[Supernatural Movies]

Noé (2014) - Spoileres professzionális történetelemzés

2014. november 27. - kreff03

Nem vagyok vallásos, így mindenféle előítélet nélkül ültem le megnézni Darren Aronofsky idei filmjét, mely szinte semmilyen vallási csoportot nem hagyott hidegen, több helyen betiltották, máshol talán egyenesen a Sátán eszközeként tekintettek rá. Ez talán nem is áll olyan messze a valóságtól, már amennyiben a Sátán agyunk megzápulásán keresztül kíván hatalomra törni.

noah-528a6a23ae381.png

Az első két perc bibliai gyorstalpalója után (Ádám és Éva, kiűzetés, Őrzők, Káin és Ábel, jók és rosszak, a Föld megrontása az ember által) egy csöppet sem hatásvadász jelenetben a férfivá avatás küszöbén álló kis Noé apját megölik a szeme láttára az épp odaérkező gonoszok (akikből egy seregnyi van, de csak akkor lehet észrevenni őket, amikor már csak 20 méterre álldogálnak). Itt már kb. az 5. percnél járunk, amikor rögtön kapunk egy gyöngyszemet: a szakállas Marton Csokas "Bújj el!" utasítására a kiscsávó nem bebújik a tőle 15 centire lévő szikla mögé? Ekkor még azt hittem a bibliai vígjáték új műfajának első példaértékű darabjával állok szembe, sajnos később kiderült, hogy ezt a filmet (valószínűleg) nem vígjátéknak szánták, hiába a megannyi megmosolyogtató jelenet.

Nagy ugrás az időben (nem tudjuk meg, hogy az elárvult kisfiú hogyan vészelte át az elmúlt cirka 20-30 vagy 100 évet ebben a zord világban, anyukáról nem esik szó) a csenevész kisfiúból nagydarab Russel Crowe lesz, aki nagyon bölcseket mond a fiainak, és simán lecsap három felfegyverkezett vadászt, akik megsebesítettek egy pikkelyes kutyát (PIKKELYES KUTYÁT BASZKI!!!). Miután istenfélő emberként gondolkodás nélkül legyilkolja a három szerencsétlent, ahogy azt kell, tisztességes hamvasztásban részesíti a pórul járt állatot (ami egy pikkelyes kutya). Mert a Teremtőnek így tetszik vala'.

Hazatérve kiderül, hogy asszonykája is van, aki nagyon hasonlít Jennifer Connelly szemöldökére, meg egy karon ülő fiacskája is a két nagyobb mellé. Éjjel Noé durva álmot lát, ami mi más, mint az Úr üzenete, hiszen van benne vér, távoli misztikus hegy meg sok-sok víz és hulla. Noé ezer közül is megismeri a nagyfater hegyét, így hát összecsomagolja az egész pereputtyot és elindulnak a sivár vidékeken át, hogy felkeressék. Útközben belebotlanak az évad felénél lefújt Survivor-tábor maradványaiba, ahol találnak egy sebesült kislányt, nosza felkapják, magukkal viszik, hiába nem lehet később gyereke, mert valaki meglékelte a hasát. Persze közben üldözőbe veszi őket egy csapat ember, akik elől megmenekülnek, merthogy belépnek a bazi nagy kőóriások, pardon, bukott angyalok, akarom mondani az Őrzők felségterületére, ami általában árt az ember egészségének. Persze ezt a komolykodó Flinstone-famíliát nem csapják rögtön agyon, inkább bevágják őket egy szurdokba, hogy ott rohadjanak meg (tényleg ezt morogják a kőóri... bukott angy... Őrzők!).

1_5.jpg

"Mint a mókus fenn a fán, az úttörő oly vidám...!"

Nanáhogy lesz a kőizék közt egy barátságos egyed, aki az éj leple alatt kimenekíti és elvezeti őket a keresett hegyhez, ami zöldellő nagyságában kiválóan illeszkedik a kopár, sík tájba. Itt lakik Metúselah, Noé kedves nagypapája, akihez hősünk tanácsért fordul, hogy segítsen neki értelmezni korábbi álmát. Az öreg valami gyanús löttyel kínálja, amitől olyat haluzik, hogy a fal adja a másikat, de legalább tisztába kerül kiválasztott szerepével és feladatával. Bárkát kell építeni, hogy megmentsük az állatokat! Másnap jönnek a nem túl kedves óriások, hogy megleckéztessék a kedvesebbiket, aki társaival ellentétben megbízik Noéban. Pár pillanat múlva már a többiek is, hiszen a semmiből egy pillanat alatt egy erdő nő ki köréjük, biztosítva a megfelelő famennyiséget a bárka építéséhez. Kezdődhet a barkácsszakkör!

