buzi.) Ha már akció… a végjáték el lett rontva. Hiába akciódús az utolsó 10-15 perc, amikor annyit látunk, hogy egy sebezhetetlen tankban száguldozik a két sztár. Nem tudom, de ha két lábon járkáltak volna, akkor sokkal pofásabb csatát lehetett volna vívni az ellenséggel. A film többi részében teljesen rendben voltak az akció jelenetek, de a végén túl nagyot akartak.

tango.jpg

A Tango és Cash önmagában nem több egy átlagos akció-vígjátéknál, de ami mégis többé varázsolja, az a két sztár, és igen… ennyi is elég volt ahhoz, hogy a film közkedvelt legyen. Konchalovsky minden tőle telhetőt megtett, hogy az akció és a vígjáték műfajon belül is előkelő helyet foglaljon el a Tango és Cash, de a végeredmény kissé darabos lett, ám ettől függetlenül élvezhető. Kiemelkedő teljesítményt sajnos egyik esetben sem lehet tapasztalni. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr386191026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2014.05.26. 10:12:56

Tényleg csak az idétlen szuperautó rontja a képet, nem is értem minek tették bele. Bár a 80-as évek végén sok filmben megjelent valami szuper: autó, puska, repülő, motor. De ide tök felesleges volt.

JanDítě 2014.05.26. 11:14:04

nekem a Tango&Cash az akciófilmek alfája és omegája. hányszor láttam VHS-en atyaég, kívülről tudtam az egészet

for-avar 2014.05.26. 11:27:20

és bika erős szinkronja van! Szilágyi Tibor Rátonyi Róbert(!) is csúcs

jamboox 2014.05.26. 11:33:47

"Rambo is a pussy" - Így mondja eredetileg angolul. De ez szerintem a filmtörténet legjobb beszólásai között van, figyelembe véve, hogy ki mondja és kiről mondja.
Meg kell még említeni a szenzációs zenét is, ami végtelenül könnyeddé teszi az amúgy is laza filmet. Megunhatatlan klasszikus, akárhányszor újra lehet nézni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.26. 12:29:01

@for-avar: Szerencsére ez több, akkori filmre is igaz. Szeretem az efféle klasszikus filmek szinkronjait.

Mr. Rocketfinger 2014.05.26. 16:58:25

- öö te mit mondasz?
- hogy az alsógatyám szétvágja a seggem...

ha adja a TV megnézem. ennyi.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.26. 21:16:29

nálam ez nem akkora kult film, de még csak nem is kult buddy cop film, mint általában itthon.

porch monkey 4 life! 2014.05.26. 21:20:14

A tetős jelenet testesíti meg mindazt, amiért ennek a műfajnak meg kellett születnie.

"Most úgy nézel ki, mint egy rakás szar lófarokkal" Annyira laza poénokat szórtak, ráadásul indokolatlan káromkodások nélkül. Hiába, nem mindenki McClane, hogy a motherfucker ráálljon a szájára :)

Axel Torpedo 2014.05.28. 23:29:40

A Teri Hatcher tancikalasa azzal a zenevel onmagaban klasszikussa valt.

Ja es ne feledkezzunk meg a gonosz oldalon Lopez urrol es Kvon urrol.

hambig 2014.05.29. 13:40:30

Honnan látják a képet a tankban saját magukról és a környezetről? Hogyan és milyen kamerákhoz kapcsolódik?
süti beállítások módosítása