[Supernatural Movies]

[másodvélemény] Jurassic World (2015)

2015. június 11. - kreff03

Sokan már előre temették a Jurassic World című filmet, és valljuk be, az első előzetesek alapján volt is ok az aggodalomra. Amire számíthattunk: túltolt CGI-parádé és lélektelen szereplők vég nélküli rohangászása. A kész termék jellege nem is nagyon üt el ettől, de a végeredmény megelégedettségére szolgálhat mindenkinek, aki nem akarja feltétlenül a klasszikus első rész által nyújtott élményhez hasonlítani Colin Trevorrow művét.

chris-pratt-velociraptor-jurassic-world.jpg


Húsz év telt el Jack Hammond Jurassic Park-jának tündöklése és bukása óta és a Nubar-szigeten immáron tíz éve üzemel az új, Jurassic World-re keresztelt élménypark. A siker folyamatos, de az embereknek évről-évre elő kell rukkolni valami újjal, valami nagyobbal, amitől az állukat a földön, a pénzüket pedig a kasszákban hagyják. Az újabb és újabb fajok feltámasztása már nem elég, a sziget tudósai immáron kémcsőben gyártott, több faj keveréséből létrehozott teljesen új, besorolhatalan példánytól várják a park nimbuszának növelését. Egészen addig, amíg a minden addig tapasztaltnál intelligensebb és agresszívabb hibrid-dinoszaurusz el nem szabadul.


Senkinek sem fog valószínűleg megdöbbentően hangzani, ha azt mondom, hogy a Jurassic World nem a mélyenszántó üzeneteivel és a moralizálás ígéretével igyekszik a moziba csábítani a nézőket. Holott az alkalom adott lehetett volna, hiszen "az ember, ha Istent játszik..."-alaptézis és az ebből kibontható lehetőségek széles pályát biztosíthatott volna az alkotóknak, hogy némi szellemi értéket is csempésszenek művükbe. Nyilván nem hosszan elnyújtott filozófiai eszmefuttatásokra kíváncsi az ember egy ilyen film kapcsán, engem mégis meglepett mennyire lélektelen a mű, mennyire nincs senki, akinek a szájából, ha elhangzik, hitelesen, a események súlyát átadva hangzana el a dinoszaurusz-gének mixeléséből létrejött szörnyeteg vagy (PICI SPOILER) a hibridek és az idomított raptorok katonai célú felhasználása mögött rejlő gyakorlati és erkölcsi kockázatok bemutatása. A legtöbb ilyen jellegű megnyilvánulás a Chris Pratt által megformált főszereplőtől származik, de az éles helyzetben ingerülten elhadart néhány, a témába vágó mondat minden, csak nem elég ahhoz, hogy nézőként átérezzük a helyzet horderejét. Ugyanakkor elmondható, hogy a fő- és mellékszereplők egyaránt a helyükön vannak, mindenki hozza a karakteréhez szükséges jellemvonásokat, a számomra ismeretlen és az első trailer-ek alkalmával Gemma Arteton-ként elkönyvelt Bryce Dallas Howard játéka kifejezetten üdítő volt a sok tisztes középszer mellett (melyből érzésem szerint legfeljebb Chris Pratt az, aki lefelé lógott ki).

maxresdefault_2.jpg


A látvány, az akció, a tempó, egyszóval azok az elemek, amik a filmet meghatározzák mind magas színvonalúak. A kicsit laposabb kezdés után instant pörgés és menekülés veszi kezdetét, mely meg sem áll az utolsó képkockákig. Addigra azonban némiképp ki is fullad a szórakoztató-gépezet, az ígéretesen felvezetett, de a végére teljesen elbagatelizált ember-raptor "munkakapcsolat" és a hibrid-dínó (a.k.a. Indominus Rex) és a T-rex összecsapása némiképp keserű szájízt hagyhat maga után a film befejezésekor (melynek pillanatában még mindig tucatnyi veszélyes őshüllő grasszál szabadon a szigeten, valamiért mégis mindenki elégedettnek tűnik...). A látványra nem lehet panasz, így néz ki manapság egy film, ahol dollárszázmilliókat költenek CGI-ra, ugyanakkor (talán épp a technológia túlhasználtsága miatt) a dinók csak nagyon ritkán tűnnek igazán élőnek. Talán több eredeti helyszín, vagy a régebbi stílushoz visszanyúlva a mechanikus dínók használata javíthatott volna az összképen, így azonban a film két órája alatt több olyan jelenet is becsúszik, ahol a látvány kevésbé ül: a légies mozgású raptorok, a gumibaba kinézetű növényevők vagy a súlytalan, puffancs T-rex néhol kellemetlenül illúziórombolók tudnak lenni.


A Jurassic World nem esik abba a hibába, hogy túl sokat akar markolni és szerencsére elég is marad a kezében ahhoz, hogy igényes szórakoztatást nyújtson az arra vágyóknak. Mindenképp ajánlott azoknak, akik párás szemmel gondolnak Steve Spielberg 1993-as klasszikusára (a folytatások nekem is csak annyira számítottak, hogy konkrétan egyetlen jelenetet sem tudnék felidézni belőlük), ugyanakkor tény, hogy maga a film annyira jellegtelen, hogy nyugodtan nevezhetjük 2015 eddigi legfölöslegesebb blockbuster-ének.


7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr757535118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.11. 20:15:40

Egyre jobban várom a vasárnapot, bár nagy elvárásaim továbbra sincsenek. Az első előzetes amúgy még nem is volt rossz, mert Williams klasszikus zenéjét eltolták benne. Aztán, amikor egyre többet tudtunk meg a filmről, akkor ment el a kedvem.

Nyílméregbéka 2015.06.12. 01:53:43

@REMY: Semmiképpen ne 3D-ben nézd meg! Nem tudom hogy sikerült így elcseszni a konvertálást, de borzalmasak voltak az arányok, az elő- és háttér között. Sokszor a majd két méteres D'Onofriónál magasabbnak látszott a háttérben álló Pratt, a raptorok meg ha közeliek voltak akkor kutya nagyságúnak tüntek, ha meg a háttérben, akkor meg óriásnak... Gáz volt nagyon, sokat rontott a filmélményen. Amügy jó film, 7/10 szerintem is.

Jegkoko 2015.06.13. 03:16:08

@Nyílméregbéka: A 3D t a filmek 99% nál el kéne már felejteni, nagyon kevés az olyan aminél tényleg hozzá ad a látványhoz.

Nyílméregbéka 2015.06.13. 03:33:10

@Jegkoko: Eddig szerintem két olyan film volt ami 3D-ben tôbb, amiben hozzáadott valamit a filmélményhez, és ez az Avatar és a Gravity.
süti beállítások módosítása