Ami meglepően sokáig tart, 10 év elteltével is még nagyban dolgoznak a ladikon, annak ellenére, hogy a nagyon erős kőóriások mind Noé rendelkezésére állnak (bár ránézésre nyomhatnak vagy száz tonnát, a deszkapallókon mégis úgy libbenek tovább, mint a balerinák). De ó balsors, egy csapat rosszarcú férfi behatol az építési területre, vezetőjük pedig Tubalkáin, az az önjelölt király, aki Noé apját is taccsra tette. Mehet egy kis farokméregetés, amiből Tubalkáin kerül ki vesztesen, miután meglátja Noé hegyomlás barátait és rögtön lelankad. De azért távoztában még kilátásba helyez egy jó kis csihi-puhit követő bárkafoglalást. Hajjaj, sietni kell!

Pláne, hogy közben az állatvilág bénán animált képviselői is megindulnak, hogy bevackolják magukat a fa-Titanic rakterébe. Hogy ne zajongjanak annyit, Flinstone-ék valami gyanús füsttel katatón állapotba ringatják őket, szerencsére így nem csak csendesebbek, de táplálékra sincs szükségük és az anyagcseréjük is megszűnik.

Közben bepillantást nyerhetünk Tubalkáin táborába, ami nagyon mocskos és nagyon gyarló, de a vén hadvezér meggyőződése, hogy az ember a legnagyobb állat és kellő erővel legyűrik a kőizéket, megkaparintják a bárkát és átveszelik a vilgvégét.

Kapunk családi drámát is, hiszen a gyerekek már szinte felnőttek és dugni akarnak. Jennifer Connelly szemöldöke felkeresi a nagyapót a hegyen, hogy nem tud-e tenni valamit annak érdekében, hogy fogadott lánya meddősége megszűnjön, mire azt a konkrét választ kapja, hogy "nem, ja de mégis, de abból szenvedés lesz". Nem gáz, neki megfelel. Elvégre a legidősebbnek ott van a 10 évvel korábban befogadott Hermione, de a középső aggódik, hogy mi lesz ha jön az özönvíz és neki nem lesz asszonya. Noé finoman érzékelteti, hogy le van szarva, az ember kihalásra ítéltetett a Teremtő által, mink most csak a csillámpónikat meg -faszlámákat mentjük meg. A legkisebb még nem gondol a csajozásra, hisz' még a pubertást sem érte el, de középsőt ez nem nyugtatja és nagy durcásan elszalad, hogy nő után nézzen. Persze, hogy betér a nagyon mocskos és nagyon gyarló táborba, ahol talál is egy neki való fülig dzsuvás menyecskét, akivel kellemesen elbeszélget, sőt még elemózsiát is ad neki. Apró szépséghiba, hogy a randi egy rakás holttesttel teledobált árokban esik meg, de láthatóan ez őket nem zavarja.

4_4.jpg

"Bunkó vagy, fater..."

Ellenben a srác családját nagyon is zavarja, hogy a kölyök így felszívódott, mikor nyakukon az özönvíz, Hermione és a pasija szalad is megkeresni őt. Előbbi összetalálkozik a nagypapával, aki nagyon rá van állva a bogyókra, most is azt keres négykézláb a földön. Hiába, a party soha nem állhat meg! Hermione segít neki, cserébe az öreg mutat neki egy új varázslatot, amitől most neki lesznek durva hallucinációi, erős a gyanúm, hogy Metúselah nyakig benne van a helyi narkó-bizniszben. De a betépettség mellett vannak más előnyei is ennek, például hogy a kiscsaj terméketlensége elillan, szalad is izibe felcsináltatni magát Noé elsőszülöttjével.

