[Supernatural Movies]

[kritika] Harry Potter és a Halál ereklyéi 1-2 (2010-2011)

2015. június 15. - REMY

2010-ben még csak félig, 2011-ben viszont már teljes egészében megkapta a rajongói sereg azt, amire már 2001 óta vártak, a nagy leszámolást, az igazi Potter vs Voldemort harcot! David Yates-t érte az a megtiszteltetés, hogy több sikeres epizód után az utolsó, kettévágott részt is ledirigálhatta és végre feltehette az i-re a pontot. Ha nem is hibátlanul, és nem is teljesen könyv hűen, de sikerült kihoznia egy olyan végeredményt az alapanyagból, ami filmként szinte tökéletesen működött, és élvezhetőség szempontjából igencsak a felső határt súrolta. Hosszú felvezetés, kevés üresjárat, és több epikus jelenet tarkította a végső, kétszer két órás játékidőt! A The End felirat pedig sajnálatos módon elkerülhetetlen volt, bármennyire is szerettünk a Roxfortba járni.

hp1.jpg

A bölcsek kövétől, a titkok kamráján át egészen a horcruxokig eljutottunk az évek során, és végre választ kaptunk arra, hogy miként lehet végezni a gonosz Voldemort nagyúrral. Egyetlen egy kérdés maradt már csak hátra, hogy sikerül-e hőseinknek a küldetés, avagy sikerül-e felülkerekedni a gonoszon a végső csatában. (Hogyne sikerülne… hisz a happy end nem maradhat el egy ilyen történetnél…)

Nem mondom, hogy könnyű dolga volt a stábnak, hiszen egy óriási franchisenak kellett megcsinálniuk úgy a lezárását, hogy az mind a stúdiónak, mind pedig a rajongóknak jó legyen. Legyen sikeres a pénztársaknál, legyen grandiózus és legyen annyira fogyasztható, hogy a legnagyobb könyvfanatikusok is csettinteni tudjanak a lezárást követően. A végeredményt látva pedig arra a következtetésre juthatunk, hogy többnyire sikerült véghezvinni azt a feladatot, amire Yates és a többiek leszerződtek. Rowling fantasztikus világát lezárták, a XXI. század egyik legnagyobb szériájának pedig pontot tettek a végére.

hp2.jpg

Miután két részre bontották a végső harcot, a játékidő kellemesen hosszúra sikeredett, így az első epizódban képesek voltak azt a kilátástalan helyzetet feltekerni a maximumra, amibe belecsöppentek hőseink. A varázsvilágban már senki nem volt biztonságban, senkiben nem lehetett megbízni, a nagyúr erősebb volt, mint valaha, a minisztériumot és az iskolát pedig már Voldemorték irányították. Épp ezért az egész film atmoszférája sötét és darkos volt, amiben úrrá lett a dráma és a félelem. Hőseink akciómentesen mentek ide-oda, lassan és komótosan csordogált a cselekmény, ám mégis olyan hatásosan mutatták be Yates-ék a végső fináléra felkészítő eseményeket, hogy önmagában is megállta a helyét a mozi. És bár tényleg érezhető, hogy az első Halál ereklyéi mozi csak arra szolgál, hogy felfújják a végén óriásit durranó lufit, a karakterközpontú megvalósítás a nagy csata előtt még közelebb hozta hozzánk a karaktereket. És ez így van rendjén, hiszen bármennyire is tudjuk, hogy mi lesz a vége a történetnek, lesz még sírás-rívás a későbbiekben, így még fontosabb, hogy szurkolni tudjunk hőseinknek.

hp3.jpg

Aztán jött az utolsó játékrész, a végső leszámolás, amikor már nem taktikázni, illetve bujkálni kellett, hanem előjönni a sötétből és felvenni a kesztyűt a gonosszal. David Yates közel állt ahhoz, hogy örökre megjegyezzük a nevét, de épp olyan közel állt ahhoz is, hogy elküldjük a fenébe. Persze nem hazudtolta meg magát, és a korábbi részekhez képest is képes volt fejlődni, és az angol eleganciával párosulva olyan kimért, valamint remekül megkomponált finálét rakott le az asztalra, ami nem csak, hogy egyszerűen lezárta a 10 éven át tartó kalandozást, de új szintre is emelte a Harry Potter-univerzumot.

