[Supernatural Movies]

[kritika] Halálos iramban (2001)

2015. április 02. - REMY

Volt idő, amikor Rob Cohen belenyúlt a tutiba, volt idő, amikor ráérzett arra, hogy mik az ő határai, és mit tud igazán a csúcsra járatni. Már a Daylight idején érzékeltette, hogy nem egy elveszett rendező, és ha nem veszi túl komolyan magát, akkor a popcorn filmek között igenis tud értékelhetőt alkotni. 2001-ben feljutott a csúcsra, és megalkotta karrierjének legfontosabb és legjobb filmjét, a Halálos iramban első felvonását.

fast1.jpg

Dominic az egyik vezéralakja a Los Angeles utcáin rendszeresen lezajló illegális autóversenyeknek. Ebbe a világba csöppen bele az ifjú Brian. Igazi zöldfülűként nem rest versenyre hívni Dominicot. Senki sem sejti, hogy valójában egy álruhás zsaru, aki egy kamionokat fosztogató csapatot szeretne lekapcsolni…

Az új évezred elején még senki nem sejtette, hogy a Halálos iramban széria lesz az egyik legjövedelmezőbb franchise Hollywoodban. Rob Cohen benzingőzős, neoncsövekkel tarkított világa ekkor még csak ízelítő volt a későbbi sikerekhez, de elindított egy olyan hullámot, ami az akkori fiatalok körében igencsak népszerű volt, ugyanis szinte kivétel nélkül mindenki tuningolt verdákban akar száguldozni az éjszaka kellős közepén a kivilágított utcákon. Néhány évre rá ráadásul a Need for Speed - Underground széria is bejött a képbe, aminek a sikere valószínűleg nagyban függött a korábbi két Halálos iramban filmtől. Bár a játékok megálltak a saját lábukon, de én hiszem, hogy sokat köszönhetnek a filmeknek is.

Az irányvonal ekkor még teljesen más volt, mint manapság. A fizikai törvényeket itt még nem próbálták meg minden esetben átírni, hanem inkább az illegális autóversenyekre fókuszáltak. Rengeteg matchbox, csajok, zene, lazaság, és persze autólopás. Rob Cohen mindezeket egy rakás sablonból építette össze egy egésszé, ami Paul Walker és Vin Diesel játékával kiegészülve tökéletesen muzsikált. Semmi komolyság, csak a vagánykodás, és a nagybetűs szórakozás. Igazság szerint a Halálos iramban sosem akart több lenni, mint ami. Autópornó, autóbuziknak, illetve azoknak, akik képesek félretenni a „nagyítóval keresem a hibákat” gondolkodást, és csak élvezni próbálják azt az agyzsibbasztást, amit a képernyőn látnak.

rkjforum19.jpg

Lehetne arról is beszélni, hogy mennyire gagyi az egész franchise, de teljesen felesleges. Rob Cohen egy olyan szériát indított el, ami a popcorn filmek körében igenis elismerésre méltó, mert mindig is az volt a cél, hogy lazuljunk, kocsikázzunk, poénkodjunk, és persze ne akarjuk megváltoztatni a világot. 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr117326212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2015.04.02. 21:44:16

Annak idején én kimaradtam ebből a cuccból, sosem voltam egy száguldás buzi, az első amit láttam a szériából az az ötödik volt, utána láttam csak az előzőket. Ez az első speciel egy baromi unalmas és hosszú, semmitmondoan gyenge film volt. Nem is értettem, egyáltalán miért készült ebből folytatás. 5/10

Szabóbakterúr 2015.04.03. 06:54:28

Ez a rész nem igazán a versenyekről szólt és nem is mutattak annyi versenyes jelenetet. Sok kritikát kapott emiatt amit viszont a 2. résztől kezdve már korrigáltak, de mivel ezzel indult így ez az alap, szóval legyen 7/10.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.03. 12:36:36

@Szabóbakterúr: olyan sokkal több versenyes jelenet később se volt sztem...
süti beállítások módosítása