[Supernatural Movies]

[kritika] Van Helsing (2004)

2014. szeptember 28. - REMY

Miközben néztem a filmet, azon gondolkodtam, hogy vajon van-e olyan szerep, ami nem áll jól Hugh Jackmannek? Hihetetlen ez a pali. Valahogy mindig tud színt vinni a saját karakterébe. Tény, nem egy elveszett színész, de azért na… 2004-ben a Múmia filmek rendezője, Stephen Sommers úgy döntött, hogy Egyiptomból Európába, méghozzá a ködös Erdélybe „költözik”, hogy létrehozhassa, a Van Helsing mozifilmet. Az Universal stúdió ötlete jó volt, de a kivitelezéssel sajnos gondok akadtak.

van2.jpg

Van Helsing minden erejével azon van, hogy legyőzze a Gonosz által megteremtett szörnyeket. A szörnyvadász a vatikáni titkos szervezet szolgálatában áll. A feladatait többnyire gyorsan elvégzi, ám most egy olyan küldetést kap, ami még neki is nehézséget okoz. A nagy Drakulát kell legyőznie, hogy megmeneküljön egy híres család, akik az életüket áldozták arra, hogy legyőzzék Erdély legádázabb ellenfelét…

Mindig is imádtam az ehhez hasonló filmeket. Sőt, nagyon odavagyok az Universal stúdió által sokszor filmvászonra vitt szörnyekért is, így a Van Helsing, mondhatni nekem készült. Azonban az örömöm mégsem teljes. Hiába sikerült Sommersnek a hangulatot a lehető legjobban megteremtenie, és hiába sikerült a castingok többsége tökéletesen, amikor az egyik legfontosabb szereplő, egyenlő volt a nullával. Ha azt mondom, hogy Richard Roxburgh gyenge volt Drakulaként, akkor még visszafogottan fogalmaztam Se a játéka, se pedig a karaktere nem volt elég erős ahhoz, hogy azt érzékeltesse, hogy Ő mekkora király. Bár utóbbi miatt nem Őt kell elővenni, hanem a forgatókönyvírót, Sommers-t. Egy olyan főgonoszt kaptunk a két órás játékidő alatt, akiben semmiféle energia nem tombolt. Nem keltett félelmet az emberben, nem érezhettük azt, hogy a célja mekkora nagy fenyegetés az emberiségre nézve, hiszen, amikor megpillantottuk a tervének egyes részeit, akkor inkább a röhögőgörcs jött ránk, nem pedig félelemérzet.

Azonban, ha félretesszük Drakulát, akkor sok pozitívumra is bukkanhatunk. Egyrészt illik kiemelni Jackmant, és a karakterét. Van Helsing itt-ott poénos, de többnyire egy kíméletlen, kissé már megfáradt szörnyvadász volt, akiben mindig ott motoszkált az a tudat, hogy nincsenek emlékei. Véleményem szerint, emiatt a karakter kissé rejtélyessé és érdekessé vált, ami mindenképpen jót tett az alkotásnak, illetve a történetnek. Kate Beckinsale-t pedig újfent csak dicsérni tudom, mert elképesztő, hogy mennyire jól áll neki az efféle horrorfilmes szerep. Bár a színészi képességei nem a legjobbak, de annyi szent, hogy jó választás beletenni egy ilyesfajta filmbe. Említhetném még Carl-t is, aki hozta a poénokat a zord és sötét világba, de én inkább Frankenstein szörnyét szeretném még kiemelni, mert Ő igencsak közel áll a szívemhez. Boris Karloff volt a tökéletes, de Sommersnek sikerült végre megint egy szerethető, kinézetileg is elfogadható (bár kissé kövér volt) szörnyet alkotnia, akinek lehet szurkolni. Ez tetszett, és megmondom őszintén, Nekem ez volt az egyik legfontosabb elem a történetben, és ezt sikerült jól kiviteleznie Sommersnek. Szóval a legtöbb karakterrel meg voltam elégedve, mert valamilyen szinten színt tudtak vinni az alkotásba. Abba a filmbe, ami kinézetileg tényleg rendben volt. A díszletek és a hangulat remekül voltak kivitelezve. Ha esetleg még a CGI-t is sikerült volna jobban eltalálni, akkor tényleg nem húznám a számat.  

van1.JPG

Így viszont összegezve arra jutottam, hogy a Van Helsing egy jó film, amit elő lehet akár többször is venni, mert szórakoztató és élvezhető, DE túl nagy elvárásokkal nem szabad leülni elé. Kicsit híg, kicsit felületes, kicsit egyszerű, de láttunk már rosszabb filmeket is. Nem is nagyon akarom bántani. 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr656735373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.28. 09:36:27

messze van a ó filmtől, amolyan gyenge underworld utánérzése van, és már azok se voltak valami nagy eresztések. :S
süti beállítások módosítása