[Supernatural Movies]

TOP 5 Reviczky Gábor film

2014. december 30. - REMY

Sokat agyalok azon, hogy miért nem vagyok jó barátságban a magyar filmgyártással, ám miközben gondolkodok, néha rábukkanok, vagy felfedezek egy-két kincset, amik a fényt jelenthetik az alagút végén. Az elmúlt évek során bizonyosodtam meg arról, hogy ma egyetlen egy színész/szinkronszínész óriásunk van, mégpedig Reviczky Gábor. Az ő nevét nem kell bemutatni, hiszen még az átlag filmnéző számára sem ismeretlen, és ha arcról nem is, de a szinkronmunkáiról tuti biztos, hogy felismerik. Olyan Hollywood-i sztárok hangján szólalt meg, mint Robert De Niro, Jack Nicholson, Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, Morgan Freeman, Anthony Hopkins, Arnold Schwarzenegger vagy Gene Hackman, és még sorolhatnám…

gabor.jpg

Azonban eme poszt keretein belül nem a szinkronmunkáit szeretném feleleveníteni, hanem azokat a filmjeit, ahol színészként működött közre. A hangját már ismerjük, de vajon színészként is megállja a helyét? Én úgy gondolom, hogy igen, mert megvan benne az a kisugárzás, azaz energia, ami kell egy színésznek, hogy le tudja venni a nézőt a lábáról. Reviczky Gáborban ez megvan, és emiatt tartom a jelenkor legnagyobb magyar színészének, mert miatta érdemes leülni a magyar filmek elé, kivéve, ha a filmet Álom.net-nek hívják. De, hát tévedni emberi dolog. Szóval nézzük azt a bizonyos Reviczky toplistát.

- Circus Maximus (1980)

circs.jpg

Bevallom őszintén, ez a film unalmas és vontatott, DE (mégsem rossz!)! Van egy olyan magával ragadó hangulata, ami miatt napok elteltével is ott motoszkál a film az ember agyában. Radványi Géza utolsó játékfilmje a II. világháború végére kalauzol bennünket, ahol Carlotta, a lepusztult vándorcirkusz tulajdonosának a történetét követhetjük végig, ahogy embercsempészetből tartja fenn magát. Bár Reviczky itt csak mellékszerephez jut, de itt sem hazudtolja meg önmagát, és hozza azt a szintet, amit Radványi elvárt a színészeitől. A Circus Maxiumus egy szürke, rendkívül keserű alkotás, ami még egy nyári napsütésben is elveszi az ember életkedvét. De a témából adódóan ez el is várható a filmtől…

- Csinibaba (1997)

vlcsnap-2014-12-15-16h39m42s73.png

Azt már tudjuk, hogy ő volt Boston Cézárja és 100kg-os négereket küldött padlóra, de vajon tényleg akkorát szólt az itteni alakítása, mint amennyire hirdetik? Kétség kívül! Bár a film nem csak róla szól, és viszonylag kevés időt is tölt a vásznon, de amikor megjelenik, akkor bizony nem fogja vissza magát.

- Az áldozat (1980)

vlcsnap-2014-12-16-17h10m15s99.png

Fura volt egy magyar krimi-thrillert látni, de a film végeztével arra jutottam, hogy Dobray György alkotása mindenképpen megérdemel egy misét. És nem csak amiatt, hogy Reviczky Gábor mellett Kállai Ferenc is feltűnik, illetve, hogy Sáfár Anikó mutogatja magát, hanem mert érdekes és fordulatos a történet. Bár tény az alkotás néhol leül, még úgy is, hogy csak 75 perces játékidővel rendelkezik, de a színészek, főleg Reviczky miatt, illetve a megteremtett hangulatnak hála (néhol már egészen zseniális volt), egy kellemes élménnyel gazdagodtam. Szóval megérdemli az Áldozat, hogy rajta legyen egy Reviczky toplistán. 

- A hecc (1989)

hecc.jpg

Reviczky Gábor ismét thrillerben! Ám ezúttal egy kicsit másmilyenben, mint amilyen az 1980-as Áldozat volt, hiszen Gárdos Péter a thriller elemek mellett a heccelésre, a fekete humorra is erőt fordított. Ebből adódóan a végeredmény egy 50-es éveket idéző, néhol a korától jócskán lemaradó képet festő alkotássá vált, de épp ezért tudott valamilyen szinten eredeti is lenni. A hecc legnagyobb erénye, hogy nem tudod mikor lesz a következő csavar, és hogy még hány csavar vár rád a játékidő alatt. Érdekes, és mindenképpen figyelemreméltó darab a Reviczky filmográfiában. Ráadásként pedig feltűnik a filmben Udvaros Dorottya, Törőcsik Mari, Garas Dezső és Kovács Lajos is!

