[Supernatural Movies]

Betonfalak között - Az útvesztő

2014. szeptember 19. - REMY

Nagyon úgy tűnik, hogy érdemes manapság olyan könyvadaptációkat készíteni, amikben fiatalok vannak elzárva a külvilágtól, hogy a túlélésért kockáztassák az életüket. Az Éhezők viadala sikere után nem sokat kellett várni, hogy egy újabb tinikkel felálló filmen szórakozzunk felhőtlenül. Az útvesztő érdekes lett, és meglepően jóra sikeredett. Wes Ball pedig nagyszerűen indította útjára a rendezői karrierjét, hiszen a direktor most először tárt a nagyérdemű elé egy egészestés mozifilmet.

maze.jpg

Mit szólnál, ha egy nap egy dobozban ébrednél fel és semmire nem emlékeznél? Még a nevedre sem! Thomas és még jó néhány fiatal ugyanabban a cipőben járt. Egy nap arra ébredtek, hogy egy óriási betonfallal körülvett tisztáson vannak. A falon túl, pedig mint kiderült óriási veszély leselkedik. Mit tennél? Kockáztatnál, vagy a seggeden maradnál és leélnéd az életedet egy tisztáson? A döntéseden sok múlhat…

A könyvet nem olvastam. A filmtől pedig nem sokat vártam. Ennek ellenére kellemesen csalódtam. Mondjuk érthető is, hiszen az alapanyag jó. Összegyúrták nekünk az Éhezők viadala és a Kocka filmeket, amiből megszületett az Útvesztő. Bár tény, hogy ez még nem jelenti azt, hogy a végeredmény is működni fog, de Wes Ball azonban olyan oldalát mutatta meg, amiről arra következtethetnénk, hogy egy tapasztalt, sok-sok harcot megélt rendezőről van szó. Sikerült jól felépítenie a történetet, amiben a karaktereknek is lehetőségük nyílt kibontakozni. Nem volt könnyű dolga sem neki, sem pedig James Dashner forgatókönyvírónak, hiszen elég sok szereplőt kellett mozgatni ide-oda a játékidő alatt, de talán egy kivételével mindenki megkapta azt a játékidőt, ami járt neki. Egyedül Kaya Scodelario karakterét éreztem kicsit súlytalannak.

Az útvesztőben az a jó, hogy egy olyan világot tárnak elénk, ami nekünk is új. Nekünk is fel kell fedeznünk, hogy mi van a tisztáson, milyen szabályokat követnek az ott élő fiatalok, illetve mi van a falon túl. Vannak olyan dolgok, amikre ugyanúgy reagálunk, mint a karakterek. Elkaphat minket is a félelemérzet, a tisztás adta biztonságtudat, illetve a kíváncsiság. Ezek együttes erejével sikerülhet fenntartani a figyelmünket a film iránt, ami azért valljuk be, elég fontos egy film szempontjából.

maze2.jpg

A csupán 34 millió dollárból készült alkotás meglepően szép látvánnyal operál. Hangulatos, sokszínű, néhol pedig félelmetes világot tár elénk, így ránézésre azt hihetnénk, hogy egy igazi blockbusterről van szó. Azonban erről szó sincs, így ott van neki az esély, hogy óriásit robbantson a pénztáraknál. Én pedig szurkolok neki, mert látni akarom a folytatást! Szóval, akinek tetszettek a Kocka vagy az Éhezők viadala filmek, azok bátran tehetnek az Útvesztővel is egy próbát, mert nem okoz csalódást. Ráadásul szép kis fordulatokkal is tele van tűzdelve (már, ha nem olvastad a könyvet). 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr66713201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.09.20. 23:08:25

Elolvastam mind a négy kötetet hónapokkal ezelőtt, és nagyon rossz döntésnek bizonyult. Jól indul ugyan (ez a kocka-szituáció mindig beválik az elején), a vége viszont totális értelmetlenségbe fullad, gyakorlatilag semmit nem magyaráz meg a szerző ebből az egészből, hogy mi volt a célja a labirintusnak, és hogy csinálták a trükköket.

Ez csak egy újabb próbálkozás még egy bőrt lehúzni erről a young adult tematikáról, ami a végtelenül ostoba vámpíros vacakkal kezdődött és ki tudja, hol a vége. Eggyel sikeresebb próbálkozás a hunger games, ott legalább nem sajnálták a pénzt a díszletre. Láttam még pár másik ilyen filmet mostanában (giver, divergent), gyakorlatilag nézhetetlenek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.20. 23:27:04

@retrovírus: De, hát a filmben is kifejtették, hogy mi ez a labirintus. Illetve pont annyira fejtették ki, hogy a folytatásokban még további infókkal tudassák velünk az egész próba lényegét. Nem értem, mit nem értettél rajta.

2014.09.21. 02:56:22

@REMY: Nem a filmről beszéltem, hanem a könyvről. A filmet szerencsére nem láttam. Mondom, végigolvastam mind a négy kötetet, és nem derül ki a végére semmi. Főleg az nem, hogy a tesztekben töltött idő, a szereplők halála hogyan járult volna hozzá az ellenszer megtalálásához, és hogy minek kellett labirintust építeni szörnyekkel, ahelyett, hogy laborban kísérleteztek volna. Ez teljesen abszurd. Szintén nem derül ki, hogyan csinálták a trükkjeiket, mi volt az egyes zavaros szereplők (pl a teresa nevű egyén) tényleges szerepe, és rengeteg egyéb. Egy zavaros maszlag az egész, amit szerintem kifejezetten azzal a céllal írt valaki, hogy rásózza hollywoodra. A vége egyébként az, hogy teleportálják magukat egy jobb világba, és otthagyják ezt a labirintusos cuccot, amit már a szerző is nagyon unt a végére.

aldo la classe 2014.09.21. 08:10:51

Annyira szar, akkor mi a fenének olvastad el mind a négy könyvet te szerencsétlen ?

Blog szerzője meg nézze már meg miket enged át és írja már ki, hogy SPOILER!

A filmről a kritika egyébként nagyon jó volt :)

2014.09.21. 10:31:30

@aldo la classe: Te viszont írni sem tudsz, nézd meg a kommentjeidet. Egy tőmondatot képtelen vagy leírni helyesírási hibák nélkül. Szerintem egy könyvet se sikerült elolvasnod életedben. Megnézed a faék egyszerűségű szinkronos filmeket meg az xfaktort, iszol hozzá jó sok sört, és teljes az életed. Szar lehet ennyire butának születni.

Nyílméregbéka 2014.09.24. 03:16:16

Most néztem meg, és egyetértek, nekem is tetszett, meglepően jó volt a büdzséhez, és az elsőfilmes rendezőhöz képest. A sztori is egész jól csavarodott a végére, biztos megnézem a folytatást is majd... 7,5/10

Nyílméregbéka 2014.09.24. 03:26:06

@retrovírus: Paraszt vagy, spoilerezel és még neked áll feljebb! Gratulálok ahhoz, hogy sikerült elolvasnod négy könyvet, és gondolom, hogy ez a te szemedben valami teljesítménynek számít, és ezért valami felsőbbrendűség érzés töltött el, de le kell lombozzalak ettől még nem lettél okosabb, ugyan olyan surmó maradtál.
süti beállítások módosítása