[Supernatural Movies]

[kritika] Penge 2 (2002)

2014. szeptember 23. - REMY

Amennyiben nem jössz rá pár perc után, hogy kinek a sajátos stílusa az a képi világ, ami átjárja a Penge második részét, akkor várj egészen Ron Perlman feltűnéséig. Ott már tudni fogod, hogy ezt a filmet ki rendezte. Guillermo del Toro volt a lehető legjobb választás erre a feladatra, ugyanis egy folytatásra elkélt a vérfrissítés a szériába, és ki lenne a legmegfelelőbb ember a feladatra, ha nem a horrormágus, Del Toro? Stephen Norrington méltó utódja, aki pont annyira gondolta túl az első részt, hogy az még sikeresen működjön a vásznon. A Penge 2 csupán egy hajszállal lett gyengébb film, mint az elődje. De talán túlzás is azt mondani, hogy gyengébb. Maradjunk annyiban, hogy másabb lett.

p3.jpg

A vámpírok szövetséget akarnak kötni Pengével, ugyanis egy új faj ütötte fel a fejét. Egy vámpír, ami vámpírt és embert is öl, illetve immunis a fokhagymára és az ezüstre. A brutális ismeretlent csak úgy lehet legyőzni, ha a legjobbak indulnak harcba, így tehát Pengéék minden eddiginél nehezebb feladat elé kerültek…

Emlékszem még anno a videotékából kölcsönöztük ki a Penge második részét, amit egy őszi napon be is tettünk itthon a lejátszóba, hogy újfent szurkolhassunk a napszemüveges harcosnak. Nomak első néhány jelenete meg is adta az alaphangot az alkotásnak, amit végig élveztünk a továbbiakban. Másnap pedig büszkén lehetett mesélni az iskolában, hogy az új Pengét már letudtuk.

penge2.jpg

Tulajdonképpen a Penge 2 egy csodaszép csomagolásban lévő semmittevés. A forgatókönyv az egyetlen hibája az egész alkotásnak. Lényegében annyiról szól az egész történet, hogy „Hé Penge, gyere már, nyírjuk ki azokat az izékat, ok?” De tényleg. Összeállnak, majd nekiindulnak a vadászatnak. A-ból mennek B-be, hogy remekbe szabott akciójelenetek közepette levadásszák Nomak „népét”. Ám ennek ellenére nem tudom húzni a számat, ugyanis eszméletlenül élvezhető az, ahogy Wesley Snipes, Kris Kristofferson, Ron Perlman szórakoznak. De még a jó öreg Torrentét is idevehetném. Élvezhető akcióorgia, horror köntösben, amiben nem felejtettek el épkézláb poénokat is elsütni. Del Toro nagyon jól ráérzett a Penge világára, így a képi világgal, a díszletekkel és a kellő brutalitással együtt  sikerült azt tovább vinni, amit anno Stephen Norrington is megcsinált. Sőt, itt a hangulatot sikerült tovább fokozni. A Sötétebb tónusok miatt sokkal félelmetesebb lett a film, amire természetesen még egy lapáttal rátettek az újdonsült vámpírok is a kinyíló állkapoccsal. Gyomorforgató, de egyben zseniális húzás volt.

penge1.jpg

A Penge második része tehát egy méltó folytatás. Nem is lehetett volna ennél jobbat várni, hiszen megkaptuk mindazt, amit egy második résztől elvárhatunk. Penge történetében még volt annyi, hogy itt is csúcsra lehessen járatni Őt, de ennyi. Itt kellett volna abbahagyni a szériát, mivel két évvel később jött az újabb epizód. No, de arról majd később. 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr226717691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.23. 12:22:21

hogy miért nem jó arról írtam az oldalamon én is, ebből kijött egy filmképregény is egyébként:

apengeele.blog.hu/2014/07/28/blade_2_bloodhunt_the_official_comic_adaptation

remélem nem baj, hogy kicsit bereklámozom a saját cuccaimat. :D

Túrós (törölt) 2014.09.23. 15:07:51

Igen ez még jó volt, de a 3. ... úh az mekkora egy szar...

Spidermike 2014.09.24. 10:17:08

Mire beírtam volna, hogy mit keres itt a Ponyvaregényes kép, már cseréltétek is :)

Spidermike 2014.09.24. 12:53:20

Amikor először elolvastam a cikket, a legelső képen Vincent és Jules képe volt kint a mostani kardos Penge-kép helyén.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.24. 13:12:02

@Spidermike: Az érdekes :D Valószínűleg nálad lehetett a hiba, mert itt nem volt ilyen. :)

Spidermike 2014.09.24. 13:18:36

Nem csináltam képernyőfotót sem az asztalin, sem a mobilon, úgyhogy hidd el, vagy tudd be átmeneti elmezavarnak a részemről :)

sheabouteverything · http://www.sheabouteverything.blog.hu 2014.09.24. 15:16:50

nekem is nagyon bejött, a felirattal anno volt valami a vége felé, lehet, hogy újranézem. klassz az írás!
süti beállítások módosítása