Közben megkezdődik az Apokalipszis nyirkos változata, Noééknak sietni kell a becsekkolással, Tubalkáinéknak pedig a hajófoglalással. A középső fiú fogja frissen szerzett, de nem túl tiszta asszonypajtását és szaladnának haza, de a lány lábát útközben elkapja egy medvecsapda. Noé megtalálja őket, de látva az egyre közeledő dühös tömeget a kiscsajt otthagyják, agyon is tapossák szegényt. Ennek a fia nem igazán örül, hát hol fog ezután feleséget találni magának? De nincs idő búslakodni, Noé bezsuppolja a családot a bárkába ő maga pedig kint marad, hogy őrizze a bejáratot, míg zajlik a csata, az egyetlen jelenet, aminek kedvéért a bukott angyalokat sziklaszerkóba öltöztették. A kőizék meglepően dinamikusan irtják az ellent, annak ellenére, hogy korábbi jeleneteikben mozgásuk az első '80-as évekbeli videojátékokat idézte. Azonban ők se tarthatnak ki örökké, ha elég sok lándzsát elég mélyen lékelnek a szikláik közé fölrobbannak és angyali lelkük nagy fényesség közepette megtér a Teremtő keblére. Tubalkáin cliffhanger-öset játszik a bárka oldalán, sikerül is bejutnia mielőtt jön a cunami, ami egész nyomorult kis seregét elmossa. Nem túl nagy meglepetésre, egy kötelen csimpaszkodva Noé is átvészelte a hirtelen minden oldalról becsapódó millió tonnányi víz áldásos hatását, kezdődhet a klausztrofób óceánjáró kaland!

2_8.jpg

"Esni fog."

Ami eleinte annyiból áll, hogy Noé szigorú, a többiek megrendült arccal hallgatják a kintről érkező emberi sikolyokat, "- nem lehetne, hogy ledobunk egy kötelet? - nem.". Eközben a raktér valamelyik titkos kis szegletében Tubalkáint a nem túl stabil lelkiállapotú középső fiú pátyolgatja titokban, aki nagyon haragszik az apjára amiért hagyta meghalni a nőt, aki a nője lehetett volna.

A pótamama közbenjárásának köszönhető varázslatnak köszönhetően Hermione teherbe esik, aminek nagyon örülnek kb. 30 másodpercig, Noé ugyanis hibaként, az isteni, pardon teremtői akarat ellen való szegülésként értelmezi a gyermekáldást. El is oszlatja a rózsaszín ködöt azzal a kijelentésével, hogy szüljön csak meg, ha fiú lesz úgyis kipurcan előbb-utóbb, de amennyiben termékeny lányt hozna a világra, azt bizony még a szülőszobában felkoncolja. Az empátia nem az erőssége, no. Ez a későbbiekben igencsak meghatározza az egyre gömbölyödő Hermione, választott tenyészkanja és Noé kapcsolatát, akinek tekintete a film előrehaladtával nettó tébolyodottságot kezd sugározni. Meg is akadályozza, hogy a leendő szülők egy maguk építette lélekvesztőn elhagyják a bárkát a jövőbeni csecsemőgyilkosság lehetősége elől menekülve. Mert ő ilyen kemény ember.

Eközben Tubalkáin, aki már vagy 9 hónapja képes feltűnésmentesen rejtőzködni a bárkán, tovább szövögeti a tervét, a könnyen befolyásolható fiúval karöltve, aki lecsalja egyre kevésbé beszámítható apját a raktérbe, ahol az önjelölt hajófoglaló rögtön ráront. A rövid dulakodás közben pont meg is feneklenek a híres-nevezetes Ararát-hegyen, ekkor ki más, mint az 5 perce még a gyilkossági kísérletben segítő kezet nyújtó középső fiú lesz az, aki hirtelen pálfordulással ledöfi a már éppen felülkerekedő Tubalkáint. Persze Hermione magzatvize is épp ekkor folyik el, és persze, hogy lányt, mitöbb lányokat hoz a világra a kis kócos. Szaladna is elfele a begőzölt Noé elől, de ő nem tud olyan jól elrejtőzni, mint az imént kivéreztetett Tubalkáin és a bárka tetején várja a végzet szakállas beteljesítőjét. Még egy kicsit énekel is a kicsiknek, nehogy már sírjva haljanak meg szegények. Ez annyira jól sikerül, hogy Noé kezében megáll a kés, szívét elönti a szeretet és megkíméli az életüket.

3_6.jpg

Ez igazából nem is bárka, csak egy nagy úszó fadoboz.

Lehetne ez így happy end, de nem, hiszen láthatjuk, hogy a nagy küldetés súlya alatt megroppant Noé a későbbiekben egy barlangban húzza meg és issza le magát rendszeresen, miközben családja nagyban egy új élet körülményeinek megteremtésén fáradozik. Jönnek is a gyerekek szánakozva, a középsőnek meg már annyira elege van a faterból, hogy fogja a cókmókját és elmegy világot látni. Kár, hogy rajtuk kívül egy árva lélek sincs még a Földön, nem baj, izgalmas túra lesz. Noé is végre összeszedi magát és visszatér szívének oly kedves Nagy Szemöldökéhez, végül áldását adja unokái életére is és boldogan élnek, amíg...