- Zimmer Feri (1998)

zimmer.jpg

Tudom sokan ezt a filmet túlzásnak tartják, még Tímár Pétertől is, ám rám mégis nagy hatással volt a 90-es években. Láttam az Egészséges Erotikát, a Csinibabát, ám mindhiába. A Zimmer Feri volt az a Tímár-film, amit a legjobbnak tartok a mai napig, mégpedig Reviczky Gábor miatt. Zseniális alakítást nyújtott, ami által nem csak egy felejthetetlen filmélménnyel gazdagított, de ez volt az az alkotás, ami miatt megjegyeztem a nevét, és beírtam a kedvencek közé.

+1 - Üvegtigris (2001)

uveg.png

Túl egyértelmű lett volna rárakni a listára, így csak +-ként szeretném feltüntetni. Ráadásul már írtunk is róla a blogon. Itt olvashattok róla bővebben. KRITIKA.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr256992999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mis 2014.12.31. 15:34:26

Az én TOP10-e listám:
1., üvegtigris
2., üvegtigris
3., üvegtigris
4., üvegtigris
5., üvegtigris
6., üvegtigris
7., üvegtigris
8., üvegtigris
9., üvegtigris
10., üvegtigris

Lehet, hogy kissé egyhangú...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2014.12.31. 16:00:11

Reviczky neve számomra kizárja a jó filmet.
Bár az olyanok, mint a Circus Maximus, ahol szinte statiszta szerepben volt, szerintem nem számítanak. Viszont amelyekben a főszerepek egyikét kapta, azokat nem tudom elviselni. Beleértve az Üvegtigris és a Zimmer Feri sorozatokat is.
A Magyar Vándort szerencsére nem sikerült elrontania, ahhoz elég rövid szerepe volt benne. :)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2014.12.31. 16:02:30

Hogy ne legyek ennyire negatív: szinkronhangként viszont sok esetben egész jó. Például a Madagaszkár pingvinjeiben mint kapitány.
Eltérően sok szinkronos kollégájától őt az ember nem azonosítja egyetlen szereppel, mert képes valamennyit átvenni a szerepből.

Bandigyerek 2014.12.31. 16:57:09

Segítséget kérek: A Hecc című filmet a nyolcvanas években láttam moziban. Jó pár éve keresem mindenütt a neten, de egyszerűen nem találom( a torrent oldalakhoz nem igazán értek). Valaki esetleg?

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2014.12.31. 17:08:08

Hatalmas színész, persze lehet nem szeretni, mindenki azt szeret akit akar. Én sem szeretek sok világsztárt, de attól még ők azok maradnak akik, míg Reviczky is marad a mi kis hazánk színésze, akár tetszik valakinek akár nem. Innét kevés ember került ki a világszínpadra, "biztosan azért, mert itt mindenki csapnivaló színész". Bezzeg az amerikaiak...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2014.12.31. 19:30:06

@"kisegér": szerintem ripacs, de ezen nem fogunk összeveszni. :)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.12.31. 23:03:09

@pythonozok: igen, néha mintha kicsit túljátszaná a szerepet, de van benne jó is

trafikuty 2015.01.01. 02:13:04

Őt sem a tehetsége tette Kossuth-díjassá... Csá!

Lacusch69(Sch.Lacika) 2015.01.01. 11:11:19

Nem tudom megítélni mekkora színész, de az biztos, hogy nem lehet röhögés nélkül ránézni.
Én ezért szeretem.

abc 2015.01.01. 14:34:55

Színészeknek gyenge, elég egysíkú. Szinkronban jó.
Politikai Kossuth díjas.

Quattroman 2015.01.01. 15:56:03

"Olyan Hollywood-i sztárok hangján szólalt meg, mint Robert De Niro, Jack Nicholson, Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, Morgan Freeman, Anthony Hopkins, Arnold Schwarzenegger vagy Gene Hackman,..."

igazából Ők szólalnak meg Reviczky hangján.
Reviczky jó, az írás szar.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.08. 09:53:47

ezt a zimmer feri imádatodat sose fogom megérteni. :D
süti beállítások módosítása