[Supernatural Movies]

[kritika] Vissza a jövőbe (1985)

2015. január 07. - REMY

„Ha a számításaim helytállóak, amikor eléri a 88 mérföldes sebességet, csodát fogsz látni, fiú.” 

Magasságos egek! Nagyjából 5 éves lehettem, amikor megismerkedtem Robert Zemeckis csodájával, a Vissza a jövőbe első részével, méghozzá a jó öreg VHS kazettán. Azonban a film iránti rajongásom itt még csak annyit jelentett, hogy kikapcsoltam 15 perc után, mert úgy véltem, hogy ez nem az a film, amit nekem készítettek, és hiába mondták szüleim, hogy repülő autó van benne, valahogy nem érdekelt a folytatás. Aztán jött a televízió, ahol leadták a filmet, és a reklámok ellenére is végig ott ültem a képernyő előtt. A filmet csodáltam, a Vissza a jövőbe pedig az évek során a kedvenc filmem lett, amit reggel, délben, este, tavasszal vagy télen, mindig bátran szedek elő, mert tudom, hogy századjára is olyan élménnyel fog gazdagítani, amit másik filmtől nem kapok meg, még akkor sem, ha több cím is bekerült az elmúlt évek alatt a kedvenceim közé. A Vissza a jövőbe örök!

vlcsnap-2014-12-14-01h12m55s223.png

Marty McFly egy átlagos fiatalnak néz ki, ám barátja, az őrült tudós már egy kicsit nehezebb eset. Ugyanis a Doki egy plutónium meghajtású időgépet készített egy DeLoreanből. Ez mind szép és jó, de azzal az aprósággal sem ő, sem pedig Marty nem számolt, hogy az időgép kipróbálása közben a plutóniumot „eladó” terroristák rájuk rontanak, hogy fenekestül felforgassák az eseményeket. A Dokit lelövik, Marty pedig beül az időgépbe, a következő állomás pedig 1955…

„1,21 Gigawatt??!!”

 Láttam már néhány időutazással foglalkozó filmet, de még a mai napig nem találkoztam olyannal, ami jobban szórakoztatott volna, mint a Vissza a jövőbe. Ami csupán azért nagy szó, mert Robert Zemeckis filmje egy percig nem veszi komolyan magát, és egy másodpercre sem megy bele olyan elméletek gyártásába, amely mély gondolkodásra késztetné a nézőt. Zemeckisnek sikerült egy olyan laza és stílusos kaland-vígjátékot összehoznia, amit sci-fi köntösben tudott tálalni, és természetesen minden egyes elemből pont annyit adott hozzá az alkotáshoz, hogy az tökéletesen tudjon működjön. Igazság szerint ez a film azért nagyszerű, mert egyszerű. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a töménytelen mennyiségű dialógus, amiket hallhatunk a játékidő során. Szinte nincs olyan információ, ami ne utalna egy már megtörtént vagy még meg nem történt eseményre. Minden mondatnak van eleje és vége. Nincsen mellébeszélés, csupán a tények. A Vissza a jövőbe az egyetlen film talán, amelyiknek jól áll a szájbarágás, és a már felhasznált jelenetek, szövegek újrázása (ezt ugyebár a folytatásoknál is megtapasztaljuk). És itt nem a rajongó beszél belőlem, mert ennél a filmnél tényleg nincs izzadságszag, mert minden olyan gyönyörűen gördül a célja felé, mint ahogy azt Zemeckis megálmodta. És ez nem egy rémálom, hanem a világ legtökéletesebb álma, amit egy filmrendező elképzelhet.

vlcsnap-2014-12-14-01h16m08s1.png

Ugyanakkor nem csak Zemeckis-t vagy Bob Gale-t kell kiemelni, hanem szinte mindenkit, aki a filmen dolgozott. Minden momentum, jelenet azt sugározta, hogy egy lelkiismeretes társaság munkálkodott azon, hogy elkészüljön minden idők egyik legegyedibb, legstílusosabb, leghangulatosabb, és legjobb filmje. A főszerepre épp ezért kellett két kiváló színészt szerződtetni, olyanokat, akik nem csak eljátsszák a karakterüket, hanem magukévá is teszik. Nem is csoda, hogy mind Christopher Lloyd és Michael J. Fox életében is a Vissza a jövőbe trilógia jelentette a legnagyobb durranást, és ha a két színész szóba kerül egy beszélgetés során, akkor nem más filmeket fognak felidézni a legtöbb esetben, hanem ezt, és ez nem negatív kritika a karrierjükre nézve, hanem dicséret, mert ritka, amikor valaki/valakik ennyire tökéletesen tudják életre kelteni az író által megálmodott figurát. Az meg már csak plusz adalék nekünk, magyaroknak, hogy Rudolf Péter és Rajhona Ádám adták a hangjukat a két karakterhez. Az egyik legjobb szinkron, amit valaha is hallottam. 

„Tejet kérek! CSOKISAT!!!”

