[Supernatural Movies]

[kritika] Transformers (2007)

2014. július 13. - REMY

Manapság divat lett fikázni Michael Bay-t, holott egyáltalán nem végez olyan rossz munkát, mint amennyire lehúzzák egyesek. Tény, a Transformers franchise szólhatna nagyobbat is, lehetne egy ici-picit komolyabb is, de ettől függetlenül az egyik legjobban szórakoztató szériává nőtte ki magát az évek során (hiába a sok utálkozó, a számok nem hazudnak). Mondom ezt úgy, hogy tisztában vagyok azzal, hogy a 2. a 3. és a 4. rész is messze alulmúlta az első rész kritikai sikerét. (Na, nem mintha az elsőt mindenki éltette volna.)

trans.jpg

Évszázadok óta dúl a háború az Autobotok és az Álcák között. A harc tétje pedig nem más, mint az univerzum sorsa. Amikor a gigantikus gépek a Földre érkeznek, akkor Sam Witwicky kezébe kerül a világ sorsa, ugyanis Ő az egyik kulcs a sikerhez. Sam alapjában véve egy átlagos tini, átlagos élettel, ám a verdája közel sem átlagos…

Gáz, nem gáz az első Transformers film igenis fantasztikus! (Na, az olvasók fele ennél a pontnál zárta be a blogot.) Ugyanis Michael Bay az első filmjével tudta a legjobban megmutatni azt, amihez a legjobban ért. Robbantgatni, művészi értéket teljes mértékben mellőzni, és támogatni a popcorn gyárakat! A Transformers film nem akart soha több lenni, mint egy látványpornó, amit moziban megnézel, élvezel, majd hazamész és örül a fejed, mert részese voltál egy robot zúzdának. A film célja, hogy kikapcsold az agyadat, és újra gyerek legyél. Elfelejtsed a szürke hétköznapokat, az unalmas hétvégéket, és minden egyéb tényezőt, ami befolyásolja a jókedvedet.

A Transformers képes erre, még Shia LaBeouf főszereplésével is! Lehet utálni a szériát, de az első részt valamilyen szinten illik elismerni, mert itt tényleg jól összeállt minden. Még a legkisebb szerepben lévő színész is tudott valamiféle pluszt adni az összképhez, mely végül igencsak jól mutatott. Megan Fox-tól kezdve, John Turturro-n át egészen Jon Voight-ig, mind-mind mosolyt tudtak csalni az arcunkra. És ekkor még meg sem említettem Josh Duhamel-t és Tyrese Gibson-t.

A történet pofonegyszerű, amiben semmiféle említésre méltó csavart nem tudunk felidézni, de ez baj lenne? Úgy gondolom, hogy jelen esetben ez nem probléma (legalábbis nem akkora), ugyanis a színészek szolgáltattak annyi pozitívumot, hogy rájuk, valamint Bay robotjaira koncentráljunk a sztori helyett. És ez az a dolog, amit a későbbi részekben nem tudtak megismételni. Nem tudtak úgy szórakoztatni bennünket, hogy a viszonylag hosszú játékidő alatt ne csak a látványt tudjuk kiemelni. No, de erről majd a napokban…

trans2.jpg

A 2007-es Transformers film tehát lefektette a franchise alapjait, amire Bay felépített egy aranybányát, ami kívülről ugyan szép, de belülről eléggé ócska. Az első alkotás a popcorn filmek egyik legjobb darabja lett, amit bátran lehet többször is újrázni. Bay itt jó munkát végzett, ha tetszik, ha nem! 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr816473133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.13. 01:19:31

"a számok nem hazudnak"
Van valami ilyen szórakoztatási-index, amiről lemaradtam? :D

"A történet pofon egyszerű"
Úgy érted, a történet, amely szerint van egy Kocka nevű Transformers-cucc, ami a Földön köt ki, Megtron ezt keresve lezuhan, viszont ráakad egy sarkköri expedíción Sam Witwicky nagyapja, akinek a szemüvegébe beleég a Kocka koordinátája, és mivel Sam egy új kocsira gyűjt (ami nem mellesleg egy alakváltó lesz), ezért felteszi a szemüveget Ebayre, ahol egy katari amerikai bázist megtámadó, majd az elnök különgépére feljutó Álca információt nyer róla, és miután az önálló életre kelt autóját üldöző Sammel konfrontálódik, Űrdongó kinyírja őt, de szerencsére a CIA pont ekkor hívott össze egy rakás hackert, akik közül az egyik kicsempészi az Álcák kódját a feka haverjához és rájönnek, hogy Samet kell keresni, így miután az összes autobot megérkezik és fél órán keresztül bujkálnak Samék kertjében, miközben ő a szemüveget keresi, megérkezik a CIA és letartóztatnak mindenkit, hogy aztán egy kis közjáték után elvigyék őket a Hoover-gátba, ami nem mellesleg egy titkos bázis, és ott kiderüljön, hogy ott tárolták Megatront és a Kockát, amelyek közül előbbi pont kiszabadul és innentől kezdve a robotok gyakják egy kicsit egymást és vége?

