[Supernatural Movies]

A sötét lovag - Felemelkedés

2014. július 27. - REMY

„Ez a legszörnyűbb börtön a földön és ennek oka: A remény. Hosszú évszázadok óta mindenki, aki itt rohad, felnéz a fényre és arról ábrándozik, hogy kimászik. Milyen könnyű, milyen egyszerű… És mint a hajótörött, aki vizet iszik, mert rábírja a kínzó szomjúság… Úgy halnak meg a próbálkozók. Mert az igazi kétségbeesést a remény táplálja.”

Ha a „Vak tyúk is talál szemet” közmondással szeretnék jellemezni egy filmstúdiót, akkor az csak is a Warner Bros. lehet. No, nem azért, mert annyira ritkán csinálnak jó filmeket, vagy, mert nem értenek a pénzcsináláshoz, hanem azért, mert sokáig nem tudtak mit kezdeni a DC Comics jogokkal, majd hirtelen arannyá változott minden. Nem tudom mi lelte őket bő 10 évvel ezelőtt, amikor Christopher Nolannak adták a Batman franchise-t, de a stúdió történelmének talán legjobb döntése volt. 

ris3.jpg

Egy álom vált valóra, amikor először láttam a Kezdődik-et. Egy álom folytatódott, amikor megnézhettem a Sötét lovagot, és egy álom fejeződött be, amikor az éjféli vetítésen, a terem legjobb helyéről végignézhettem Batman felemelkedését, más szóval a legendává válását. Nolan véghezvitt egy, addig lehetetlennek tűnő feladatot és egy olyan képregényfilmes trilógiát alkotott meg (nem lehet elégszer leírni), ami nem csak egy szimpla filmtörténeti remekmű lett, hanem egy zsáner legfényesebben ragyogó csillaga is egyben. A végső epizód ugyanakkor nem lett hibátlan, sőt… de méltó lett arra, hogy befejezzen egy akkora kalandot, amiről nem csak évek, hanem évtizedek múltán is beszélni fogunk. És nem azért mert annyira rossz lett, hanem mert képes volt Bob Kane és Bill Finger képergényhősét olyan magasságokba emelni, amiről korábban nem is álmodhattunk. 

ris4.jpg

A vihar előtti csend!

„Megajándékozlak téged és Gotham City-t a reménnyel, aztán elveszem tőletek, és elpusztítalak benneteket. A remény a kulcs az igazi szenvedéshez. Gothamet lassan elönti a remény, aztán eltörlöm a várost a föld színéről.”

Nolan ismét változtatott! Gotham városát újfent egy másik oldaláról mutatta be, ami bár továbbra is megmaradt realisztikus, óriási felhőkarcolókkal tarkított betondzsungelnek, de mégis éreztetni kellett valamilyen úton-módon, hogy 8 hosszú év telt el azóta, hogy a hősként tisztelt Harvey Dent életét vesztette, Batman pedig eltűnt az éjszaka sötétjében. A város ez idő alatt megtisztult, felszámolták a szervezett bűnözést, ami korábban megfertőzte Gotham-et. Dent legenda, Batman pedig egy elfeledett bűnöző lett.

A Sötét lovaggal ellentétben itt megint előtérbe került Bruce Wayne lelki világa. A magába roskadt, elveszett milliárdos remeteéletet élt mindaddig, amíg a maszkos Bane fel nem fedte magát Gotham utcáin. Bane kezdetben kissé visszafogott képest festett magáról, de ahogy Nolan egyre jobban kezdett ráérezni a Felemelkedés lényegére, úgy tette egyre grandiózusabbá, kegyetlenebbé Bane-t, aki képes volt pár erőteljes mondattal is felrázni, megfélemlíteni a nyugodt, már majdhogynem megjavult Gotham City-t. A történet ebben a „részben” alapozta meg azt a több szálon futó végkifejletet, ami katarzishoz, és az állva tapsoláshoz vezetett. 

ris2.jpg

A felemelkedés!

Attól fél, hogy ha most visszatérek, elbukok? - Nem. Attól félek, hogy ez a célja.”

Bukás nélkül nincs felemelkedés! Bane eljövetele arra késztette Bruce Wayne-t, hogy visszatérjen a városba, és újra felvegye a harcot a gonosszal. A belépője hatásos volt, de a város nem felejtett, a Denevér még mindig csak egy közönséges bűnöző volt a város szemében (néhány kivétel természetesen volt).

Míg az első részben Bruce erkölcsi és fizikai próbatételek elé lett állítva, addig a folytatásban az érzelmek kerültek előtérbe. Nolan a harmadik részben pedig mindezeket összegyúrta (az összes rész közül ez lett a legerősebb érzelmileg), hogy Batman legendává válhasson. Bane személyében megkaptuk azt a főgonoszt, aki nem csak egyszerűen pofázik, hanem cselekszik is. A csontig hatolva képes mind lelkileg, mind pedig fizikailag is hatni az emberre, aki az első adandó alkalommal két vállra fektette a megtört, már-már kiöregedett Batmant. Bane, maga a megtestesült gonosz képét formálta meg. Nem ismert kegyelmet, a félelemből és a sötétségből táplálkozott. „Óóó azt hiszed a sötétség téged szolgál? Te csak vendég vagy a sötétben. Én benne születtem!” Tom Hardy mindezt úgy tudta előadni, hogy csak az eltorzított hangját, illetve a tekintetét használta. Ha nem is volt jobb Heath Ledger Jokerénél, de méltóképpen foltozta be az Ő hiányát a filmvásznon.

Alfred a korábbi részekkel ellentétben itt már nem jópofizott Bruce-szal, hanem megpróbálta felnyitni a szemét arra, hogy az idő nem állt meg. Maga már nem Batman.” Bruce a határait elérte, a látszatot, miszerint Batmannek nincsenek határai, már nem tudta fenntartani. Nolanék egyszerűen zseniális oldották meg Bruce bukását, hiszen olyan sebeket ejtettek a hősön, amiket korábban még nem láthattunk. A teste felmondta a szolgálatot, a félelem pedig egy új arcát mutatta meg, ami Bane börtönében teljesedett ki igazán. Azon a helyen, ahol talán az egész trilógia legzseniálisabb atmoszférája alakult ki. Hans Zimmer ezen a helyen ért fel pályájának a csúcsára (a marokkói kántálás „deshi basara”), és Nolan is ezen a helyen mutatta be a leghatásvadászabb elemeket. A börtönből való kimászás, a félelem legyőzése, - „Félek a haláltól. Félek, hogy itt halok meg, miközben a városom hamuvá ég, és én nem lehetek ott, hogy megmenthessem.” - Bruce Wayne felemelkedése volt az a pont a trilógiában, amikor elhitted, hogy Batman már nem csak hős, hanem egy élő legenda.

ris1.jpg

A legenda megszületése.

„Akárki lehet hős, még az is, aki csupán annyit tesz, hogy ráteríti a kabátját egy gyerek vállára, hogy érezze nincs minden veszve.”

