[Supernatural Movies]

[kritika] Zombieland (2009)

2014. november 05. - REMY

Mindig fura azt látni, hogy a két ellentétes műfaj, a vígjáték és a horror keveredik. Egyiknek az a célja, hogy megnevettessen, a másiknak pedig az, hogy ne tudj aludni az éjjel. Ruben Fleischer pedig ötvözte a kettőt, és létrehozta az új évezred egyik legpofásabb, legeredetibb vígjátékát, ami talán már most klasszikusnak nevezhető. No, nem azért, mert a horror-vígjáték annyira újszerű lenne, csak éppen a végeredmény nem a megszokott sablonokból építkezik, hanem megpróbál saját utakon is járni. És milyen jól teszi…

zombi1.jpg

A világot elárasztották a zombik. A megmaradt embereknek egy céljuk van, hogy túléljék az apokalipszist. Columbus és társa, Tallahassee egy gyönyörű verdával járják az utakat, hogy életben maradjanak, illetve túlélőket találjanak. Az egyik áruházban össze is futnak két fiatal lánnyal, akik kapnak az alkalmon és jól kirabolják a két felfegyverzett férfit…

Maga az alapötlet, miszerint egy zombijárvány kiirtotta az emberiség nagy részét, nem egy szórakoztató, boldog történet. Ám, ha egy kicsit mélyebbre ásunk, és belevetjük magunkat a posztapokaliptikus világba, akkor bizony rálelhetünk olyan dolgokra, amik már a vígjáték megjelenését segíthetik elő. És itt nem feltétlenül a karakterek megírására kell gondolni, mert az egy dolog, hogy valamelyik idióta, valamelyik pedig iszonyú badass. Itt a világ adta lehetőségekre, a rombolásra, az apró örömökre – mint például egy édesség felkutatása – gondolok, melyek elképesztően ki tudják színesíteni az alkotást, ha jól van megrendezve, illetve megírva. Ruben Fleischer és stábja pedig ebben nagyon is otthonosan mozogtak, ami azt eredményezte, hogy a játékidő alatt egy percig nem tudtunk unatkozni. Hol Jesse Eisenberg, hol Woody Harrelson, hol pedig Emma Stone szolgáltatták a poénokat.

Azonban a film nem lett volna teljes, ha nem szerződtetik le Bill Murray-t egy cameo erejéig. Ruben Fleischer karrierjének legjobb megmozdulása volt, amikor szerepet adott a jó öreg Murray-nek, aki feltette a koronát az egész alkotásra. A film nála csúcsosodott ki igazán. A végjátékra pedig már elég volt kiengedni a fékeket, és Woody Harrelson kezébe adni a fegyvereket, mert nem volt megállás.

zombi2_1.jpg

A Zombieland végül felért a csúcsra, és a horror-vígjáték műfajában előkelő helyet csípett meg magának, aminek nem csak a stúdió, de mi nézők is nagyon örülhetünk. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr786861787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.05. 23:58:33

Vicces, de szerintem bizonyos szempontból a vígjáték meg a horror pont, hogy rokon műfajok: alapvetően eléggé zsigeri reakciókra alapozva érnek el hatást, illetve ügyetlen filmesek kezében gyakorlatilag csak ezekkel.
Azért ahhoz, hogy egy thriller, egy dráma, egy akciófilm stb. hatást érjen el, sokkal komplexebb munkát kell egy alkotónak végeznie, mint egy jó poén vagy egy jumpscare.

De ettől függetlenül a Zombieland egy rohadt jó film.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.06. 00:27:35

@danialves: Bizonyos szempontból van igazság abban, amit írsz. De azért, ha egy A-kategóriás horrort nézünk, akkor messze nincs vígjáték. De egy ZS-kategóriás akciófilmnél is simán lehet vígjátékot említeni. Steven Seagal :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.06. 00:31:41

@REMY: Ezt most nem értem, mármint mi ez, hogy van és nincs vígjáték?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.06. 00:48:40

@danialves: Egy ügyetlen filmes esetében egy akciófilmnél, horrornál is lehetnek olyan pillanatok, mint amikor vígjátékot nézel. Azonban, ha színvonalas egy alkotás, akkor messze elkerülik egymást a stílusok, gondolok itt a vígjáték és horror műfajra.

