[Supernatural Movies]

[kritika] Ragadozó (1987)

2015. február 21. - REMY

John McTiernan egy korszakos zseni volt. Egy olyan rendező, aki képes volt uralni a 80-as és 90-es éveket az akciófilmek terén. Tudta, hogy mitől döglik a légy, vagyis inkább a férfi nézősereg, ugyanis a legtöbb akkori filmjében minden megvolt ahhoz, hogy izzadságszag közepette élvezzük a hatalmas akcióorgiát, amit lerendezett nekünk több ízben is. Karrierjének második filmjével pedig, ha nem is a csúcsra, de annak közelébe jutott, hiszen a Ragadozó is bekerült a történelemkönyvekbe.

predastor.jpg

A különlegesen képzett kommandót egy dél-amerikai dzsungelbe vezénylik, hogy felkutassák és kimentsék bajba jutott társaikat - akik a környéken tűntek el és akik egy ideje nem adnak életjelet. A veszélyes terepen rutinosan mozognak a minden lehetséges veszélyre felkészült férfiak, ám az igazi fenyegetést nem a vadállatok, nem az embertelen éghajlat és környezet, de nem is fegyveres terroristák jelentik, hanem egy titokzatos, arctalan lény, akiről csak akkor vesznek tudomást, amikor már majdnem késő…

Lehetne itt kiveséző kritikát írni, vagy keresgélni a filmben a realisztikus gondolkodásnak ellentmondó bugyuta hibákat, de felesleges. McTiernan Ragadozója akkor is egy korszakos remekmű lesz, ha valaki nagyítóval próbálja meg lejáratni ezt az eszement akcióorgiát. Ugyanis nincs mit tenni akkor, amikor azt látja az ember, hogy kigyúrt izomagyak landolnak a dzsungel kellős közepén, hogy egysorosok és szivarozások közepette próbálják meg teljesíteni, a látszólag számukra gyerekjátéknak tűnő gerillák elleni harcot. Amint a néző megpillantja Schwarzenegger-t, Weathers-t, Bill Duke-ot, vagy azt a Jesse Ventura-t, aki egy kapott találat után csak annyit tud mondani, hogy „erre most nincs időm”, akkor fog tudatosulni benne, hogy itt nem az értelmet kell keresni, hanem hátra kell dőlni, és élvezni, ahogy leaprítják az egész dzsungelt. Macsó dumák, szigorú tekintetek, klisés, de tesztoszterontól duzzadó karakterek, nagypapik és óriáskések, avagy az 1980-as évek akciófilmjeinek minden eszenciája egy helyen. A Ragadozó egy bűnös élvezet. Egy tökéletes film azok számára, akik képesek élvezni az efféle oldschool muszklimozit.

Viszont hazudnék, ha a Predator csak ennyiből állna, mert amint megmutatja magát az igazi ellenség, amint felfedi magát a Ragadozó, akkor minden megváltozik. Alan Silvestri zenéje is másképpen fog dübörögni, a kigyúrt bodybuilderek tekintetében a félelem lesz úrrá, Schwarzenegger pedig a vállára veszi az alkotást, és elindul megvívni az egyik legnagyobb háborúját. Így lassan már 30 év távlatából a gagyi CGI Predator-látáson kívül nincs olyan pontja a filmnek, ami nem állná meg a helyét a mai világban. A Ragadozó kinézete pedig továbbra is az egyik legbadassebb, amit valaha is filmvászonra álmodtak. Zseniális idegen lény, ötletes és egyedülálló felszereléssel. Méltó kihívója az Osztrák Tölgynek.

vlcsnap-2015-02-14-12h00m09s152.png

Kötelező klasszikus az akciófilmek aranykorából, amit az idő vasfoga sem képes tönkretenni, mert az energiája még mindig elemi erővel sújt le az ártatlan, csupán szórakozni vágyó kisfiúra. Akit egyszer megérint McTiernan zsenialitása, azt soha többé nem ereszti el. Bár talán a mai fiatalságnak már nem ez kell… de ki tudja. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr637191391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conan The Librarian 2015.02.22. 16:26:30

Érdekesség, hogy két Governator is harcol a filmben (Jesse Ventura is kormányzó lett később).

Ha idézünk, akkor csak pontosan! :)

www.youtube.com/watch?v=lXr-N5tJY8I

A kritika tetszett, köszi!

aegithalos 2015.02.22. 17:26:35

Azt se felejtsuk el, hogy Shane Black is a szereplok kozt van. :)

Hattáb 2015.02.22. 19:27:50

Maga a lény elég béna volt. Túlságosan humanoid,a pofáját leszámítva,teljesen megfelelt egy túledzett kosarasnak.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.02.22. 22:21:13

Klasszikus, igazi akciófilm a 80-as évekből! Imádtuk!

Gsnake 2015.02.23. 09:03:00

@Hattáb: ajánlom a figyelmedbe a "The Blob" c. filmet. Garantáltan nem humanoid benne a földönkívüli.

gigabursch 2015.02.23. 09:58:12

Nekem annó nagyon tetszett, sok más Svarci filmel egyetemben.
A predátor tényleg kicsit gagyi - de elsőre szerintem félelmetes volt.
Az iszapos jelenet nagyon tetszett, akárcsak a megzavarása a nagy máglyával.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.24. 13:50:14

és antal nimród teljesen jó folytatást csinálta meg a filmnek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.24. 13:53:49

@doggfather: Na, majd azt is előveszem, de ne sok jóra számíts :D
süti beállítások módosítása