Batman visszatért, hogy egyesítse a forgatókönyvben megírt szálakat egy grandiózus befejezés keretei között. Sikerült neki? Igen! Még Bane sem hitt a szemének, de a Denevérembert nem lehet csak úgy leírni. A Felemelkedés utolsó 30-40 perce nem csak egyszerűen Batmanről, hanem egész Gotham-ről szól, akik szintén felemelkednek azzal, hogy beállnak Batman mögé. Hans Zimmer közreműködésével, illetve a Batman szobor bemutatásával vált bizonyossá, hogy ki is Gotham igazi, NAGYBETŰS hőse, ki az, aki az életét áldozta egy egész város megmentéséért, és ki az, aki elhitette a néppel, hogy bárki lehet hős.

ris6.png

A film, amely eleve bukásra volt ítélve

Nyilván kissé túlzás ilyet állítani erről a filmről, de mégis van benne igazság. Az első résszel Nolan megalkotta a trilógia alapjait, és ha ott hibát vét, akkor soha nem készül el minden idők legjobb képregényfilmje, a Sötét lovag. 2008 után tehát az emberek szemében már mást jelentett a Batman név, olyan elvárásokat támasztottak a harmadik résszel szemben, amiket soha, senki nem tudott volna maradéktalanul teljesíteni. Nolan közeljárt a sikerhez, a majd’ három órás filmben – igaz több helyen is hibázott – sikerült a lehető legjobban véghezvinnie azt a nagyszabású tervet, amit a nézők elvártak egy befejező résznél. Néhol hatásvadász, néhol talán már túl giccses (Bat) lett, ráadásul sikerült egy szemvillanás alatt a földbe tiporni azt a gonoszt, aki az első 2 órában zseniálisan volt felépítve, de mégis mosoly ült az arcunkra, mert felfogtuk, hogy milyen fontos trilógiának lettünk a részesei. Bane csupán egy gyalogos volt a sakktáblán, amit igazából Ra's Al Ghul szelleme irányított úgy, hogy Miranda Tate kapta meg a királynő szerepét. A Felemelkedésben már nem sikerült olyan tökéletesen kidolgozni a rosszfiúk motivációit, mint az elsőben, vagy a másodikban. Egy kissé talán már azt lehetett érezni, hogy Nolan túl akar lenni az egész produkción, és a korábbi 100%-os fordulatszám helyett, most már ”csak” 90%-on pörgött. A film összességében elmaradt mind az első, mind a második résztől, de mégse tudok rá haragudni, mivel a túlzott elvárások, az iszonyat magasan lévő léc miatt ez a film amúgy se lehetett hibátlan. A sorsa már 2008-ban megpecsételődött.

Ettől függetlenül nem lehet hibáztatni sem Nolant, sem azokat az embereket, akik a filmen dolgoztak. Egy valakit lehet hibáztatni, mégpedig saját magunkat, mert ha egy ilyen nagyszerű trilógia után sírni tudunk bánatunkban, akkor nem is érdemeltük meg igazán, hogy elkészüljön ez a csoda. Az a csoda, mely igazából 95%-ban biztos, hogy nagyszerűen működött, és ha ezek után a hibákat akarjuk keresni benne, akkor lemaradunk arról az élményről, melyet 7 év három filmje nyújtott. Úgyhogy szóljon a taps Nolannaek és a stábjának, mert bizony ez profi munka volt! Zárásképpen pedig Selina Kyle szavat szeretném üzenni Christopher Nolannek: Nem tartozol ezeknek az embereknek semmivel. Már mindent megadtál nekik.” 9,5/10 (A trilógia pedig 10/10)

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr896527381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2014.07.27. 00:33:18

Nálam ez maximum 7/10, nagy csalódás volt moziban. Azóta is csak egyszer néztem újra, de nem lett jobb a szememben.

oirpaciD 2014.07.27. 00:43:35

@Creativ3Form: Nyilván mindenkinek más az ízlése stb de a "MAXIMUM" 7/10 azért vicc kategória. :D Tekintve hogy milyen filmek 6osak vagy 7esek.

Nyílméregbéka 2014.07.27. 01:17:52

Amilyen jó volt a sötét lovag, annyira rossz volt a Felemelkedés. Nyögvenyelős, hosszú, unalmas film, szánalmasan rossz, minden logikát és következetességet nélkülöző történettel. Nolan itt sajnos kifogyott a szuflából, vagy már csak unta a frenchise-t, nem tudom, de én a közepétől már kifejezetten unatkoztam, és nem hittem a szememnek, hogy ilyen gáz a film. 5/10

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.07.27. 10:03:07

Egyértelműen a trilógia legjobb része, továbbá a legjobb képregényfilm a Sin City és a Watchmen után.

Mamagaio 2014.07.27. 15:07:33

Szerintem is annyival lett csak rosszabb a harmadik rész, mint amennyivel jobb az első kettő.
Viszont Nolan szerintem mindhárom filmnél elrontja a végét. Pontosabban az elnyújtott filmhossz és a folyamatos hullámvölgyek miatt dramaturgiailag koránt sem a finálé a film csúcsa, hanem az első 10 perc. Ez a "heist" hangulat, Zimmer elképesztő zenei aláfestésével viszi a show-t.
Trilógia 9/10, DKR 8/10 és ez nagyon-nagyon jó érték.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.27. 17:15:43

eddigre nolan elhitte, hogy ő mennyire grandiózus, és zseniális, és ez sajna filmen is meglátszik.

mindenből nagyobb jobb akar lenni, mint a tdk volt, de elbukott.

billy reed 2014.07.27. 23:30:50

@Nyílméregbéka @doggfather:

Egyetértek.
A végtelenül erőltetett, és követhetetlenül bonyolultra sikeredett Eredet már megmutatta mi lesz a gond a harmadik Batman-filmben.

Az első kettő 10 pontos, de a harmadik már csak nyögvenyelős, árnyéka az elődöknek. Maradjunk 5 pontnál. Jóindulattal.

@oirpaciD: Szerintem meg ki-ki maga dönthesse el, mennyire teszik neki valami /vagy nem/.
Én sem mondom a te véleményedre, hogy vicc. Elfogadom, hogy neked tetszett. Cserébe elvárnám, hogy te is fogadd el, ha valakinek meg nem.

oirpaciD 2014.07.28. 00:53:35

@billy reed: Szerintem túl komoly szöveget írtál ahhoz képest amennyire én komolyan írtam. Az ilyen 10/5öket meg egyszerűen nem tudom komolyan venni.
Bármelyik oldalon megnézed a metascoret vagy a simát jóval jóval felette van. Szóval akiknek ez a munkája úgy hogy még papírjuk is van róla azok is 3-al többre tartják ezt a filmet mint ti. Megjegyezem ti vagytok az elsők akiktől ennyire gyenge véleményt hallok pedig azért sok emberrel beszéltem már erről. A lényeg a lényeg ha ez valakinek fájt akkor bocsánat :D:D Mindenesetre nálam a trilógia legjobbja és ezzel nem vagyok egyedül ( pont ma mondta nekem egyik ismerősöm amúgy :D ) És én 2x is kifizettem érte a jegyárat!

Fánkevő Fáncsi 2014.07.28. 03:24:28

Ezek a Nolan Batman filmek nagyok jó szórakoztató filmek, de azért cseppet sem olyan fantasztikusak, mint ez az ömlengős cikk sejtet. Ezt egy Nolan rajongó írta. Tényleg jó filmek de nem kell beleképzelni semmiféle "mozitörténelmet" vagy különösebb értéket a csihipuhis szórakoztatáson kívül. A második rész kiemelkedő, de az sem Nolan miatt, hanem a Heath Ledger miatt. Élete alakítás volt.
Én olyan 7.5/10 nek látom ez első részt
A másodikat nem tudom eldönteni, talán 9/10, de csakis a mellbevágó színészi alakításért. A harmadik rész szintén olyan 7.5 körül.
Mindenképp érdemes megnézni mindhármat. Jó filmek.