Az rendben van, hogy egy thriller, dráma alapjáraton például több energiát emészt fel, de egy minőségi horrornál se csak jumpscare-ekről beszélhetünk. Ördögűző, Fűrész.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.06. 08:17:06

@REMY: Nem is írtam, hogy egyszerre valósulna meg mindkettő, hanem, hogy rokon műfajok szerintem a fent leírtak alapján. Pl. szinte bármelyik filmből lehetne horrorelemeket is mondani, a Gravitációban van egy olyan jumpscare, hogy IMAXben összecsinálod magad :D
(De amúgy a Zombieland alatt miért beszélünk arról, hogy színvonalas filmnél messze elkerüli egymást a két műfaj? :D )
Szóval erre értem, hogy relatíve egyszerű horrort vagy vígjátékot csinálni, mert 2-3 másodperc erejéig szinte bármilyen film tudja hozni ezt.

"Az rendben van, hogy egy thriller, dráma alapjáraton például több energiát emészt fel, de egy minőségi horrornál se csak jumpscare-ekről beszélhetünk."
->
"illetve ügyetlen filmesek kezében gyakorlatilag csak ezekkel." ;)

De azért egy jó vígjáték sem csak egy stand-up est, ott is keményen meg kell dolgozni a jó poénokért. (Még ha pl. egy Monty Python-filmben tényleg nincs is több kohézió, mint egy stand-up estben.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.06. 09:58:35

Bill Murray nagyon jó, egy pillanatra le is mossa a színről Woody-t pedig az nem könnyű!

Globetrotter2014 2014.11.06. 16:07:43

Azért ez egy összetettebb kategória, vicces film, de inkább tragikomédia.

horcsogpofi 2014.11.06. 18:45:03

Woody a legnagyobb élő arcok egyike!

mojoking77 2014.11.06. 20:14:21

A filmtortenet legnagyszerubb opening scene-evel, (gondolva fokent a zenere alatta..), szenzacios kerettortenettel, es a kedvenc szineszeim egyikevel a foszerepben, ha nem is 10/10, de egy nagyon eros 9-es. Pont a vege miatt nem 10, az szamomra egy kicsit erthetetlen volt (mi a raknak mennek be a vidamparkba?)

Nyílméregbéka 2014.11.06. 20:18:05

Baromi jó film, nagy kedvenc 8/10 nálam os.
Nekem a sorozat is bejött, kár, hogy az emberek többsége nem tudott továbblépni azon, hogy nem Woody a főszereplő és olyan ellenállás és kommentfika-özön volt a sorozattal szemben, hogy végül a pilot után kaszálták.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.06. 22:41:34

Meglepve olvasom, hogy mennyien vagytok pozitív véleménnyel erről a filmről. Eddig szinte csak lehúzó kritikákat olvastam róla, és aszittem csak nekem tetszik, de jó tudni, hogy nem.

gizmo266 2014.11.07. 01:12:24

Mikor láttam, kicsit az volt az érzésem, hogy a forgatókönyvírók lenyúlták a "Haláli hullák hajnala" alapötletét, de más sztorit kreáltak hozzá, hogy ne kelljen megvenni a britek forgatókönyvét.

mojoking77 2014.11.07. 14:39:01

@gizmo266: Haat, szerintem kb annyi a kozos bennuk, hogy
-zombiapokalipszis
-horror-vigjatek
Szeretem a halali hullak hajnalat is, tipikus brit humor, de koze nincs a Zombielandhoz.
Szerintem.

gizmo266 2014.11.07. 15:23:43

@mojoking77: Előbb készült, látták a producerek, és szóltak egy forgtókönyvírónak, hogy írjanak már ámérikának is egy zombikomédiát, mert ebben most nagy pénz van. Na szerintem ez volt, így született meg ez a film.

csallob 2014.11.07. 16:17:50

Azért az Abigail Breslin is elég nagy név, nem csak a többiek.
És tényleg nagyon jó film, most vissza is néztem, hogy én 10 pontosra értékeltem még akkor, amikor megjelent (de a zombis filmekkel mindig elfogult vagyok :) ).

mojoking77 2014.11.07. 16:46:04

@gizmo266: Legalab bis szerinted.
Szerintem meg nem. De alapvetoen teljesen lenyegtelen, nekem tetszett mind a ketto, es nem ereztem parhuzamot sem a cselekmenyben (temeszetesen az elobb is altalam is emlitetteken tul), sem a karakterekben. Szerintem belekepzelsz olyan dolgokat, amik nincsenek.
De ha a te dolgod, a film egy full szubjektiv mufaj, mindenki azt lat bele, amit csak akar
süti beállítások módosítása