[Supernatural Movies]

[kritika] Superman - Ítéletnap (2007)

2014. június 30. - REMY

Superman legyőzhetetlen, és ez az egyik ok, amiért sokan nem szeretik a kék ruhás, vörös köpenyes földönkívülit. Tény, hogy tényleg nagyon kevés dolog tud neki ártani, és sokszor tényleg unalmas, hogy mindig a zöld kaviccsal próbálják meg legyőzni, de ha egy kicsit is jobban belemélyülünk Superman történetébe, akkor láthatjuk, hogy bizony létezik olyan ellenfél, aki fegyverek és kövek nélkül is kárt tud tenni az Acélemberben. Igen, Doomsdayről beszélek!

super_1.jpg

Lex Luthor tudósai egy kutatás során egy földönkívüli űrhajóra bukkannak. A vizsgálódás során azonban megsérül a szerkezet, és rászabadul a világra az egyik legkönyörtelenebb szörny, Doomsday. Superman ugyan felveszi ellene a kesztyűt, de ezzel az erővel ő sem tud mit kezdeni, így egy végzetes csapás során mind a ketten odavesznek…

Nem tudom, lehet csak az én titkos vágyam a szuperhősöknél, hogy elhalálozzanak (természetesen utána térjenek vissza), de úgy érzem, hogy a sebezhetetlenségüket csak egy efféle nagy drámával lehet kompenzálni. Kell a dráma, mert egy idő utána unalmassá válhat, hogy történjék bármi, a hősök mindig ott lesznek és mindig segítenek. Ezért is volt hatalmas ötlet anno megalkotni a The Death of Superman című képregényt, melyben a papíron legerősebb hőst is legyőzi valaki. Doomsday nem csak egy erős főgonosz, hanem az a figura, aki legyőzte Supermant. Ezt nagyon is jól megoldják a rajzfilmben. Jó, és kemény harcot vív a két gigász, aminek a végkimenetelét természetesen már ismerjük.

Azonban ami ezután történik, az egy kicsit elrontja az összképet. Túl gyorssá, és túl pörgőssé válik a történet, és nem engedik kibontakozni azt a szálat, ami azt mutatná be, hogy milyen lett a világ Superman nélkül. Kevés a dráma, és ami van, az is elég haloványra sikeredett. Tény, hogy ettől függetlenül nagyon is élvezhető Lex Luthor ámokfutása, de mélyebbé is tehették volna az egészet, hiszen a lehetőség adott volt. Ugyanakkor a visszatérés, a hős újbóli felemelkedése, a zseniális zenével karöltve annyira hatásos lett, hogy a kisebb-nagyobb hibái ellenére sem tudjuk – nem tehetjük meg – lehúzni az alkotást, mert az Ítéletnap az eddigi legjobb egész estés Superman rajzfilm lett. Olyannyira jól sikerült, hogy a Lois Lane – Superman romantikus jelenetek sem rontották, hanem javították az összképet.

super2.png

A Bruce W. Timm, Brandon Vietti, Lauren Montgomery hármas tehát jó munkát végzett, és akik egy kicsit is szeretik az Acélembert, azok mindenképpen tegyenek vele egy próbát, mert csalódni nem fognak. Akik viszont csak egy remek DC Comics rajzfilmre vágynak, azok se hagyják ki, hiszen ott van a legjobbak között, még annak ellenére is, hogy azért sajnos nem lett hibátlan. A rajzolás hibátlan, a történet zseniális, a hangulat pedig több, mint szuper! 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr466454247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.30. 13:29:03

hát engem pont idegesítenek a szuperhősök állandó meghalásaik és feltámadásaik. Mára súlytalan lett a halál a képregényekben, mert mindegyik képregényszereplő legyen jó vagy rossz legalább 1x feltámadt már egy tragikus végső halállal végződő csata után.

úgyiselfelejtem 2014.06.30. 20:34:41

Lobo lenyomja mindkettőt.
Amúgy tényleg idegesítő a halálozás téma...
süti beállítások módosítása