Fánkevő Fáncsi 2014.07.28. 03:32:42

@billy reed: "Eredet már megmutatta mi lesz a gond a harmadik Batman-filmben."

Szerintem az Eredet egy vacak Nolan film, minden tekintetben szarabb mint általában a filmjei.
A furcsa az egészben hogy rengetegen 10/10-es zseni filmnek tartják. Ugyanannyian vagy még többen 1/10 fosnak.

Szerintem Nolan vagy a producerei megbundázzák az IMDb-t ez már többször feltűnt nekem. Hiába, a pénz nagy úr és itt már dollár-százmillók repkednek.

Nolan filmjei egyáltalán nem érnek fel az IMDb 2...4. helyekig, ott a Keresztapa meg ilyenek vannak, talán valahol az 50. táján lenne a helyük. De hát megy a bunda.

theivan 2014.07.28. 04:07:03

@Fánkevő Fáncsi: eme kivételes gondolatmenetet támasztják alá Nolan két legutóbbi produceri munkájának pontszámai is (7.3, 6.4). pedig ott még határozatlanabbul repkedtek azok a százmilliók (sem Snyder, de pláne nem Pfilster neve nem egy életbiztosítás)

na de félre a tréfával, a mérhetetlen Nolan-imádat legalább annyira divat, mint az ennek ellenálló hater-hullám is, az imdb-pontszámok pedig egy bizonyos trollszűrőn igenis átmennek (legalábbis a friss felhasználók nemigen alakíthatják a toplistás ratingeket, ezért is különböznek néha top250-es pontszámok a rendes adatlapiaktól)

a trilógiába meg szerintem semmi indokolatlan belemesélés sincsen: még ha a TDKR egy illogikus romhalmaz is, az utolsó rész már közel sem akart annyira okos lenni, mint elődjei, amelyekben pedig magával a hős kultuszával, vagy legendává érésével nem foglalkoztak. erre a célra pedig messze tökéletes a felemelkedés, sőt talán a legjobb az elmúlt években. annak pedig már egyre kevesebb létjogosultsága van, hogy az idő majd koptat a renomén, hiszen még ma is rengetegen osztottátok meg régi-új élményeiteket egy 9 éve indult szériáról, ami ilyen szempontból tehát - tetszik vagy sem - mozitörténelem, egy rendezőtől, aki szerette a képregényt, és tisztelettel gyártott belőle kevésbé tipikus popcornmozikat.

LallR 2014.07.28. 09:20:31

sztem a történet hossza volt itt a probléma.. akár egy több szériás sorozatot is ki lehetett vna hozni.. így egy sokszor felpörgős néha követhetetlen fantasztikus hangulatú film lett

A nép fia 2014.07.28. 11:18:06

@doggfather: Ingyen néztem premier előtt IMAX-ben. Jó volt az. :D

Fánkevő Fáncsi 2014.07.28. 11:31:48

@Vaszkó Iván: "az imdb-pontszámok pedig egy bizonyos trollszűrőn igenis átmennek (legalábbis a friss felhasználók nemigen alakíthatják a toplistás ratingeket, ezért is különböznek néha top250-es pontszámok a rendes adatlapiaktól)"

Ki mondta, hogy friss felhasználók ezek ? Ezt nem lehet csak úgy kiszűrni. Egyszer régen összeszámoltam a véleménnyel ellátott Inception szavazatokat és 6.2 átlag jött ki. Ehhez képes a film a "legzseniálisabb" Nolan filmként 9.2 ponttal a 2. volt a top250-ben olyan filmeket megelőzve mint pl. a Keresztapa. Ez már önmagában nonszensz. Amikor ezt megemlítettem egy kommentben, az IMDb törölte a hozzászólásomat. Egyébként más is észrevette ezt már, nem csak én.
Azóta az Inception folyamatosan esik, mára visszaesett 8.7-re. Erre sincs semmi egyébb magyarázat, csak az hogy szavazók összetétele változott azóta. Ez csak Nolan filmekre jellemző semmi másra.

Más helyeken például:
Metacritic :
Godfather - User score 9.0 - Metascore 100
Inception - User score 8.6 - Metascore 74
... jól láthatóan meg sem közelíti, nemhogy lehagyná Coppola klasszikusát.

Szerintem Nolan-nak jó filmjei vannak, nem vagyok Nolan-hater, de ezek a filmek messze vannak mozitörténelemtől, csak sima pénzgyárak, blockbuster-ek, nyári klasz kalandfilmek, amiből minden évben van fél tucat.

A csalás az IMDb-n pedig csúnya dolog.

mojoking77 2014.07.28. 11:56:28

@billy reed: 5/10????????????????????
Ertem en, hogy a film szubjektiv mufaj, de most komolyan 5/10??????????
Meg a 7-re is azt mondanam, hogy enyje, meg a no, de igy? Aaaa, hagyjuk inkabb.
Soha nem tartottam magam hardcore batman/comic fan-nek, igy nem is teljesen relevans ebben a temaban a hozzaszolasom, raadasul eloszor egy NY-Parizs repulojaraton lattam, kozel egy ev kintlet utan haza fele (szegeny felesegem oldalat harom percenkent bokdostem, hogy -Ezt nezd meg, itt laktunk/ Itt setalgattunk egy csomot/ Ide jartunk hot dogozni, etc), es ez a mai napig meghatarozza a hozzaallasomat a filmhez, de nekem talan jobban tetszik egy kicsit, mint a masodik resz (termeszetesen ez szigoruan magan velemeny..)
Masabb, kevesbe sotet, es kvazi tokeletes befejezese egy nagyon grandiozus munek.

Ja, es kosz a kritikakat, elvezet volt olvasni oket

A nép fia 2014.07.28. 12:18:31

@Fánkevő Fáncsi: Szerintem is nonszensz. Fogalmam sincs, a Keresztapa mit keres a TOP250-ben. Még a 2500-ba is nehezen tenném be.

Fánkevő Fáncsi 2014.07.28. 13:18:49

@A nép fia: Nemhogy csak ott van de a 2. helyen áll. Réges-rég óta és nem mozdul. Ehhez képest a Inception folyamatosan csúszik egy helyet vissza, félévente. Volt más 2. is, most 13. de esik tovább. Ennél jobb bizonyíték nem kell ahhoz, hogy látszódjon a csalás. Az elején az Inception kapott egy hatalmas lökést. Sok-sok 10 pontos szavazatot. Ma már üzletileg jelentéktelen a bevételt hoz a film, természetesen tovább nem manipulálják a szavazatait. Így ma már nem 10 pontokat kap, hanem a valódit.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.07.28. 14:03:01

@mojoking77: "Ja, es kosz a kritikakat, elvezet volt olvasni oket"

Köszönöm a dicséretet. :)

Fánkevő Fáncsi 2014.07.28. 17:07:13

@REMY: Én is megdícsérnélek Remy, mert szép cikk igényes cikk, de azért azt el kell ismerni, hogy te Nolan-fan vagy, és így a [kritika] szó nem pontos, a helyén kell azt kezelni. A gondolataidat olvashatjuk arról, miért is imádod az Ő filmjeit.

theivan 2014.07.28. 17:56:08

@Fánkevő Fáncsi: tulajdonképpen miért is beszélek én nolanizmusról egy megrögzött Keresztapa-rajongóval?

