[Supernatural Movies]

[kritika] Az ötödik elem (1997)

2014. június 07. - REMY

Mi történik akkor, amikor találkozik a sci-fi, Bruce Willis és az egyedi francia stílus? Hát megszületik a 90-es évek egyik legjobb filmje, ami mára már egyértelműen a kultikus alkotások közé sorolandó. Sokan úgy tartják, hogy Luc Besson legjobb filmje a Léon, a profi, amit teljes mértékben meg is tudok érteni, hiszen egy nagyszerű moziról van szó, ám nálam az a film csak a második helyen áll, hiszen az Ötödik elem könyörtelenül lesöpri a pályáról.

5_1.jpg

Minden ötezredik évben feltárul egy kapu két dimenzió között és eljön a Gonosz, hogy elpusztítsa az Életet. Egyetlen egy fegyver van, ami végezhet vele, és megállíthatja a pusztulást, és az az öt elem. Ha mind az öt elemet összegyűjti valaki, akkor megmenthetik a Földet. Korben Dallas akarata ellenére csöppen bele ebbe a veszélyes kalandba…

Van egy ismert alapszituáció, miszerint a Sötétség harcban áll a Fénnyel, illetve a Halál ki szeretné ontani az Életet. Tehát alapvető ellentétekről szól a film, de olyan körítést kapott mindez, hogy nem azt vesszük észre, hogy ezt már ismerjük, hanem azt, hogy ez valami más, ez valami új. Ugyebár a franciáknak van egy egyedi stílusuk, mely a túljátszásban rejlik. Amikor ezt hozzácsapod a sci-fihez, illetve a hollywoodi akcióhőshöz, akkor valami fantasztikus végeredmény születik meg. Az ötödik elemben rengeteg stílus keveredik, de egyik se nyomja el a másikat. Továbbá említeni lehet az olyan ellentétek egymásnak feszülését is, mint Bruce Willis és Chris Tucker, vagy a humor és a dráma keveredése. Ég és föld különbségek ezek, de nem kioltják, hanem erősítik egymást.

Emellett a film igazi ereje abban is rejlik, hogy a képzelet igazi utat tört magának. A megálmodott jövőkép, a gépek, a közlekedés, a fegyverek, a ruhák, a házak, a zene és minden egyéb olyan dolog, ami tovább színesítette az amúgy is megszámlálhatatlan színben pompázó összképet. A film amúgy nem lenne teljes egy kiváló szereposztás nélkül. A főszerepben természetesen a 90-es évek legnagyobb akciósztárja, Bruce Willis volt látható, aki hozta a jól megszokott lestrapált, cigiző hőst. Tökéletes választás. Maga mellé olyan színészeket kapott, mint Ian Holm, Milla Jovovich, az elképesztően idióta Chris Tucker, valamint a zseniálisan gonosz Gary Oldman, de talán illik megemlíteni Brion James-t is. Eszméletlenül jó gárda gyűlt össze, és egészítették ki Luc Besson mesterművét.

Maga a történet is megér egy misét, pláne úgy, hogy a főhős és a majdnem főgonosz Zorg sosem találkoznak egymással. Érdekes húzás, de ez is azt mutatja, hogy nem kell a jól bejáratott sablonokra építkezni, amikor egy kis variálással simán elérhető a siker. Dallasnak volt így is elég baja, főleg akkor, amikor megszólalt a telefon és elkezdett ordítani az anyja…

55.jpg

Az ötödik elem úgy jó, ahogy van. Néhol kissé műanyag, néhol kissé bugyuta, de a megteremtett világban ez elfogadható, mert így lesz tökéletes. Egy megunhatatlan kultfilmről van szó, mely nem csak a rendező, hanem Bruce Willis filmográfiájában is előkelő helyen szerepel. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr166243279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.06.07. 01:03:42