Köszönet Darren Aronofsky-nak, aki lehetővé tette ennek az írásnak az elkészültét az eredeti forgatókönyv rendelkezésemre bocsátásával. A cikk a dialógusok kihagyásával, az eredeti forgatókönyv elemeit követve íródott. Köszönöm a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr896921469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.27. 22:28:44

Az egy dolog, hogy számomra Dancsó ilyen jellegű videói eleve legalább annyira nem viccesek, mint amennyire izzadtságszagúak (és ezt ez az írás is szállítja), de szerintem akkor is gáz kilométeres hosszúságú posztokat összehozni az utánzásából, ha történetesen valaki velem ellentétben sírva röhögte végig ezt a cikket.

Kicsit sajnálom is, mert az első két kritikád alapján azt gondoltam volna, hogy te ennél bőven értelmesebb írásokkal fogod gazdagítani ezt a blogot...

kreff03 2014.11.27. 23:12:40

@danialves: nem is fogok sűrűn hasonlókat írásokat szállítani, ez is inkább egy hirtelen agymenés eredménye. engem inkább a hogyvolt stílusa vezényelt (a Filmmániát tényleg alig 2 hete ismertem meg:D), engem szórakoztat ez a "műfaj" is, remélem lesz, akit ez az írás is szórakoztat majd valamennyire.
karakterszámban kissé megugrott, az igaz.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.11.28. 09:08:17

@kreff03: Engem jól elszórakoztatott ez az "egészestés hogyvolt". Nem bánnám, ha lenne folytatása, mondjuk a Csillagok közöttről, ami szerintem szintén üvölt a paródia után.

kreff03 2014.11.28. 09:23:31

@Lazók György: az még várat magára. :) egyébként ez a legjobb megfogalmazás, a Noénak minden jelenete üvöltött érte, hogy kiforgassák, körberöhögjék. :D meg két kritika már úgyis íródott belőle a blogra, más formában kellett kiadnom magamból a film okozta sokkot.

Leone_510 2014.11.28. 14:35:40

baszki az írás jobb mit a film :), még ilyen elemzéseket!,
amikor jött a sok fika hír inkább letöltöttem mint mozi és mennyire igazuk volt, spóroltak is nekem pár ezrest , még a gyűjteménybe sem kerül annyira tré ez a szutyok filmnek nevezett giccshalom

Halálosztó Babgulyás 2014.11.29. 05:03:13

@danialves: Nem volt ez rossz, nem kő savanykodni. :)

eßemfaßom meg áll 2014.11.29. 10:04:48

"
családi ebéd:

-családom, ti szépen megölitek magatokat mert gecik vagyunk mind azt mondta a zúr.

-de apuuuuúú....

-kusslegyen megölitek magatokat és kész

-na jóóóó

család duzzogva el
"

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.29. 11:10:26

@Halálosztó Babgulyás: Sikerült a lényeget kiemelned :) Szóval:
Mint írtam, az az én egyéni szoc. problémám, hogy nekem az ilyenek egyáltalán nem humorosak (hogyvolt is max. akkor, amikor harmad ennyi szöveg van tízszer ennyire kreatívan megírva), pl. Dancsó szarjait is megnézik ettől függetlenül vagy százezren (egymillió légy meg ugye nem tévedhet...), de akkor is gáz ezt így utánozni, ha valaki szerint ez a tartalomgyártás csúcsa. Ennyi.

(Illetve nem ennyi, de hát az megint egyéni szoc. probléma, hogy szerintem szomorú, ha egy filmekhez értő ember ebben éli ki magát.)

kreff03 2014.11.29. 11:38:13

@danialves: a te egyéni szoc. problémád inkább az h csak a saját véleményedről tudsz, mint általános igazságról nyilatkozni.
az ilyen szándékosan provokatív "egymillió légy", "valaki szerint ez a tartalomgyártás csúcsa" meg "szomorú, ha egy filmekhez értő ember ebben éli ki magát"-szerű megnyilvánulásokkal meg nem tudok mit kezdeni, ha ez a te stílusod, egészségedre! azt tudom h nekem még egy rossz szavam nem volt hozzád, te meg másodjára adod itt az ívet, csak mert személy szerint neked nem tetszett a poszt.

azt sem utánzásként kéne felfogni h ilyen formában írtam, nem vmi levédetett dolog az h vki viccelve, ironizálva zanzásítja egy film/sorozatepizód történetét.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.29. 12:27:05

@kreff03: Ez a "saját véleményedről csak általános igazságként tudsz nyilatkozni" dolog speciel inkább rád lehetne jellemző ez alapján a komment alapján, mert a valósággal egyáltalán nem korreláló saját véleményedet állítottad be igazságként.