Fánkevő Fáncsi 2014.07.28. 19:51:48

@Vaszkó Iván: Én azt csak példának említettem. Miért kellene ehhez Keresztapa rajongónak lenni ? Nem én szavaztam a 2. helyre. A "rajongó" típus nem én vagyok ezen az oldalon, azt hiszem ez nyilvánvaló.

Nolan filmjei tipikusan (legalábbis a Batman és az Inception) nagy költségvetésű látványos, sztár szereplőkkel forgatott blockbuster akciófilmek.

De semmivel sem művésziebbek, elgondolkodtatóbbak, maradandóbbak, mint az ebben a műfajban készülő hasonló alkotások és franchaise-ok. (mint pl. Iron Man, Sherlock Holmes, Transformers, Man of Steel, X-Men, Star Trek, The Hobbit és még sorolhatnám hosszasan holnapig.)

Egyszerűen nem emelkedik ki ezek közül a filmek közül és ez tény, ezen nincs miért megsértődni, ezt mindannyiótok tudja. Lehet hogy valakinek ez tetszik picit jobban a másiknak amaz, de lényeges minőségi különbségek itt nincsenek.

Balgaság ezeket a filmeket "filmtörténelmi" alkotásoknak tekinteni. Ezek egészestés vasárnapi popcorn mozik Iván, túlzottan erőszakos jelenetek nélkül, hogy az egész család a gyerekekkel együtt megnézhesse.

Ez csak épp a jelenlegi trend, ez hozza a legtöbb manit, olyan se nem rossz se nem jó.

Én nem értem ezt a nolanizmust, nem tudom mit lehet ebben a műfajban rajongásig szeretni, hisz tényleg nem egy top színvonal csak top kikapcsolódás.
Ez olyan mintha egy ékszerész imádná a bizsut.

theivan 2014.07.28. 20:51:46

@Fánkevő Fáncsi: igen, ezt senki sem tagadta, hogy a TDK-trilógia blockbuster lenne, és nyilvánvalóan nem célja más súlycsoport-beli filmekkel (művészfilmekkel például) vetekednie azért, hogy maradandó legyen. igen, a blockbusternek látványosnak kell lennie, minél szélesebb rétegeket kell szórakoztatnia, és pénzt is vissza kell hoznia, de csak emiatt az aspektusok miatt még nem ragad a látványmozik tömkelegében, igenis születhetnek innen is klasszikusok. mert szórakoztatni/kikapcsolni a legmagasabb fokozaton csak úgy lehet, ha e mellé top színvonal is társul.

egy 42 (!!) éves film pontozási szokásait pedig egyáltalán nincs értelme összehasonlítani egy hozzá képest sokkal frissebb franchise-éval, ezért is sejthettem elsősorban, hogy a filmhez kötődő rajongásod lehetett csak a megemlítés indoka. nem hiszem, hogy ki tudnánk értékelni, hogy 40 éve az aggregált rajongói index miképpen alakulhatott másképp :) a Nolan esetében említett pontszámzuhanás pedig egyáltalán nem sajátos eset, a kezdetleges fanatikus, elvakult várakozás természetesen végül elfakul az idő múlásával feltűnő objektív értékeléssel szemben. ez pedig pont neked mond ellen, hiszen az Eredet visszaesése semmiben sem magyarázza a Nolan iránti eszeveszett őrületet, mintsem inkább filmjeinek racionálisabb megítélését.

Nyílméregbéka 2014.07.28. 21:00:57

@mojoking77: Bezony, komolyan csak 5/10! Ennyi tud. Ha egy film annyira nem tud lekötni engem, hogy a moziban másfélóra után azon kezdek agyalni, hogy megetettem-e kutyákat, és kétszer kimegyek a film alatt a büfébe kóláért, mikor fél órával a vége előtt már csak az jár az agyamban, mikor lesz már vége és mehetek haza végre. Mikor kétszeri próbálkozásra sem tudtam újranézni, akkor az film nálam bekerül az 5/10-es, egyszer éppen nézhető filmek kategóriájába, a Transformers4, a Prometheus, Halálos iramban6 meg többi ilyen "remekmű" mellé...

Fánkevő Fáncsi 2014.07.28. 22:17:19

@Vaszkó Iván: Nem, szó sincs Keresztapa iránti rajongásról. Nagyon jó filmnek tartom, de igazából az IMDb első 20...25 filmjéből nem tudnám megmondani minek kéne az igazi sorrendnek lenni. Azért jutott eszembe ez, mert emlékszem arra amikor az Inception kitúrta 2. helyről. Akkor kezdem jobban megvizsgálni ezt a jelenséget mert képtelenségnek tűnt.

"egy 42 (!!) éves film pontozási szokásait pedig egyáltalán nincs értelme összehasonlítan..."
Ez nem érthető logika, illetve itt nincs is semmi logika ez csak egy minden alapot nélkülöző kijelentés. Nincs olyan, hogy "42 éves film pontozási szokásai", vagy ha igen akkor mik azok Iván definiáld légyszíves. Ez egy misztikum? Akkor miért hivatkozol rá ? Az IMDb egyébként a '90 évek közepén kezdett ismerté lenni. 42 éve pedig még személyi számítógép sem létezett nem hogy internet meg IMDb és "aggregálódó" szavazatok.

"...a látványmozik tömkelegében, igenis születhetnek innen is klasszikusok..."
Teljesen egyetértek, és született is sok ilyen, Terminátor, Rambó, Alien, Mátrix, Gyűrűk ura...azok amelyek a korukban valamilyért kiemelkedőek voltak, nem volt előzményük, korszakalkotóak újszerűek voltak.

Ez cseppet sem igaz a modern Nolan alkotásokra.
A "Batman Begins" egy fikarcnyival sem színvonalasabb vagy újszerűbb mint az Iron Man, vagy épp a korábban elsorolt filmek akármelyike.

"Nolan esetében említett pontszámzuhanás pedig egyáltalán nem sajátos eset, a kezdetleges fanatikus, elvakult várakozás természetesen végül elfakul az idő múlásával feltűnő objektív értékeléssel szemben"

Ez már megint egy totál hülyeség. Mi az hogy - "kezdetleges fanatikus, elvakult várakozás..."
Mitől várakozna valaki fanatikusan Nolan-ra ? Ez hülyeség, a világ nem rockzenészek után futó visító tinilányokból áll. Ez egy olyan mítosz amit valaki gondosan felépített, és egyes emberek más országokban is átvettek. Beugrottak a marketingnek és agymosásnak.

