[Supernatural Movies]

[premier] Kingsman - A titkos szolgálat (2014)

2015. január 21. - kreff03

Matthew Vaughn kétségkívül korunk egyik legtehetségesebb rendezője az akciófilmes zsáneren belül. A 43 éves angol filmes 2010-ben a Ha/Ver rendezésével robbant be a köztudatba, bár korábban már a Torta (2004) és a Csillagpor (2007) is az ő nevéhez fűződtek, produceri tevékenységéről nem is beszélve. A Ha/Ver kiforgatta a szuperhősfilmek műfaját (meg is lett érte a jutalma, rá bízták a szintén sikeres X-men: Az elsők levezénylését) a végtelenül szórakoztatóan és brutálisan megkomponált verekedések és a csúcsra járatott fekete humor a rendező védjegyévé váltak. Legújabb filmjébe, a Kingsman: A titkos szolgálatba is érezhetően ezeket a sajátosságokat igyekezett átültetni, kicsit talán túl nagy buzgalommal.

kingsman-03-gallery-image.jpg

Gary, azaz Töki (Taron Egerton) fiatal londoni vagány, aki nyilvánvaló tehetsége ellenére feladta a tengerészgyalogosi kiképzést, apja rejtélyes halála óta egy szűkös kis lakásban él anyjával és kistestvérével és szüntelenül elviseli piti maffiózó nevelőapja elnyomását. Egy különösen zűrös este után egy furcsa, talpig úriember idegen (Colin Firth) menti meg a börtöntől, aki beavatja a nagy titokba: apja egy titkos kémszervezet, a Kingsman ügynökeként hunyt el és most Töki is megkapja a lehetőséget, hogy képességeit fejlesztve az ügynökség tagja lehessen. Erre szükség is van, hiszen a világot egy pszichopata techguru, Richmond Valentine (Samuel L. Jackson) őrült terve fenyegeti.

Nem lehet túl nagy eredetiséggel vádolni az alapkoncepciót, igaz? A film csak lazán követi az alapjául szolgáló 2012-es képregényt, ez a fajta sterilizálás pedig valóban egy faék egyszerűségű történetet eredményez, amiben az egyetlen meglepetés csak annyi, hogy szerencsére nem erőltettek bele béna szerelmi szálat. A hangsúly a minél több poén és véres verekedés történetbe szövésén van, de érzésem szerint a kevesebb néha több lett volna: néhány nyilvánvaló telitalálat mellé több, kevésbé megmosolyogtató vicc és beszólás jut, a sok premier plánban mutatott fejlövés, csonkítás és felnyársalás feleannyira sincs szórakoztatóan és kreatívan kivitelezve, mint anno a Ha/Verban. Ugyanakkor elvitathatatlan, hogy a kémfilmparódia-jelleg végig ül, a makulátlan angol gentleman-be oltott gyilkológépek figurája és a titkos szervezet bemutatása is hibátlan, persze ehhez kellett Colin Firth is, aki Samuel L. Jackson-nal együtt viszi el a hátán a filmet. Utóbbi harsány, megalomán főgonoszával és mechanikus lábakon ugráló és halált osztó segédjével sikerült igazán szórakoztató ellenpontot teremteni a Kingsman szellemiségében megtestesült brit eleganciának.

kingsman-01-gallery-image.jpg

Ilyen kiváló színészek mellett (kisebb-nagyobb mellékszerepekben feltűnik még Michael Caine, Mark Strong és Mark Hamill is) a nagyvásznon most debütáló Taron Egerton játékára óhatatlanul árnyék vetül, de épp ezért nem is szeretném túlságosan leszólni teljesítményét. Maradjunk annyiban, hogy van még hova fejlődnie a még csak 25 éves színésznek.

Summa summarum, a Kingsman: A titkos szolgálat szórakoztató darab, melyet a morbiditás és az egyedi akciózás hivatott sikerre vinni, de a rendezőt az élvonalba repítő előző két filmjének szintjét nem üti meg.

6,5/10

(A filmben egyébként állítólag feltűnik Adele, Elton John, Lady Gaga és David Beckham is, nekem nem sikerült kiszúrnom őket, de ha valakinek igen, örömmel veszem megjelenésük leírását a kommentek között.)

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr427094439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theivan 2015.01.22. 03:50:27

"During production soccer football legend David Beckham, singers Lady Gaga and Elton John, and Skyfall (2012) song-stress Adele, were all rumored to be making making cameos in the film but none of them were ever confirmed. Director Matthew Vaughn has said of this: "They're all bull****. . . . I wrote a draft with celebrities in but it got too confusing, so we binned it"."
süti beállítások módosítása