Szóval szeretném felfrissíteni az emlékezetedet:
Kétszer leírtam, hogy az nyilván ízlés kérdése, hogy nekem ez a humor nem humor. Másodszor konkrétan azért, hogy hangsúlyozzam, nem az a lényeg, hogy ez nekem mennyire jött be. Az egy dolog, hogy ezt nem érted, és arról beszélsz, hogy ez éppen az ellenkezője volna, de ez a "azt tudom h nekem még egy rossz szavam nem volt hozzád" jól mutatja az alapvető tévedést itt.
Tudniillik ebből számomra az a feltételezés rajzolódik ki, hogy szerinted kizárólag az fogja kritikával illetni a munkádat, akivel valamilyen személyes ellentétbe kerültél. Ergo az elképzelhetetlen, hogy valaki egyszerűen csak megjegyezze, hogy neki nem tetszett a poszt. Ha viszont eleve úgy állsz hozzá, az ilyen jellegű vélemények kizárólag személyes sértésként, puszta rosszindulatból születnek, akkor ez egy nagyon komoly torzítást szül mind a saját munkád értékét illetően, mind a kritika megfogalmazójának személyével kapcsolatban. Röviden és tömören, nem azért sértődsz meg, mert bármi is provokatív, hanem mert te jó előre eldöntötted, hogy provokálódni fogsz.

Továbbá, hogy végre beszéljünk arról is, amiről eleve szó volt, az utánzást kevered a plagizálással: jellemzően az utánzást fogalmát pont olyan esetekben szokás használni, ahol az eredeti tárgy nincs levédetve (és esetleg nem is másolható pontosan), szóval a jogvédettség hiánya nem cáfolata annak, hogy ez történt volna.
De eszerint azt nem tagadod, hogy az utánzás gáz lenne, csak pusztán a fogalmi keretet kellett tisztáznunk.

kreff03 2014.11.29. 13:27:08

@danialves: nem a negatív kritikával van bajom, ha így lenne nem is vágtam vna bele az itteni írásba. de a negatív kritikát is meg lehet normálisan fogalmazni, nem az egymillió légy meg a szar példájával dobálózni, meg 1 db írás alapján minősíteni h kinek mi a tartalomírás csúcsa meg miben éli ki magát. az h ezeket milyen szófordulattal vezeted fel, nem veszi el a hozzászólás élét, ami jelen esetben erősen provokatív hatású és jóindulatot se nagyon lehet belelátni. bár a "provokatív" valóban nem a legjobb szó, mert nem feltételezem h szándékosan provokálni akarnál, csak nem akartam simán "bunkót" írni. nem vizionálok egy negatív hsz-ba sem személyes ellentétet, ahogy ebbe a kis "csevejbe" sem, csak értetlenül állok előtte h mire föl ezek a minősítések és stílus. de, mint írtam, érdemben erre max. annyit tudok reagálni h "egészségedre!".

képzeld tudom mi a különbség utánzás és plagizálás között. előző hsz-om utolsó mondatára rácáfolva leírom, igen ez az írás a hogyvolt által bejáratott stílus utánzása, viszont az írás maga nem az utánzás elve mentén, hanem spontán íródott és én személy szerint nem találok kivetnivalót benne, te gáznak tartod, kész. az erre vonatkozó megjegyzéseiddel nincs is semmi gondom, mert normálisan fejtetted ki.

de nagyon nem terepem a kommentháború, és most sem szeretnék belebonyolódni. nyilván nem kényszeríthetlek, legfeljebb tanácsolni tudom h a negatív kritikák megfogalmazására is érdemes odafigyelni, mert normál hangnemben íródva, fölösleges ki- és beszólások nélkül a címzettnek is hamarabb átjön az építő jellege, és nem vezet ilyen sehova nem tartó adok-kapokba.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.29. 15:52:19