Tényleg, mint az 1x1. Agykikapcsolásnak tökéletes is egy ilyen 3 szálon játszódó, ca. 15 karakterrel operáló, több idősíkba visszanyúló háttértörténetű film. :D
Azért abból, hogy kőbuta és szarul van megírva mindegyik, még nem következik, hogy egyszerű is, úgyhogy nem tudom, miért akarod belemagyarázni. De amíg ez számodra nem látszik, hogy mennyire feleslegesen túlkomplikált, túlnyújtott mind a 4 forgatókönyv, addig nem is fogod érteni, hogy miért áll ez messze a tökéletes blockbustertől.
Úgyhogy a kérdésedre a válasz, nem LENNE baj, ha pofonegyszerű LENNE, csak hát nem az, egyik sem. Pont az baj, hogy nem pofonegyszerű.

De szerencsére mások már dolgoztak az ügyön, 3x2,5 órát az életünkből most már ki lehet váltani 19 perccel:
www.youtube.com/watch?v=c7Q9gob-onQ

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.07.13. 01:42:43

@danialves: Van a gyökér főhős, aki világ életében balfék volt, de végül egy szerencse folytán kiválasztott lesz és megmenti a Földet. Igazság szerint erről szól a film. Az alapja nem több ennél. Ezerszer lerágott csont.

Értem, hogy miről beszélsz, de a bonyolultnak tűnő történet is igazából egy kikövezett út. Semmi veszély, semmi nehézség. Végig lehet tudni, hogy mi lesz a következő lépés. Láttam vagy 5x a filmet, de egyszer sem tűnt túlbonyolítottnak a története, legalábbis az első résznek semmiképp.

Nyílméregbéka 2014.07.13. 02:00:02

Az utolsó két mondattal mélyen nem értek egyet. Az tény, hogy ez a TF filmek legsikerültebb darabja, de egyben Bay addig készült legszarabb filmje is. A "pokcornfilmek" kategóriában is középszerű, és nem, nem végzett jó munkát, mert akkor egy baromi jó filmet csinált volna ebből az anyagból és pénzből. Csak az adott évben olyan blockbusterek, "popkornfilmek" jöttek ki mint Bourne-ultimátum, Csillagpor, 300, Legenda vagyok, Die Hard4, Harry Potter és Főnix rendje, amik szerintem mind jobbak voltak mint a Transformers. A film inkább 6/10, a nyolcas értékelés arculcsapása a valóban jó blockbustereknek. :)

@danialves: :D Ez a sztori összefoglaló ütött! :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.13. 02:17:07

@REMY: Persze, ha a karakterek meg a szálak felét kihagyod, akkor az Inception is elmesélhető két mondatban, mint ahogy nagyjából egyik film alapvető konfliktusa sem bonyolultabb ennél.
Viszont az baromi messze van az agykikapcsolástól, amikor eközben követni kéne még két szálat, egy rakás másik szereplővel, miközben ebben még a MacGuffinoknak is külön háttértörténetük van. Itt a második felvonás végén is még konkrétan a háttérsztorit magyarázzák (Megatron kapcsán).

Abban teljesen igazad van, hogy mivel nyilvánvaló, hogy a kötelező 3 db akciójelenet a film lényege, a sztori nyílegyenesen halad előre ez alatt az irreleváns körítés alatt. De pont ez a fárasztó, hogy tele van ilyen rohadt felesleges vargabetűkkel az egész, mintha amúgy nem lehetne CIA, Kocka és a többi ökörség nélkül megindokolni, hogy miért fogja 5 robot verni egymást a következő jelenetben. Őszintén, most ki nem szarja le, hogy éppen keresnek-e valamit, vagy csak egymásba botlottak?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.13. 02:20:56

@Nyílméregbéka: A Bourne-ultimátum popkornfilmesítését kikérem az alkotók nevében, az a film egyedül intelligensebb, mint az utána következők együtt.
De amúgy nem kell sokat gondolkodni a példákon, szerencsére tavaly Guillermo del Toro megmutatta, hogy milyen lenne a Transformers, ha jó film lenne.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.14. 08:39:09

@danialves: így van a tűzgyűrű jobb tf film lett, mint a 4 tf film együtt. Még úgy is, hogy senki nem alakul át benne. :)
süti beállítások módosítása