[Supernatural Movies]

[kritika] Transformers - The Movie (1986)

2014. július 12. - REMY

Létezik Transformers-mozi Michael Bay nélkül is! Igen, egy 1986-os japán-amerikai koprodukcióról van szó, mely az azonos című rajzfilmsorozaton alapszik. A Transfomersek története egészen 1984-ig nyúlik vissza, amikor is az amerikai Hasbro és a japán Takara játékgyártó cégek piacra dobták a járművekké, fegyverekké és egyéb technikai eszközökké alakítható robot-játékokat. Ezeket követték a képregények és a rajzfilmek, valamint a most is ismert Michael Bay által rendezett  mozifilmek, melyek együttesen alkotják a Transformers franchise-t.

tra1.png

Egy gonosz erő jelent meg az univerzumban, az Unicron. Egy szörny bolygóról van szó, aki mindent elpusztít, ami az útjába kerül. Cybertron felé veszi az irányt, ahol az Autobtok és az Álcák harcban állnak egymással. Optimus Fővezérnek tehát nem elég Megatronék ellen kitalálni a tökéletes stratégiát, még a gigantikus méretű bolygót is le kell győznie…

Igazság szerint nem lehet hibáztatni Bay-t, hogy a filmjei fél mondatos történettel rendelkeznek, mert ez a rajzfilm még annyival sem, holott az évek során az 1986-os alkotás kultfilmmé nőtte ki magát. Nos, akkor hogy is van ez? A Transformers – The Movie teljes mértékben bemutatja azt, hogy miről is szól az Alakváltók története. Végeláthatatlan harc, rengeteg robot, és még több akció. Ezeket mind megkapjuk, sőt… akcióból többet is kapunk, mint az egész Michael Bay széria alatt összesen. Sokszor emiatt kicsit unalmassá is válik a rajzfilm, de még mielőtt végleg ráunnánk a vasemberek bunyójára, felcsendül egy-egy 80-as évekbeli dallam, amik újfent érdekessé teszik az alkotást. Olyan előadók zenéi szólalnak meg, mint Stan Bush (Kickboxer, Véres játék) Kick Axe, vagy a főcímzenéért felelős Lion.

A film másik pikantériája, hogy a legendás Orson Welles egyik utolsó filmes munkája volt a Transformers, ugyanis Ő adta a hangját Unicronnak. Mellette még olyan nevek szerepeltek, mint Leonard Nimoy vagy Peter Cullen. Sokan érdeklődve figyelték az új Bay mozi kapcsán, hogy a Dinobotok milyenek lesznek. Az 1986-os  rajzfilmben ezt is megtapasztalhattuk. Grimlock a király!

tra2.png

Összességében a Tranformers – The Movie teljes mértékben élvezhető alkotás lett, bár közel sem hibátlan. A forgatókönyv hiánya, valamint a kegyetlenül gyenge dialógusoknak hála van némi keserű szájíz, de a végső harc, valamint a zenék, illetve Grimlockék beszólásai némiképp befoltozták a hiányosságokat. A végeredmény egy erős 7/10, tehát, akik egy kicsit is kíváncsiak a Transformersekre, azok mindenképpen adjanak ennek a rajzfilmnek egy esélyt!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr746477827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.13. 14:45:35

ez jobb, mint a bay filmek együttvéve!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.07.15. 11:18:35

Ezt a kritikát így, ebben a formában kár volt megírni. Azt mondod, hogy lapos a sztori, de kb az első negyedórát foglalod össze. Olyan paróságok, hogy Optimus Meghal? Hogy Ultra Magnus a kijelölt vezért, de kiderül, hogy mégsem ő az alkalmas személy? Nincs szó a Quintessonokról, vagy az ezzel párhuzemosan folyó Junkion kalamdokról, sem úgy általában Galvatronról, aki ugye ott Unicron alkotott újjá Megatron roncsaiból, hogy elpuszíttassa vele a Matrix-ot, amit Galvatron inkább magának akarna, hogy irányítsa Unicront. És ez még nem a teljes sztori a szűk másfél órás játékidőre. De szerinted fél mondatos a történet...
süti beállítások módosítása