De ha a logikádat vizsgáljuk, hát akkor is hülyeség. Nincsen egyébb ilyen film, ami elfakulna az idővel:) Nem létezik ilyen, nem hogy természetes lenne ahogy állítod. Ilyen még soha nem fordult elő másik filmmel :) Egyetlen egyszer sem.
Ha az Inception zseniális mű, akkor azt az emberek annak is fogják tartani 4 évvel később is. Az emberek (és ízlések) nem változnak 4 év alatt. Én pontosan emlékszem az esetre, mert figyelemfelkeltő volt. A megjelenés után kb négy hónappal, 500000 szavazat után 9.3 pontos volt 2. a toplistán, 6 hónap után 700000 szavazat még mindig 9.2 pont 3-4.hely, most 4 év után 1000000 szavazat 8.8 pont 13. hely.
A szavazatok 70%-ának leadása után még a világ valaha készült 3. legjobb filmje volt. 4 év után csupán a maradék 30% hozzáadásával csúfosan visszaesik (nagyon szar szavazatokat kaphatott szegény) a 13. helyre. Miért változott a megitélése azóta? Csakis a szavazók összetétele változhatott.
Ha a statisztikában jártas lennél akkor tudnád, hogy pl. a TV nézettségi adatokat pár ezres (!!!) nézői csoport mintavételezésével állapítják meg. És pontos is, 1-2% belüli a hibatűrés.
Egyszerűen már pár ezres mintavétel után sem változik jelentősen a statisztikai átlag nem hogy 500000 után. Az Inception 700000 után kezdett visszaesni, méghozzá merdeken.

Ennek csak egyetlen magyarázata lehet, a csalás. Ha pedig az indokot keressük, hát a mozibizniszben mozgó dollármilliárdok épp elég indok, még sok is.

Mondom ezt úgy, hogy esküszöm nem vagyok Nolan-hater, remélem még sok filmet csinál mert az Inception kivételével én nem emlékszem egy szar filmjére sem, mind nagyon jó volt volt, még a Mementó-t is imádtam pedig az nem blockbuster.
De azért nem is jobb ő nagyon sok más fasza rendezőnél sem, azt se lehet mondani. Érti a szakmáját, de nem zseni cseppet sem.

A legjobb filmje eddig a Dark Knight volt magasan, de sajnost azt kell mondanom, hogy arról főleg nem Nolan tehetett, hanem a színész aki viszont zseni volt. Lemosta Jack Nicholson Joker alakítását és az azért nem semmi.

A csalást pedig remélem csak a körülötte nyüzsgő producerek, mozicápák követték el, személyesen nem érintett. Remélem legalább is.

WhyCantITouchIt? 2014.07.29. 01:42:35

Óriási csalódás volt a film, a trilógia leggyengébb darabja.
Nekem valahogy az egész kilóg a Nolan féle Batman univerzumból, a film tele van klisés, megmagyarázhatatlan, kínos jelenetekkel.

SPOILER!!!
Miközben a városban a káosz uralkodik, és a népbíróság sorra küldi ki a jégre az elítélteket meghalni, addig Batman a grandiózus visszatérésén ügyködik, ezért nyilván nem kevés idő alatt intéz egy rohadt nagy Batman szimbólumot a hídra!
Komolyan!!!?? Ez mi!?
És még sorolhatnám a kínosabbnál kínosabb jeleneteket Gordon "kórházból szabadulva gond nélkül lezúz mindenkit" felügyelőtől kezdve, Marion Cottilard minden idők legbénább halálára esélyes jelenetéig...

Bane és a zene rendben volt, a többi 2 és fél óra kényelmetlen fészkelődés.

Nyílméregbéka 2014.07.29. 03:15:48

@WhyCantITouchIt?: Komoly bajok vannak a filmmel, pl az arányérzékét teljesn elveszítette Nolan sajnos. Kedvencem: Azon már hangosan röhögtem, de kínomban, mikor a végén, mikor tudták hogy fel fog robbani a reaktor, Blake rendőr elküldi a gyerekeket, hogy kopogjanak be minden házba, szóljanak az embereknek, hogy meneküljenek. Elképzeltem, hogy mondjuk Pest fel akarna robbanni, és evakuálni akarnák az egymillió emberből a lehető legtöbbet át Budára, szólnék öt gyereknek az Erzsébet-híd tövében, hogy fussanak és kopogjanak be minden házba a Rákoczi úton, meg a Károly körúton, hogy meneküljenek... :D

Az a baj, hogy minnél többet gondolok erre a filmre, visszaidézve azt, annál inkább nem értem ezt a posztot, ennyire rossz filmről hogy lehet így ömlengeni és szuperlatívuszokban írni, ennyire nem lehet vak egy filmes blog írója, még ha rajongó is...

_z_ 2014.07.31. 08:19:51

Sziasztok!
En eddig csak olvasoja voltam a kritikaknak, de ezt a filmet nem tudom szo nelkul hagyni... A Burton-os Batmanak nagyon tetszettek, a Schumacheresek nagyon nem, aztan jott Nolan.
A Kezdodik alapjaban veve nagyon jo volt, nekem csak valalmi megfogalmazhatatlan dolog hianyzott belole, ezert nalam 9/10.
A Sotet lovag teljesen elkepesztett, legalabb haromszor megneztem (kisgyerekek mellett nagy szo am a harom!). Annak ellenere, hogy nekem hianyzik belole Gotham hangulata (amit Burton annyira eltalalt), es talan egy picit hosszura nyult a vege, siman 10/10.
De a Felemelkedes... Oriasi csalodas. Annyi okorseg van benne, hogy felsorolni is nehez (rendorroham a gekarabelyok ellen, par pancelautoval ellenoriznek egy egesz varosreszt, Batman csodas gyogyulasa/kimaszas/pont idoben erkezese). Mar nem is emlekszem mindenre, es nem is fogom ujra megnezni, de szornyu volt. Ezek talan nem is lennenek annyira zavaroak, ha nem lenne annyira realista az abrazolas. Aztan jott a vegen Bane kurta-furcsa halala, majd pedig a teljesen folosleges utolso jelenet, ami megadta a kegyelemdofest a filmnek. Es mindezt kb. 3 oraban... Ha nem lett volna a trilogia elso ket resze, talan egesz turhetonek is lehetne mondani, de ilyen elozmenyekkel marad az oriasi csalodas. Max 6/10...
Hat ez az en velemenyem.

U.I.: Koszonom a sok kivalo olvasnivalot!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.31. 18:11:14

@Fánkevő Fáncsi: Nem akarom elrontani az összeesküvés-elméleted, de ez a megmagyarázhatatlan visszaesés kb. minden filmnél megjelenik, és az a becses neve, hogy dvd-megjelenés.
5-6 hónappal a premier után ugyanis pontosan ez szokott történni, és általában ilyenkor kapja le a netről a produkciót az a másik 500 ezer ember, akit nem érdekelt annyira, hogy megnézze moziban. Nem túl meglepő módon akiket annyira sem érdekelt, hogy moziban nézzék, sokkal kevésbé vannak elájulva tőle, jól lepontozzák, ezért aztán 0,5-et simán esik a pontszám ilyenkor kb. mindig. Minél magasabb, annál nagyobbat, ld. Gravitáció.

Fánkevő Fáncsi 2014.08.01. 03:25:05

@danialves: Nem rontottál el semmit, de neked is van egy teljesen a levegőben lógó kijelentésed, aminek nincs semmi alapja.

"Nem túl meglepő módon akiket annyira sem érdekelt, hogy moziban nézzék, sokkal kevésbé vannak elájulva tőle, jól lepontozzák, ezért aztán 0,5-et simán esik a pontszám ilyenkor kb. mindig. Minél magasabb, annál nagyobbat, ld. Gravitáció"

Hát ezt meg honnan szoptad, hogy aki nem a moziban nézi az lepontozza alaposan. Ez egy nagy hülyeség.
Azok épp olyan emberek mint az átlag. Mitől utálnák már jobban mint mások, vagy mitől lennének már pipifaxosabb nézők ? Ennek semmi alapja. A DVD kiadás a 3. hónapban jön egyébként. Nem is igazán rontott az átlagon még vagy 3 hónapig. (9.3-ból lett 9.2 az nudli)

És a számokra sem figyeltél. A 6. hónapra már a mostani szavazatok 70% összejött. Ezt nagyon nehéz már lerontani, nagyon lényeges különbség kell hozzá. Miért jött 6 hónap után egy nagyon lényeges nézőbeli, véleménybeli változás. Becsapott a meteor és kihaltak a dinoszauruszok ?