Ámen. És ne feledkezzünk meg a remek szinkronról sem, ez még a fénykor alkonyán készült, Dörner mellett olyan színészekkel, mint Gálffi lászló, Sinkó László, Geszti Péter, Láng József...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.07. 17:31:27

Szerintem pont akkor lett volna tökéletes a film, ha nem ezt a bugyuta humort erőltetik a ripacskodó Chris Tuckerrel.
Mert így sci-finek bár érdekes, ugyanakkor a sztori tényleg nem nagy szám, ez a kínos humorizálás pedig borzasztóan elrontotta nekem az élményt.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.07. 17:34:55

@danialves: Valószínűleg emiatt is lett nagyon megosztó a film végül. De én pont ezt szeretem benne. Megy a nagy poénkodás, aztán megjelenik Bruce Willis az unott képével, és vége a világnak. Hatalmas. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.07. 17:35:58

@REMY: Ezzel önmagában nem is lett volna probléma, csak hát a "hogyan" része már annyira nem stimmelt...

motoroskonyhaja 2014.06.08. 11:49:22

Nagyon jó film, én speciel imádom a humorát is, sőt -szerintem- az az egyik erőssége :)
De nekem Luc Bessontól az etalon (nem, nem a Leon, a profi, pedig az is hatalmas) hanem az Élethalálharc (Le dernier combat). Igaz, az Ötödik elem populárisabb, de az Élethalálharc egyszerűen zseniális a fekete-fehér megoldásaival és a szinte teljes némaságával. Számomra ezt nehéz űberlnie a többi filmjének...

Papageno68 2014.06.08. 12:01:43

Nem feltétlenül nevezném megkerülhetetlen klasszikusnak, de kb. 100.-ra is a Film+ elé tudja ragasztani az embert szombat éjjel az utolsó meccsek után.

tevep 2014.06.08. 13:32:08

Luc Besson legjobb filmjei a Nikita, a Nagy kékség vagy a Metró pl. A Luc Bessont korábban kedvelők nagyjaból itt vesztették el korábbi kedvencüket.

harri 2014.06.08. 14:18:31

"- Zöld?
- Szuperzöld! " :)

motoroskonyhaja 2014.06.08. 15:01:13

@tevep: A Nikita, a Nagy kékség és a Metro is nagyon-nagyon jó, így van!

zizi77 2014.06.08. 16:10:37

Nagy kedvencem a film a humorával, ami a szinkronnal nagyon átjött!

tisztapista 2014.06.08. 17:47:52

A múltkor kaptam valahová egy "multipass"-t. Nem is emlékszem, hogy hova, de arra igen, hogy a feliratot olvasva egyből hyülülni kezdtünk:
- Muuul-tiiii-pááász.
:)

Nyílméregbéka 2014.06.08. 20:34:51

Luc Besson utolsó remek filmje rendezőként az Ötödik elem, ami egy vízválasztó, előtte olyan remekműveket csinált, mint a Nikita, Leon a profi, Metro, A nagy kékség, utána meg olyan közepeseket, mint JeanD'arc, Vérmesék, meg Artúr és a Villangók.

Globetrotter2014 2014.06.08. 22:17:07

Az egyetlen humoros Sci fi ami mégsem hat paródiának. Ott a helye a legjobbak között.

A tipikus magyar humor heroldkodó szinkron még nem is olyan fájdalmas mint más filmeknél. De azért az eredeti igen ütős, nem mondanám semmiképp hogy a magyar jobb.

Mr.Treeger 2014.06.09. 00:21:03

@tevep:
Pontosan ugyanezt írtam volna. A Nagy kékség nálam a legjobb. De talán még a Metró is ide sorolható. Az Ötödik elem csak egy süllyedés előtti utolsó jó pillanat. Sajnos.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.10. 12:35:26

én leszek a kisebbség tudom,meg akit megkövezek, de ez a film messze a leggyengébb willis film ever.
süti beállítások módosítása