A költségvetés természetesen az egekben volt, dollár milliók repkedtek a minőségi befejezés reményében, ám a Halál ereklyéi 2. része mégsem csupán a CGI-ről és a látványról szólt, hanem azokról a szereplőkről, akikkel együtt öregedtünk az évek során. Ergo Yates hiába vezényelt le lélegzetelállító csatákat, hiába tekerte fel a feszültséget a maximumra, a végső epizód lényege a karakterek beteljesedéséről szólt, arról, hogy Harry felülkerekedett Voldemorton, Piton múltja kiderült, (az egész széria csúcspontja!) a varázsvilág szereplői pedig megmenekültek. Rengeteg karakter, még több szál, de egy cseppet sem volt túlgondolva mindaz, amit Rowling és Yates kitaláltak.

hp4.jpg

Így végül megkaptuk azt a könnyes búcsút a szériától, ami bár iszonyú fájó volt, de mégis örömmel teli, hiszen a rengeteg dráma ellenére célba értünk, a gonosz pedig végérvényesen elbukott. Hosszú, változó, de rendkívül varázslatos 10 évnek lehettünk szemtanúi, és bár meghívót nem kaptunk a Roxfortba, de elmondhatjuk magunkról, hogy részesei lettünk a varázsvilágnak! Köszönjük J. K. Rowling, köszönjük Warner Brothers! Első rész 9/10, második rész 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr697546428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2015.06.16. 00:32:01

A Part 1, amikor először láttam, nem tetszett. Nagyon nem. A Part II viszont igen. Aztán az újrázás előtt, az egész sorozatot újraolvastam, és rá kellett jönnöm, hogy a Part I zseniális, ellenben a Part II már nem annyira. :-( Voldemort halálát kár volt átírni, az úgy volt tökéletes, ahogy a könyvben szerepelt. :-(

soarvány 2015.06.16. 15:27:14

Jó a film, már régóta tervezem, hogy elolvasom könyvben is.

Mr. Rocketfinger 2015.06.16. 16:54:03

két jelenettel volt bajom. már nem is tudom melyik rész, de amikor Potter és Hermione a sátorban táncolgatnak, az minősíthetetlenül kínos.
és legvégén..., könyörgöm, a 21. században elérhető maszkomesteri és CGI technikával így öregíteni tizenX évet amúgy fiatal embereken. nem lettek felnőttek attól, hogy lett két szarkaláb a szemüknél. egyébként korrekt filmek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.16. 17:06:54

@Mr. Rocketfinger: Igen :D Főleg Hermionén látszódott, hogy nem idősödött. Potter még úgy ahogy...

heizer 2015.06.17. 10:16:45

Végül is nem rossz filmek, de a második részből éppen csak a lényeg marad ki:
- miért nem hal meg Harry,
- miért nem győzhet Voldemort!
Ahogy ezt anno 16 éves unokahúgom mondta, amikor kijöttünk a moziból (és nem olvasta a könyveket): " akkor most miért is nem halt meg a Potter???" - ja egyébként Mensa tag, tehát érthetetlenséggel nehéz volna megvádolni.

Ez akkora logikai-dramaturgiai hiánya a filmnek, hogy gyakorlatilag tönkre és érthetetlenné teszi az egészet!!

Momina 2015.06.17. 11:40:13

Óriási hiba volt Harry és Voldemort párbaját a könyvtől eltérően ábrázolni. Szerintem irtó fontos, hogy a párbaj azok szeme láttára folyt le (az időközben elhunytak kivételével) akik Harry mellett álltak az előző években és akik küzdöttek a Roxfortért. No meg ennek a résznek a képi ábrázolását - "Egy reszkető másodpercig csend volt, az irdatlan pillanat megakasztotta az időt. Azután kitört a mindent elsöprő, mámoros öröm; üdvrivalgás, sikoltozás, üvöltözés és kurjongatás orkánja zúdult Harryre." - igazán kár volt kihagyni. Ehelyett egy idétlen, oda nem illő röpködős-zuhanós-birkózós párbaj után Voldemort megsemmisült, snitt, majd Harry ott téblábol a Nagyteremben. Ultracsalódás.

misafeco 2015.06.17. 15:54:45

Már írták előttem, van egy pár probléma az utolsó filmmel. A Part 1 majdhogynem tökéletes, csak ugye egyedül nem állja meg a helyét, kell hozzá a befejező rész, hogy kerek egészként tekinthessünk rá.
A "miért nem hal meg Harry" kérdésre szerintem sokan a könyv olvasói közül se tudják a pontos választ, mert elég bonyolult, de hogy teljes egészében kimaradt a filmből és még csak nem is utalnak rá, az szerintem nagy hiba.
A "miért nem győzhet Voldemort" szerintem nem olyan fontos. Túl egyszerű lenne, oké, hogy a szeretet óriási erő, de akkor is túlzás.

És igen, a Harry-Voldemort harc a Dugovics Tituszos momentummal egy kicsit nevetségesre sikerült. Én még azt nem értettem, hogy a gonoszok (Bellatrix/Voldemort) miért oldódtak fel a légkörben mikor meghaltak?
süti beállítások módosítása