@kreff03: Oké, én szeretem a saját szövegeimet értelmezni, szóval akkor legyen megint "mire gondolt a költő?" szekció:

- A közvélekedésre hivatkozás érvelési hiba népszerű párhuzamával annak akartam elejét venni, hogy semmiféle következtetést ne vonjunk le abból, hogy Dancsót megnézik ennyien. Valóban nem volt szerencsés azt feltételezni, hogy bárki levon ebből bármit is, de az utóbbi időben kicsit sokszor jött velem szembe ez a dolog, éppen ezért igyekeztem rövidre zárni, mielőtt előkerülne. Ugyanakkor tényleg nem volt fair azt feltételezni, hogy elő fog kerülni, úgyhogy emiatt elnézésedet kérem.

- Nem értem, miért sértő, hogy valaki szerint lehet ez a tartalomírás csúcsa, én ezt abszolút elképzelhetőnek tartom, és te is láthatod, hogy sokaknak elnyerte a tetszését a poszt. Ha ezt provokatívnak gondolod, az számomra azt jelenti, hogy te magad ezt a műfajt ehhez a címhez alantasnak tartod, éppen ezért sértő rád nézve az, hogy valaki így minősítheti. Előző kommentemre visszacsatolva itt megint csak azt tudom mondani, hogy a sértődésed tárgya ismét a saját prekoncepciód, amely ráadásul azt jelzi, hogy alapvetően magad sem tartod előkelőnek ezt a stílust. Akkor meg pontosan min is vitatkozunk?

- Abban megint nem tudom, hogy mi a provokatív, hogy szomorúnak tartom, hogy filmekhez értő emberek elsősorban nem a filmek kritizálásával, hanem a filmekhez kapcsolódó szórakoztató tartalmak gyártásával foglalkoznak. Szerintem egy film történetét poénkodva bárki el tudja mesélni, ugyanakkor arra már sokkal kevesebben képesek, hogy megfogalmazzák, miért volt az adott alkotás gyenge és nevetséges, és éppen ezért borzasztóan sajnálom, hogy utóbbiak is előbbivel foglalkoznak. Mindenesetre, ha téged provokálni lehet azzal, hogy nem előbbi, hanem utóbbi kategóriába tartozol, akkor megint csak azt tudom mondani, hogy eléggé fordítva ülsz a lovon.

Szóval én meg azt tudnám tanácsolni, hogy mielőtt valamiről megállapítod, hogy milyen provokatív, szerintem érdemes lenne elgondolkodnod azon, hogy ez mennyire a te elképzeléseid eredménye, mert ha ezek mentén bonyolódsz érzelmi és sértettségi alapon vitába, akkor kedvelt kifejezésedet használva én is csak azt tudom mondani, hogy egészségedre!

Továbbá felhívnám a figyelmedet, hogy továbbra is sikertelenül ragadod meg az alapgondolatom lényegét, amely szerint teljesen mindegy, hogy mennyire értékelem a posztodat (mert végső soron te mi a halált kezdj azzal, ha valami nekem tetszik?), elsősorban az utánzó jelleget tartom problémásnak. Ezek után kissé következetlennek gondolom részedről azt, hogy te nagyrészt az első felével foglalkozol, majd ezek után gyorsan visszakozol, hogy nem akarsz kommentháborúba bonyolódni és társai.

Így, hogy gyakorlatilag megbeszéltünk minden mást a lényegen kívül, rátérnék akkor végre erre is:
Én abszolút elhiszem neked és őszintén szólva többre is tartalak annál, hogy úgy ültél neki ennek az írásnak, hogy "lekopizom a hogyvoltot", nem ez volt a problémám, hanem pontosan az, hogy gyakorlatilag csak egy stílusgyakorlat, amelyben a te személyes részvételed tulajdonképpen el is sikkad. (Mint fentebb írtam, ebben a stílusban szinte bárki tud írni egy filmről.) Én viszont fontosnak tartom, hogy a szerző saját hangja megjelenjen egy írásban. Ennyi.

kreff03 2014.11.29. 17:42:28

@danialves: uhh, najó ez már teljesen más dimenzió... :D

de legalább az utolsó bekezdésedből végre, először tisztán kiderült mi is a fenntartásod az egésszel szemben, ami azért is érdekes, mert rögtön sikerült oly módon megfogalmazni, ahogy azt az előző válaszom végén írtam. ilyen formában tudom respektálni a véleményed.
süti beállítások módosítása