A Gravity pedig soha nem volt még csak a közelében sem a top250 élcsoportnak (245th of 250). Mégis nyert 7 oscart, köztük a lényegbevágót, mint Legjobb Rendezés.

Az Inception csak 4 oscart nyert, és semmi lényegeset (zene mix, vizuális effekt meg ilyesmi)

Az Inception mégis be lett szavazva a világ 2. legjobb filmjének, amelyet valaha készítettek.

Hahahaha.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.01. 10:23:27

@Fánkevő Fáncsi: "de neked is van egy teljesen a levegőben lógó kijelentésed, aminek nincs semmi alapja."
Van alapja, csak úgy néz ki, annyira hülye vagy, hogy még ilyen triviális dolgokkal sem vagy tisztában.

"Hát ezt meg honnan szoptad, hogy aki nem a moziban nézi az lepontozza alaposan. Ez egy nagy hülyeség."
Onnan, hogy mindig ez történik a dvd-megjelenésnél. Nem gáz, hogy nem vagy képben egyáltalán az imdb-n jellemző tendenciákkal, csak akkor nem neked kéne nagy pofával hülyézni.

"Mitől utálnák már jobban mint mások, vagy mitől lennének már pipifaxosabb nézők ?"
Leírtam, ennyire nem megy az olvasás-szövegértés?

"A DVD kiadás a 3. hónapban jön egyébként."
Nem akkor jön, ez is hülyeség. Esetleg utána is nézhetnél dolgoknak egyszer, ha már ekkora arccal osztod az észt.

"A Gravity pedig soha nem volt még csak a közelében sem a top250 élcsoportnak (245th of 250). "
Á, egyáltalán nem, tényleg kb. csak a 30. hely környékén tanyázott, amikor kijött. De legalább most már látszik, hogy fogalmad sincs semmiről, csak benyögöd ezeket a nagy kinyilatkoztatásokat. Bár végül is minden összeesküvés-elmélet hívőt éppen csak a tények zavarnak a legjobban.

Fánkevő Fáncsi 2014.08.01. 13:01:37

@danialves:
""A DVD kiadás a 3. hónapban jön egyébként."
Nem akkor jön, ez is hülyeség. Esetleg utána is nézhetnél dolgoknak egyszer, ha már ekkora arccal osztod az észt.""

Például - Noah - megjelenés 2014 március -> 1 hónapja letölthető a torrent
Robocop - megjelenés 2014 február -> torrent: május 1. - több mint 3 hónapja ott van.
Ha 6 hónap lenne a kivárás akkor még ott sem lenne semmi, nemhogy hónapok óta. Megnézheted a többi filmet is. Az IMDb-n ott a megjelenés dátuma, a piratebay-en meg ott a feltöltés dátuma. Ne screener-t(CAM) keressél mert az a mozival együtt megjelenik, hanem DVDRip, vagy HDRip, vagy 1080p/720p BluRay torrentet.

Itt neked van nagy arcod öreg, neked kellene utánanézni, nem nekem. Te idióta.

Ha pedig már hamarabb ott az a torrent mint ahogy gondoltad, akkor vajon miért nem változtatta az Inception 3 hónapon keresztül.

Mi az olyan nagyon triviális dolog abban amit beszélsz, hogy a moziba járó embereknek más az ízlése, mint a torrentet letöltő és otthon mozizó fasziké ? Miért használsz idegen szavakat, ha nem ismered a jelentésüket ? Ez nem hogy nem triviális, hanem egy axiómaszerű kinyilatkoztatás részedről, amit szerinted nem is kell semmivel alátámasztani. Hiszen te mondtad, akkor biztos úgy van.
Egyébként azzal a semmi logikával amit te képviselsz akár az ellenkezőjét is lehet állítani. A korai mozilátogatók, sokkal moziszeretőbbek, műértőbbek, igényesebbek, ezért sokkal kritikusabban nézik a filmeket, jobban lepontozzák őket, ha csalódnak.
Ez sem igaz épp úgy, mint a te állításod, de azért könnyű lenne azt mondani rá, hogy triviális.

Én, veled szemben, alaposan átböngésztem a körülményeket, úgy 4 évvel ezelőtt, az Inception-nel kapcsolatban, mert meglepő volt.

"Á, egyáltalán nem, tényleg kb. csak a 30. hely környékén tanyázott, amikor kijött."
Amikor kijött, ja...kb úgy egy hétig talán, nem pedig hat hónapig te idióta. Az első heteket valóban nem kell nézni mert abból még akármi is lehet. Felfele is meg lefele is.
Na de azt nézzük meg, hogy most 400000 szavazat után, fog-e változni meredeken a Gravity. Az lenne a meglepő. Ez történt az Inception-el. Nem, nem fog, a pontszáma beáll és nemigen fog változni soha többe (amíg csak a pontozási körülmények/szabályok meg nem változnak)

Egyébként csak mellesleg:
Gravity -> megjelenés 2013 Octóber 4. ... torrent 2014 január 6. (3 hónap)

A dolog egyébként nem összeesküvés, ahogy állítod, hanem csak egy egyszerű csalás, a film nézettségének és bevételének fokozására. Dollármilliókról van szó.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.02. 14:14:09

@Fánkevő Fáncsi: Mozipremier: 2010. július 16.
Dvd-premier: 2010. december 7. (torrentre kb. 2-3 héttel előbb került fel)
Ez az az Inception dvd, ami szerinted 3 hónap alatt megjött. Én nem viccből mondom, hogy nézz utána, de úgy néz ki, nagyon szereted magadat égetni.

"Mi az olyan nagyon triviális dolog abban amit beszélsz, hogy a moziba járó embereknek más az ízlése, mint a torrentet letöltő és otthon mozizó fasziké ?"
Ebben semmi triviális nincs, mert nem ezt írtam, de azóta már rájöttem, hogy az túlságosan magas volt. Megpróbálom beleverni a fejedbe kicsit lebutítva akkor: van pl. egy Nolan-ért rajongó emberünk, mint mondjuk Remy itt fenn, és van egy Nolan-gyűlölőnk, aki ettől függetlenül természetesen nem hagyná ki, hogy jól belerúgjon minden egyes alkalommal. Szerinted vajon melyikük fog elrohanni premier előtt / a premier hetében megnézni a moziban, és melyik az, aki egy fityinget sem hajlandó fizetni érte, hanem inkább majd letölti, ha egyszer felteszik a netre? Ha ezt sikerült összerakni, akkor jön a következő kérdésem, miszerint előreláthatólag vajon melyikük fog magas, és melyikük fog alacsony pontszámot adni rá?
Ha ez megvan, akkor szerintem nagyjából látszik is a megoldás, hogy miért kezd minden nagyobb film brutálisan magas pontszámmal, ahonnan valamikor az 5-6. hónap környékén szépen leesik.
Ez valakinek, aki kicsit is szokta nézegetni az Imdb-t, triviális, akik fogalmatlanul okoskodnak, azok meg semmi logikát nem látnak benne.

