[Supernatural Movies]

[kritika] Dragon Ball Z - Halálzóna (1989)

2014. december 08. - REMY

A Dragon Ball Z movie-maraton ezennel kezdetét veszi a Supernatural Movies-on, és Gokuék az elkövetkezendő hetekben megmutatják a blogon, hogy mire képesek. Lesznek jó és lesznek kevésbé jó főgonoszok, de annyi biztos, hogy a Dragon Ball megunhatatlan, és még egy Garlic Juniorral felálló egészestés rajzfilm is képes tökéletes szórakozást nyújtani. Nézzük is, hát, hogy mi történt az első, 1989-ben kiadott Z-movie-ban, a Halálzónában.

vlcsnap-2014-12-06-14h28m42s181.png

A Mindenható és Garlic hatalmas harcot vívtak az uralkodásért, ám az akkori uralkodó a Mindenhatót választotta utódjául, mert Garlicban észrevette a lappangó gonoszt. A bosszúra szomjas ellenség azonban nem kegyelmezett, háborút indított az uralkodó ellen, de végül nem járt sikerrel. 300 év után viszont megjelent a fia, Garlic Junior, aki Shenlongot felhasználva, az örökélettel együtt megpróbálta beteljesíteni apja bosszúját…

Sose szerettem Garlic Juniort. Egy kis vakarcs az egész „ember”, és a karaktere nem több, mint egy másodvonalas, folyton pofázó, hataloméhes kis senki. Persze az átalakulása után elég badass, de az igazi nagyágyúk mellett eltörpül az óriás énje is. Ám ennek ellenére a Halálzóna egy gondosan és jól felépített mozi lett, amiben még nem volt se Genki Dama, se szuper csillagharcos szint, de még így is sikerült akciódúsra és pörgősre készíteni. Goku és Sátán szolgáltatták a bunyókat, amit néha Krillin és Gohan zavartak meg, de az összkép így lett teljes.

vlcsnap-2014-12-06-14h29m31s145.png

A pozitívumok, mint a legtöbb movie-ban, itt is megvoltak, a hangulatot és a történetet is jól hozták össze, de sajnos a játékidő nem volt az igazi. Egy igazi DB-fan nem elégszik meg 40 percnyi coolsággal, mert ez csak egy fél fogra elég, és ezzel lehet, hogy még sokat is mondtam. Azonban átgondolva az egészet, jó ötletnek bizonyult egy másodvonalas főgonoszt beletenni az első filmbe, hiszen milyen lett volna már, ha mindjárt az elején ellövik a legjobbakat. Szóval igen, Toriyama örökségét itt sem gyalázták meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr976962285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

h3x0r 2014.12.08. 20:30:43

Na es a pontszam hol marad? 10/10? :DDDDD

Amugy igen, kezdesnek jo. :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.12.08. 20:32:35

@h3x0r: Felesleges pontozni a Dragon Ball movie-kat, mert, aki DB fan, annak az összes király. Úgyhogy ja... 10/10 :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2020.03.08. 02:00:58

szerintem ez sehol nincs 10/10, ez még viccnek is rossz volt, mármint hogy felesleges pontozni, és ha az ember elkezdi ezt tessék már kis kritikai hozzáértéssel ízekre szedni :D

először is 40 perc???? WTF? ez egy Movie? ez egy Specialnak elmegy, de miért hívnak odaát Movienak valamit ami 40 perces, 89-ben már túl vagyunk pár valódi anime movien
- vagy elég hogy leadta egyszer a mozi a Toei Filmfezstivál berkeiben? Vagy Movie csak nem egészestés... jaaaa az mááás

Itt látszik meg egyébként hogy mennyire más műfaj a sorozat, meg a film, és rendre elvérzenek a sorozatok ha mozit kell csinálniuk, mert hozzá vannak szokva hogy 25 percre dolgozzanak, a Dragon Ball esetében meg bonyolítja a dolgot hogy nem volt egy saga/arc se ami 40 perc, vagy akár 90 perc rövidségű lett volna :D

Azért néztem meg, mert van az a filler szar saga a Z-ben, és már gyerekként se értettem hogy mikre hivatkoznak, hogy mikor jött ez vissza? Mert volt már egyszer? Erre kiderül hogy erről a filmről beszélnek, ami egyébként nem lenne rossz ötlet, de annyira látszik hogy ehhez Toriyamának semmi köze nem volt. Egész egyszerűen bugyuta az egész Fokhagymácska komolyan vehetetlen (pláne egy Dermesztő után, haggyanak már) azzal a kis kilógó fogimogikájával.

Nagyobb tragédia, hogy ezek után a saga olyan mintha ezt ismételnék benne, csak hooooooooooooooszabban, elnyúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúújtva.

Aztán, hova a pék faszára illeszthető ez be? Ekkor már ment a sorozat, nehéz lett volna egy kis következetességet tartani vele? Az a baj, hogy az anime annyira lefedte Goku életútját, hogy marha nehéz találni lyukakat benne. Illetve annyira nem, de a Toei valahogy mindig megtalálta hova képtelenség beerőszakolni a filmet.

Goku elviszi a fiát Teknőshöz, ott azok elképednek hogy van egy fia, Krilin is, Bulma is, Sátán ott ajánlja fel hogy harcoljanak együtt. Harc során Goku meghal. Aztán mikorra visszatér már Sátán hal meg, tehát ezek ketten csak is előtte "állhattak össze" egy teammé, a film ezt megmagyarázza viszonylag ügyesen, de szerintem egyáltalán nem foglalkoztak vele, viszont az animében olyan párbeszédek vannak kettejük közt, hogy ezek sose találkoztak a Harcművészeti torna után. És még ha ez okés is, MINDENKI tudja hogy van egy fia Gokunak, hiszen ő miatta megy egyáltalán a gömbök után. Tehát a sorozatban miért lepődnek meg?

Aztán volt pofájuk konkrét jeleneteket lenyúlni az animéből ami a totális baromság már. Goku meglepődik hogy Sátán súlyokkal edz, pont mint ő. Aztán majd meglepődik az animében, amit előbb gyártottak, de mégis kronológiailag ez után jönne. Goku abszolút hülye, de ennyire azért ő se.

Viszont volt pozitívum is, ha ezt + a Garlic sagát egyben nézzük, elvonatkoztatva az animétől, akkor nem rossz. A rajzok valamiért sokkal szebbek mint az animében, tisztára úgy éreztem magam, hogy ha ezek ilyet is tudtak már 89-ben, akkor faszér siettek, inkább rajzolták volna meg igényesebben az anime epizódjait is.

Sok mindent helyre tett a sose értett Garlic Saga kapcsán.

Nagyjából ennyi.
süti beállítások módosítása