Továbbá ritka, amikor egy filmnél minden klappol, és ritka, amikor bő 30 év után is jeleneteket, párbeszédeket, és zenéket elevenítünk fel, mert ezek mind azt jelentik, hogy egy filmtörténeti remekművel találkoztunk. És igen, most elsősorban a zenékre gondolok, amik olyan hangulatot teremtettek a filmhez, ami nem csak, hogy ízig-vérig 80-as évek, de maga a mennyország egy filmszerető embernek. Gondolok itt Alan Silvestri és Chris Hayes főcímzenéjére, vagy Huey Lewis – Power of Love című számára, illetve a Back in Time-ra, és a film legnagyobb dobására, a Chuck Berry - Johnny B. Goode feldolgozásra. Rengeteg, megszámlálhatatlan coolság jellemzi az alkotást, ami méltán vált sokak kedvencévé.

vlcsnap-2014-12-14-01h18m37s248.png

A Vissza a jövőbe a 80-as évek, és az egész filmtörténelem egyik legjobb filmje (számomra pedig egyértelműen a legjobb), egy örök klasszikus, egy kultmozi, és egy kiváló trilógia első része. A nyáladzást ezennel be is fejezném, mert tartalékolni kell még a folytatásokra is, de annyi biztos, hogy egész nap lehetne beszélgetni erről a filmről. 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr846981073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mykee · http://www.facebook.com/mykeehu 2015.01.08. 11:58:04

Csak egy apró kitétel: a klasszikus szinkronra gondoltál az írásban, nem a felújítottra. :-) Sajnálom, hogy az 5.1 miatt újra kellett szinkronizálni, de talán felesleges volt: sima sztereóban is hatalmas élmény eredeti szinkronnal. Kár, hogy az új szinkront azóta sem javították (ld. telefonhívások hangsávja hiányzik) és a DVD-ről is lemaradt.

Tehát az újszülötteknek: klasszikus szinkronnal KELL nézni!

mykee · http://www.facebook.com/mykeehu 2015.01.08. 11:58:48

@mykee: mármint a DVD-ről a klasszikus szinkron maradt le. :-)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.08. 12:23:05

@mykee: Pontosan! Amikor meghallottam az új szinkront, azt hittem rosszul leszek... :(

Andie 2015.01.08. 13:28:22

Örök kedvenc! Nálam a No1. És mostmár a fiamnak is :) (5 éves)

Szinkron dettó! Mikor meghallottam, hitetlenkedve hallgattam pár percet, majd örökre letiltottam.

Azt amúgy tudtátok, hogy a Johnny B. Goode rajta van a Naprendszer határán túlra kiküldött Voyager lemezén? Én mondjuk a filmet is ráraktam volna :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.08. 13:38:46

@Andie: Van ízlése a kicsinek. :)

Johnny B. pedig zseniális!

hdnctrl 2015.01.08. 13:50:14

Hát igen, a második szinkronnál az addigra már 43 (az első szinkronnál 28) éves Rudolf Péter hangja már nem áll anyira jól a 17 éves Marty McFly-nak, valamint a Fesztbaum Béla hangja is nevetséges George-nak (HIMYM Tednek viszont jó).

A megoldás, hogy angolul kell nézni. Igaz, a Doc hadarása elég nehezen érthető az elején, de ha évente 4x megnézed, úgyis fejből tudod, mit mond :D

A nép fia 2015.01.08. 15:23:43

Klasszikus szinkronnal világbajnok. Annyira, de annyira a kedvencem ez a film, hogy csak na!

Tom Taylor 2015.01.08. 15:57:37

"-Marty! Marty! Képzeld, tegnap éjszaka nálam járt Darth Vader a Vulkán bolygóról, és azt mondta, hogy ha nem hívom el Lorainne-t a bálba, kiolvasztja az agyamat!
- Jól van George, oké! De ígérd meg, hogy ez az agykiolvasztós dolog köztünk marad."

Jegkoko 2015.01.08. 16:24:36

Szerintem az új szinkron csak nagyon kis mértékben tér el az első verzótol.Tényleg csak a telefonhívásos részeknél martadt ki a hang. Viszont a felirat amit hozzá csináltak az valami botrányosan szar.Tavalyelött amikor leadta a corvin a három részt én azt hittem az valami házi barkács felirat, de sajnos a dvd n és a kék réj lemezeken is az a béna felirat van.

trollsalab 2015.01.08. 18:44:01

@REMY: És még Flea is szerepel benne.

¿Qué tapas hay? 2015.01.08. 20:01:47

Én akkortól becsülöm nagyra a film rendezését, amikor észrevettem, hogy a Twin Pines Mall bevásárlóközpont neve a film véfén Lone Pine Mall lett.

hdnctrl 2015.01.08. 20:49:01

@Jegkoko: jóval több az eltérés, nézd meg olyan dvd-n, amin mindkét szinkron rajta van, meglátod (meghallod)

mel gibson 2015.01.08. 21:57:29

utálom a trágyát!!

andrejfej 2015.01.09. 11:01:18

Október 21-én várjuk őket? :D

Jegkoko 2015.01.11. 07:16:53

@scuynat: Már többször láttam a régi meg az új szinkronnal is, de nekem kifejezetten akkor se tűnt annyira rossznak ahogyan azt beállítják.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.04.20. 13:15:05

Moziban lattam az osszes reszt. Kik irjak ezeket a kritikakat? Teenagerek?

Mik ezek a magyar idezetek? Ki emlekszik mar arra, hogy mit hadovaltak magyarul a 80-as evekben a mozivasznon?!

Az elmult 20 evben viszont csak angolul neztem, viszont mostanaban eleg gyakran, mert TANITOM.
süti beállítások módosítása