[Supernatural Movies]

[kritika] A sziget (2005)

2014. szeptember 18. - REMY

Furcsa azt látni, hogy egy Michael Bay filmben nem mászkálnak Autobotok, nem pazarolnak millió számra töltényeket és nem robban fel minden második járókelő. Bay egyszer próbált meg egy kicsit komolyabb alkotást készíteni, és rögtön meg is bukott a pénztáraknál. A 2005-ös Sziget című filmje egy bátor, visszafogott alkotás, mely bár nem vált klasszikussá, de szemlélteti azt, hogy a robbantómágus nem egy elveszett rendező, és nem csak látványfilmeket képes, tud rendezni. Ezt ugye később a Pain & Gain-nél is megcsinálta.

sziget1.jpg

Lincoln 6-Echo és Jordan-2 Delta egy szigorúan őrzött helyen élnek több száz társukkal együtt. Minden nap abban reménykednek, hogy kiválasztják Őket a Szigetre, mely az egyetlen lakható hely a Földön. Lincoln azonban hamarosan rájön, hogy mindez hazugság. Az eddigi élete egy átverés, a Földön igenis lehet élni…

Megmondom őszintén nekem először a THX 1138-as George Lucas film jutott eszembe, amikor néztem ezt a filmet. A jövőkép, a bezárt emberek, a monoton munka, majd az öntudatra ébredés is ezt támasztotta alá. Aztán jött a továbbgondolás. Bay elénk tárta a háttértörténetet, illetve a kinti világot is. Egy elgondolkodtató érdekes storyt rakott elénk, amivel meghazudtolta saját magát, és amivel elszórakoztatott bennünket. Érdekes lépés Baytől, de bejött. Legalábbis, ha leszámítjuk azt, hogy mekkorát bukott a pénztáraknál. A 126 milliós forgatási költségből, alig 35 milliót hozott vissza az Államokban. Ez meg akárhogy is nézem csúfos eredmény. De nem fogom sajnálni, mert több esetben pedig bankot robbantott, holott nem érdemelte volna meg…

A Sziget megpróbál a lehető legtöbb helyen okos lenni. Elfeledtetni azt, hogy Bay milyen filmekre is specializálódott rá. Ezt többnyire sikerült is véghezvinnie, ám azért meg kell említeni, hogy voltak pillanatok, amikor a látvány, az akciók és a hatásvadász elemek elnyomták a remek történetet. Azt a történetet, mely okosan és aprólékosan lett tálalva. Nem nyomták egyből az arcunkba az információkat. Bay engedte, hogy az Ewan McGregor és Scarlett Johansson kettőssel fedezzük fel ezt az utópisztikus világot. Ez meg is történt. Igaz, kezdetben lassan, majd végül már rohamléptekben kellett haladni az új célok felé, de végül nem dőlt össze mindaz, amit a direktor megálmodott. A Sziget felemelkedett, Sean Bean pedig hozta a formáját.

sziget2.jpg

A film összességében megpróbált újszerűnek hatni Bay filmográfiájában, ami részben sikerült is. Ezért jár is neki a dicséret. Azonban úgy gondolom, hogy ez még mindig kevés ahhoz, hogy eltérjen a jól bevált módszereitől és új utakra tévedjen. Nem rossz a Sziget, de talán többet is ki lehetett volna hozni belőle, de ehhez más rendezőt kellett volna leszerződtetni. Így megmarad egy ügyes húzásnak, amit bármikor elő lehet venni, ha ki szeretnénk kapcsolódni, de sosem fog igazi klasszikussá válni. Ahhoz túl cukormázas az egész. Sokkal szárazabbnak kellett volna lennie. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr546690821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.18. 08:26:05

nem ebből lopta át az autós üldözést valamelyik TF filmbe?! ergo ebben is vannak alapanyagok. ;)

Globetrotter2014 2014.09.18. 14:38:13

Szerintem nem kellett volna semmivel sem többek kihozni belőle. Nagyon rendben volt a film, Bay legjobb filmje. Biztos lehetett volna még csavarosabb befejezés több és jobb Steve Buscemi, de akkor nem Bay film lett volna :)

Én kifejezetten szerettem a moziban, és jó volt újranézni DVD-n is...

Sliders 2014.09.18. 15:07:11

Szerintem Bay igen is a világ egyik legjobb rendezője. Ez a film eszméletlen jó volt anno 2005-ben. Simán néztem vagy 3x moziban. Meilőt ezt a sok transzformesz filmet ráaggatták volna, ott van az Armageddon, Pearl Harbor, Texaszi láncfűrészes, a Bűn északája, A Szikla, Bad-boy filmek és a Last ship sorozat, ezek mind-mind nagyon jó filmek. Gyakorlatilag mindig el tudta szórakoztatni, és izgalomban is tudta tartani a nézőt. Nekem és az emberek többségének ez kell.

A Sziget betét dala is nagyon figyelemre méltó. Bay mindig ügyelt a magható hatásvadász zenére és a filmhez különösen passzolt a katarzis szerű My name is Lincoln Steve Jablonsky-hoz mikor a film végén előjöhettek a sok éves bezártságból.

Még jó pár ilyen kaliberű rendező kéne!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.18. 15:42:47

"nem csak látványfilmeket képes, tud rendezni"
Az a baj, hogy azokat sem tud, illetve elsősorban azokat nem tud. De a TF4-en már látszik, hogy azért szép lassan halad előre.

Igazából érzem, mi a bajod a filmmel, de szerintem ha A sziget ettől okosabb akar lenni a látvány rovására, azzal nem feltétlenül járunk volna jobban. A Transzcendens erre az élő példa, gyakorlatilag egy blockbuster, amiből kispórolták a látványt, csak ennek megfelelő mennyiségű tartalmat meg nem sikerült beleírni.
A szigetben pont az a jó, hogy elgondolkodtat a téma kapcsán, de nem akadémikus vitákba bonyolódik a klónok ember jogairól, hanem kerít köré egy pöpec akciómozit.

@doggfather: De bizony :D
www.youtube.com/watch?v=mEvV2YJZ3S4

Együtt élés 2014.09.19. 08:41:32

Az eleje, amíg ki nem derül, hogy valójában mi ez a sziget, kik és miért vannak ott tök jó lett. Aztán a második fele, amikor átmegy akció filmbe, na azért már kár volt.

Együtt élés 2014.09.19. 08:42:22

@Sliders: Ez jó. Amit felsoroltál az mind (most majdnem azt írtam, hogy szar) nem jó film.

eßemfaßom meg áll 2014.09.19. 10:11:12

A Sziget úgy jó ahogy van.

hambig 2014.09.19. 10:40:48

Mitől bukott meg amúgy a pénztáraknál?
2-3 nagy név, jó story stb....
Nem vágom.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.19. 10:45:43

@hambig: Egy amerikai filmnek az a legfontosabb, hogy hazai pályán jól teljesítsen. A sziget 126 millióból készült és alig 35 milliót hozott vissza. Világ viszonylatban hiába hozott 167 milliót, ha olyan film lenne a Sziget, amit lehet folytatni, akkor nem készülne hozzá 2. rész, mert az amerikaiakat nem érdekelte az első.

ma-lőr 2014.09.19. 11:50:29

Ez egy nagyon jó film. Csak azokat nem köti le, akik óvodás koruk óta szoktatva vannak ahhoz, hogy tíz másodpercenként kell valami ugrassza felfele az ingerküszöböt. Gyönyörű képek, gyönyörű zene, nagyon jó történet, kár kihagyni!!!
süti beállítások módosítása