[Supernatural Movies]

[kritika] A Karib-tenger kalózai 2. - Holtak kincse (2006)

2015. március 18. - REMY

Óriási sikert aratott a nézők, de még a kritikusok körében is az első Karib-tenger kalózai film. Jack Sparrow közönségkedvenc, Gore Verbinski mágus, míg a film pedig aranybánya lett. Természetessé vált, hogy rövidesen érkezik majd a folytatás is a filmhez, hiszen egy ekkora potenciállal rendelkező franchise-t nem lehet csak úgy elhanyagolni. 2006-ban el is érkezett a várva várt pillanat, és behajózott Davy Jones is a Karib-tengerre. Hőseinknek újra fel lett adva a lecke.

p1_2.jpg

Kiderül, hogy Jack Sparrow egy régi vérszerződés miatt még mindig a legendás Davy Jones, a Repülő Hollandi nevű szellemhajó kapitányának adósa. Jacknek mihamarább rendeznie kell a tartozását, különben örök átokra és szolgaságra ítéltetik. Will Turner és Elizabeth Swann pedig azon aggódhatnak, hogy elmarad az esküvőjük… természetesen Jack jóvoltából…

Verbinski feladta magának a leckét. Az első rész által felállított minőséget nem lehet csak úgy kirázni a kisujjunkból, így a direktor úrnak is olyat kellett létrehoznia, ami méltó a korábbi epizódhoz. A feladatát sikerrel abszolválta, ám rálépett egy olyan rögös útra is, ami a csúcs helyett a hegy lábához vezetett, vagy ha stílszerűen akarom mondani, akkor a tenger mélyéhez.

p2_3.jpg

Igazság szerint Davy Jones megjelenése volt a fordulópont a Karib-tenger életében, mert bár egy nagyszerű főgonoszról beszélünk, az őt körülvevő misztikum pont annyira sötét és félelemkeltő, hogy sikerült kiölnie azt a fontos alkotóelemet a filmből, ami elhozta a sikert az első résznek. A könnyedséget és a lazaságot. Verbinskiék megpróbáltak szintet lépni, megpróbálták komolyabbá és sötétebbé tenni a folytatást, hátha majd így minőségibb képet fog festeni magáról az alkotás. Ezzel a lépésükkel viszont azt érték el, hogy a film már nem hajazott az egyedi hangvételű kalózos kalandfilmjükre, hanem olyanná vált, amire inkább azt mondjuk, hogy; tisztességes iparosmunka, de lehetett volna jobb is… a karakterek még helytálltak, a hajós jelenetek ütősek voltak, Davy Jones és Barbossa hozták a kötelezőt, de már ott volt az a bizonyos sötétség, ami az alagút bejáratát jelezte, ám ettől függetlenül még a nagyon is vállalható filmek közé tartozott a folytatás.  8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr77261061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.19. 09:42:37

a mátrix 2-3 óta utálom ezt a teknikát, hogy egy történetet kreatív okokból (értsd még több pízt akarunk keresni) két részre bontanak.

Az meg a csúcs, hogy utána trilógiának hívjuk.

Creativ3Form 2015.03.30. 19:40:20

Imádom az elsőt is (és a harmadikat se kevésbé), de nekem messze ez a kedvencem. :-)
süti beállítások módosítása