"Én, veled szemben, alaposan átböngésztem a körülményeket, úgy 4 évvel ezelőtt, az Inception-nel kapcsolatban, mert meglepő volt."
Ja, csak éppen azt nem tudod, hogy mikor jelent meg a dvd. El tudom képzelni, milyen rohadt alapos voltál. :D

"Amikor kijött, ja...kb úgy egy hétig talán, nem pedig hat hónapig te idióta. "
Arra az apró anomáliára szeretnék rákérdezni így két idiótázás között, hogy akkor most hogyan is van az, hogy soha nem tanyázott a top szekcióban?
Ugyanis óhatatlanul is azt olvasom ki ebből a mondatból, hogy hatalmas faszságot írtál, be is ismered, és valahogy mégis én vagyok az idióta.
Hozzátenném még ehhez, hogy nem csak egy hétig volt ott, amíg a screener ki nem került a netre, simán a top 50-ben tanyázott.

"Na de azt nézzük meg, hogy most 400000 szavazat után, fog-e változni meredeken a Gravity. Az lenne a meglepő. Ez történt az Inception-el."
Kedves velem ellentétben mindennek alaposan utánanézett ember, az Inception és a Gravity box office eredményeit sikerült-e összehasonlítani a nagy utánanézés közben?
Ha már annyira okos voltál fentebb statisztikából, gondolom egyértelmű, hogy mivel a utóbbit kicsit kevesebben nézték meg moziban és dvd-n, valószínűleg nem ugyanannál a szavazatszámnál fog ugyanúgy viselkedni. A Gravitációnak megvolt az az esés, amiről te az Inception kapcsán beszélsz, kb. 250-300 ezernél.
(Mellesleg mivel az általad használat rag nem -al/-el, hanem -val/-vel, ezért helyesen "Inceptionnel". Bár gondolom az is csak az én idiotizmusomat bizonyítja, hogy veled ellentétben tudom használni a magyar nyelvet.)

"csak egy egyszerű csalás, a film nézettségének és bevételének fokozására"
És amikor valaki ilyen légből kapott marhaságokkal magyarázza ezt, azt hívják úgy, hogy összeesküvés-elmélet. ;)

Nyílméregbéka 2014.08.02. 14:29:47

@danialves: Még csak nem is kell Nolan haternek lennie a nem moziban nézőknek, csak egyszerű átlagember aki letölti megnézi, és azt mondja, hm, egész jó volt, adok rá egy 6-7 pontot... :)
Amúgy a Gravity szerintem nem szerencsés példa ebből a szempontból, mert az tipikusan az a film, ami moziban, nagy vásznon, 3D-ben, Dolbyban nézve nyűgöz le igazán, és el tudom képzelni azt a szituációt, mikot x jóska letőlti, megnézi a laptopján, és azt mondja, "eh, erre voltak annyira ráizgulva? Nem egy nagy film, adok rá egy 5-öst az IMDb-n" így a kezdeti 8,4/10 pontozást tartom inkább reálisabbnak a Gravity kapcsán. :)

Fánkevő Fáncsi 2014.08.02. 20:02:01

@danialves: "Mozipremier: 2010. július 16.
Dvd-premier: 2010. december 7. (torrentre kb. 2-3 héttel előbb került fel)
Ez az az Inception dvd, ami szerinted 3 hónap alatt megjött. Én nem viccből mondom, hogy nézz utána, de úgy néz ki, nagyon szereted magadat égetni."

Az torrent dátuma: 2010. November 16.
Nincs olyan, hogy DVD premier te idióta, mert az minden országban különbözik. Van amikor Amerikánál hamarabb megjelenik valahol. A legelső DVD/Blueray kibocsátás felkerül a piratebay-re.
Elmondtam, hogy hogyan lehet megnézni. Lapozz már feljebb egy picit. Egyébként ez pont 4 hónap. Mihez van közelebb a 6 hónaphoz vagy a 3-hoz, te agyalágyult ?

De teljesen lényegtelen, az Inception még 9.2 ponton állt 2011 februárban is. Remélem van IMDbPro előfizetésed, úgy mint nekem, csak egy kattintás és ellenőrizheted. Vagyis a DVD után még két hónappal nem történt semmi különös. Valahogy nem működik az elméleted. Ami egyébként triviális szerinted. Először 2011 februárban esett 9.1 pontra.

Egyébként ettől függetlenül átlagosan 3 hónap után kijön egy DVD/Bluray kiadás, ettől csak néha van eltérés. Ezt én tapasztalatból tudom, mert torrenteket nézek. (teljesen legálisan) Te meg itt ki akarsz oktatni arról, hogy mikor jelennek meg a DVD-k :) Te hülyegyerek :))) Egyébként se a DVD érdekel, hanem a bluray, leszarom a DVD-t.

Azt is tapasztalatból tudom, hogy ettől még nem szeretem kevésbé a filmeket, hogy nem járok moziba. Régen jártam, most nem, megváltoztak a körülmények.

"Szerinted vajon melyikük fog elrohanni premier előtt / a premier hetében megnézni a moziban, és melyik az, aki egy fityinget sem hajlandó fizetni érte, hanem inkább majd letölti, ha egyszer felteszik a netre? Ha ezt sikerült összerakni, akkor jön a következő kérdésem, miszerint előreláthatólag vajon melyikük fog magas, és melyikük fog alacsony pontszámot adni rá?"

Csakhogy a világ nem így működik. Hogy először mennek a Nolan imádók a moziba szépen libasorban, aztán, ha már mind volt akkor mennek a Nolan-gyűlölők. Csak szépen libasorban. A dolgok ilyentén felosztása idiótizmus, agyalágyultság, kitaláció.
A gyűlölők miért mennének el egyáltalán a moziba, vagy miért töltenék le és néznék meg egyáltalán? Már eleve prekoncepcióval és gyűlölettel mentek a moziba ? Ők azért moziznak, mert bosszankodni akarnak ? Gyagyás vagy öreg ? Szippantottál valamit ? A másik oldalon pedig alaposan túlbecsülöd a Nolan-imádók számát és hatását, bizony ők elenyésznek a mozi/torrent néző masszához képest. Az emberen döntő többségének (Amerikában) fingja sincs ki az Nolan, de egyébként is leszarja. Ha jó volt a mozi teaser-je , vagy szerette az előző részét a Batman-nek, akkor elmegy ha nem akkor nem megy el. Ennyi.
Mivel Nolan-imádó vagy ezért azt hiszed mások is azok, vagy ha nem akkor meg ellenségek, "gyűlölők". Mindenesetre jó kis gyurcsány-nyugger lesz belőled vénkorodra, biztos csápolni fogsz neki. Fekete-fehérre osztod az embereke, imádókra és gyűlölködőkre, és azt hiszed ilyen egyszerű a világ :) És még engem nevezel konteósnak LOL :)

""Én, veled szemben, alaposan átböngésztem a körülményeket, úgy 4 évvel ezelőtt, az Inception-nel kapcsolatban, mert meglepő volt."
Ja, csak éppen azt nem tudod, hogy mikor jelent meg a dvd. El tudom képzelni, milyen rohadt alapos voltál. :D"

Mert első pillantásra látszódott, hogy a pontszámnak semmi köze a film letölthetőségéhez, ezért nem érdekelt az, hogy november 1.-én 16-án, vagy 30-án jelent meg.
Már hónapokkal előtte láttam a filmet a torrenten, mikor elkezdett csökkenni a pontszám.

