[Supernatural Movies]

[kritika] Shaft (1971)

2015. április 21. - REMY

Szól a funky, Shaft pedig végtelen lazasággal mutatja meg milyen is az, amikor a feketék megkapják a vásznat. Gordon Parks filmje egyik, ha nem a legismertebb blaxploitation mozi, ami napvilágot látott a 70-es években, és egyike azoknak a filmeknek, amik több feldolgozást is megértek, vagy meg fognak érni a jövőben, ugyanis a Samuel L. Jackson főszereplésével készült 2000-es mozifilm mellett, jövőre is látni fogunk egy Shaft-filmet, méghozzá Jamie Foxx nevével fémjelezve.

shaft.jpg

John Shaft magándetektív, aki egyaránt ért a fegyverekhez és a nőkhöz. Shaft legújabb megbízója egy harlemi maffiózó, Bumpy Jonas, aki elrabolt lányát szeretné megtalálni. Bumpy azt állítja: sejti, hogy kik állhatnak az emberrablás mögött. Egy szektára és annak vezetőjére, Ben Bufordra hívja fel Shaft figyelmét. Miközben a magándetektív a szekta vezetőjét próbálja kérdőre vonni, gépfegyveres támadók csapnak le rájuk. Kiderül, hogy egy külső maffiacsoport munkálkodik azon, hogy átvegye az uralmat Bumpy területe felett…

Parks talán nem is konkrét mozifilmet szeretett volna készíteni a feketéknek, hanem egy tanulmányt a magabiztosságról, a bátorságról és arról, hogy igenis képesek ők is megoldani a legnehezebb ügyeket. Shaft példakép lehet sokak számára, még akkor is, ha a való életben azért nem megy minden ilyen egyszerűen, de legalább rámutat a helyes útra. Parks mozija a feketék és a fehérek közötti egyensúly megteremtése mellett figyelt arra is, hogy ne csak egy átlagos szórakozás legyen, hanem jóval több annál. Hol film-noir elemekkel tarkította a játékidőt, hol pedig James Bondot idéző pillanatokkal. Ezenfelül a Shaftot igenis lehet a feketék Piszkos Harryjének nevezni, mert Richard Roundtree pont annyira volt badass, mint Clint Eastwood.

A Shaft sikeres lett, a feketék zsánere pedig elkezdte a virágkorát élni a 70-es évek elején, amit még jó néhány évig képesek voltak magas szinten tartani. Isaac Hayes betétdala pedig egészen az Oscar-díjig repült, ami még inkább azt bizonyította, hogy van potenciál az efféle alkotásokban, mert bár egy alapjában véve exploitation műfajról beszélünk, a sikerük akkoriban, mind a feketék, mind a fehérek körében hatalmas volt.

5v6z.jpg

Szóval, aki látni akarja a NAGYBETŰS fekete filmet, annak a Shaft-ot kell megtekintenie. Laza, badass, szókimondó, exploitation és vagány. A hiányzó dinamika pedig nem tudta annyira elrontani a film összképét, hogy ne lehessen rajta jól szórakozni. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr897316360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.23. 08:07:20

a film maga se rossz, de a zenéje az valami fantasztikus. Rendszeresen dúdolom.
süti beállítások módosítása