"Hozzátenném még ehhez, hogy nem csak egy hétig volt ott, amíg a screener ki nem került a netre, simán a top 50-ben tanyázott."

A screener a mozibemutatóval együtt megjelenik, te hülyegyerek. Most már látom, hogy te itt csak blöffölsz összevissza, eljátszod a szakértőt.
A screener az a moziban kamerával felvett videó, feltöltve a torrentre. Ha a filmet véletlen játszák valamilyen filmszemlén (mint pl. Gravity), akkor a screener hamarabb ott lehet a piratebay-en mint maga a mozibemutató ! Ha nem akkor is maximum a mozibemutató után 1-2 nappal ott van.
Már megint oktatod a torrentes csókát, hogy mi a helyzet a piratebay-en. Egyáltalán töltöttél már le életedben valamit onnan ? Szakértő úr.

"(Mellesleg mivel az általad használat rag nem -al/-el, hanem -val/-vel, ezért helyesen "Inceptionnel". "
Ne kezdj el nyelvészkedni öreg, az idegennyelvű szavakat, hacsak nem jövevényszó, nem kell és nem szabad egybeírni, és magyarként ragozni. Nincs hasonulás, te idióta. A ragot kötőjellel kell írni, és a kiejtés szerinti mély vagy magas hangrendű ragot/toldalékot kell használni.
Mi az iskolai végzettséget egyébként, blöffmester úr. Nem lehetsz bölcsész, ha egyszer a nyelvtan nem túl jól megy. Esztergályos vagy ? Miért próbálsz többnek látszani? Latin szavakat használsz...meg minden :) Legalább keress rá!

www.pcguru.hu/blog/kredenc/az-idegen-szavak-toldalekolasa/5062

Fánkevő Fáncsi 2014.08.02. 20:11:31

@danialves:
A Gravity pontszáma egyébként az egy hónap elteltével már csupán 8.1 volt. Azóta esett még egy tizedet. Fizess elő arra a kibaszott IMDBPro-ra, te vagy a moziszakértő nem én, így sajnos előnyben vagyok, nekem nem kell emlékezni ezekre az adatokra, csak rákeresek. Nem tudom miért rugózol a Gravity-n, nem sokban hasonlít az Inception pontozásához.

Az Inception 6 hónap után (2 hónappal a torrent megjelenése után), 700000 szavazat után , még mindig a világ valaha készült 3. legjobb filmje volt 9.2 ponttal. Az azóta eltelt kb. 4 évben visszaesett 8.7 pontra, mindössze 300000 szavazatta.
Ehhez (alapfokú számtan-mértan) kb. 7.5-ös átlagot kelljen ,hogy kapjon az elmúlt hosszú években.
Időközben nem volt semmiféle DVD kibocsátás, divat-váltás, vagy világháború. Nem ez volt Nolan-gyűlölők időszaka, akik elmentek megnézni, hogy utálkozhassasnak utána.
Ugyanazok az embertümegen voltak a nézők mint előtte.
Nálam is előfordul, hogy lemaradok egy-egy filmről.
Hát megnézem később, kit érdekel, hogy nem én vagyok az első.

Ennek csak egy indoka lehet, az a 9.2 pontszám erősen manipulált volt. Ez fel is tűnt másnak is nem csak nekem.

Fánkevő Fáncsi 2014.08.02. 22:55:04

@danialves: ""csak egy egyszerű csalás, a film nézettségének és bevételének fokozására"
És amikor valaki ilyen légből kapott marhaságokkal magyarázza ezt, azt hívják úgy, hogy összeesküvés-elmélet. ;)"

Az amikor valaki csalásról beszél, nem jelent összeesküvést cseppet sem. Az összeesküvésnek sokkal több összetevője. Egy ilyen csaláshoz mindössze egy néhány jó informatikai szakember kell, szándék, és némi idő a rendszer felépítéséhez. Akár több 10 millió dollár plussz bevételt is hozhat, úgyhogy elég csak 1-2 millát (dollárt) kifizetni a kivitelezőknek. Újrafelhasználható a rendszer másik filmnél is, csak egyszeri befektetés. A lebukás esélye nagyon kicsi. És annak is hogy az IMDb hatékony védelmet alakítana ki ellene, annak még kisebb.
Ott még manapság sincs csekkolva, hogy élő ember regisztrál-e vagy robot, és az sem, hogy érvényes IP-címmel vagy noname-proxy-n keresztül. Az IMDb meghekkelése picsafüst, egyetlen szobából meg lehet oldani.
Még egy pornóoldalnak is komolyabb védelme van.
Ilyen az internetes világ öreg, a fizetett troll kommentelők, a politikai félretájékoztatás, információs háború (nézd csak az oroszokat és ukránokat), vagy épp szavazás manipuláló szoftverek nem csak fantázia világában léteznek, hanem a valóságban is. Főleg amikor dollármilliókat lehet szerezni velük, nem is nehezen, kockázat nélkül.

Te mivel támasztottad alá azt a kérdést, hogy miért csökken a film pontszáma :

Szerinted a torrent megjelenése okozza. Az nem zavar cseppet sem, hogy ez nem egyszerűen nem igaz, torrent megjelenése semmi törést nem okozott a filmnél. Ez a tény egyszerűen le van söpörve, figyelmen kívül van hagyva, nem illik a koncepciódba. Persze a torrentek megjelenése sem "5-6 hónap", ahogy állítod, és hitted a mai napig, hanem 3 hónap, csak ritkán több.

Tehát egyszerűen nincs olyan bemenő adat, hogy az Inception pontszáma azért csökkenhetett "mert 6 hónap után megjelenik a DVD és ez triviális". Ez téged nem zavar, mert hívő vagy, hinni akarsz, az önálló gondolkozás nem nagyon megy.

Arra a kérdésre, hogy ugyan miért szavaznának így (vagyis miért kapna egy film többet az 6. hónap után, és miért kevesebbet 2 év után) nincs indokod csak annyi, hogy ez történik és kész a mozi szeretők hamarabb elmennek moziba utána jönnek mozi utálók és ez "triviális" egyébként is.
Ha azt kérdezem miért mennének el hamarabb a mozi szeretők, mint a mozi utálók, mostmár a szavazatokkal érvelsz, nézzem csak meg a szavazatokat ez történik és kész a hülye is látja, hogy igazad van nem ?
Ja öreg, csak itt záródik a kör és a kutya a farkába harap. A-t magyarázod B-vel, B-t meg A-val.
Csak ez fel sem tűnik neked, annyira nagy IQ király zsenibogyó vagy.
Valahol olvastad ezt a hülyeséget, gondolkozás és kritika nélkül benyaltad, és most abban a hitben vagy, hogy te ismered a dörgést más meg nem.

Különben pedig még felmerülhetne a lehetősége, hogy tényleg manipulálják az IMDb szavazatait, és a Inception nem is a világ legjobb filmje. Na nyilván egy Nolan hívő mint te, itt aztán tökönszúrja magát, ez a dolog egy lehetetlen, egy röhejes "összeesküvés-elmélet", hahaha.

Nyílméregbéka 2014.08.03. 00:45:48

Akadj már le a témáról!
süti beállítások módosítása