[Supernatural Movies]

[kritika] Flash Gordon (1980)

2015. június 27. - Fincherista

Az olasz producer, Dino De Laurentiis gyakorlatilag mindent megtett, hogy Cecile B. DeMille nyomdokaiba lépve a legmagasztaltabb filmesek közé kerülhessen. Több mint 500 film fűzhető a nevéhez, amik közül 38 kapott Oscar jelölést. Közülük talán a most kivesézésre kerülő Flash Gordon lett a legmaradandóbb, már ha a popkulturális hatásukat vesszük figyelembe. Az 1934-es - tehát még bőven a Földtől (mindkét értelemben) elrugaszkodó űroperák korában készült - képregény filmes adaptációja noha annak idején sem a kritikusoknál, sem pedig a kasszáknál nem lett egyértelmű siker, az évtizedek alatt mégis kultfilmmé nőtte ki magát.

flash-gordon.jpg

Az egyébként akkoriban igencsak komolynak számító (20-30 millió dolláros) büdzsét felemésztő film kultuszának épülése talán már a forgatás előkészületei során megkezdődött, hiszen az olasz producer először honfitársát, Federico Fellinit szerette volna a direktori székben látni. Az akkorra már komoly névnek számító rendező nagy rajongója volt a Mussolini diktatúra során betiltott képregénynek, nevéhez még fan fiction is fűzhető. Sajnos azonban a terv meghiúsult. Ezt követően szóba került George Lucas neve is, aki a korábbi Flash Gordon mini-sorozatok remakején dolgozott a 70’-es években, de Laurentiis beelőzte a jogok felvásárlásával és az olasz nem bízta rá a projektet, mondván tapasztalatlan, ezáltal alkalmatlan egy blockbusterhez. A sors iróniája, hogy részint pont a Star Wars sikeréhez köthető a Flash Gordon gazdasági “bukása". Végül az Öld meg Cartert! c. filmjével hírnevet szerző Mike Hodges lett a direktor.

Hasonlóan fordulatos folyamat zajlott le a címszereplő castingja során, ugyanis a kiszemelt Kurt Russell nem vállalta a szerepet a karakter egyoldalúsága miatt, a “B-opció” Schwarzenegger pedig az erőteljes német akcentusa miatt esett ki. A befutó Sam J. Jones sem előtte, sem utána nem tudott különösebben maradandót alkotni, de Flash Gordon szerepében vitathatatlanul emlékezetes volt. Mint ahogyan a producer számára addig ismeretlen rockegyüttes, a Queen, amelynek filmzenéje mára már kultikussá vált.

A történet szerint Hans Zarkov (Topol), a NASA-tól elbocsátott tudós szerint a megmagyarázhatatlannak tűnő természeti katasztrófák mögött idegen hatalmak állnak. Ennek megfelelően felkészül a válaszcsapásra, s házi barkácsolású űrsiklójával szállna szembe az ismeretlennel. Egy balul sült repülős utat követően a sztárfocista, Flash Gordon (Sam J. Jones) és újdonsült élete szerelme, Dale Arden (Melody Anderson) is az expedició részese lesz, s ők hárman együttesen igyekeznek megmenteni a világot, hovatovább az egész univerzumot Ming uralkodó (Max von Sydow) pusztításától. Útjuk során a Mongo nevű bolygóra kerülnek, ahol számos birodalom pattanásig feszült helyzetének közepén találják magukat.

Jól gondoljátok, ha úgy tűnik, hogy a sztorit talán egy Asylum film Asylum változatának készítője is szégyellné. Utólag a forgatókönyvet jegyző Lorenzo Semple Jr. is elismerte, nem ez lett a legjobb munkája. Már csak azért sem, mert Laurentiisék humorosra akarták venni a figurát, márpedig az amúgy is bugyuta ötlet (egy focista menti meg az univerzumot, jaj mamám…) így végképp önmaga paródiájáva vált. Ha még csak paródia lenne…

A Flash Gordon ugyanis sztereotip, sablonos, ebből kifolyólag kiszámítható és nem mellesleg nagyon durván szexista. Noha ezen jelzőket aligha lehetne pozitívumként felfogni, számomra érthetetlen módon pont ez a szélsőséges felfogás teszi olyan különlegessé, könnyen szerethetővé az egész alkotást. Ugyanis ennek a megközelítésnek köszönhetően nem várjuk a váratlant, nem is a karaktereken lesz a fő hangsúly, sem pedig a történéseken, ezáltal könnyedén mélyülhetünk el a mérhetetlenül agyonstilizált világban. Abban a világban, amit talán Jodorowsky Dűnéjével tudnék a legjobban leírni. A chilei rendező az el nem készült filmjéről szóló dokumentumfilmben úgy nyilatkozott, hogy olyan látványt tervezett, ami az LSD hatásának képzetét adja át a nézői számára. Na, ez a Flash Gordon. Színes, látványos, szürrealista, hovatovább pszichedelikus. Egy igazi camp stílusú, régimódi fun ride.

rsz_flashgordon_03.jpg

Nagyon nehéz helyzetben vagyok, hiszen a film gyakorlatilag valamennyi elkövethető hibába beleesett. A legkevésbé sem meggyőző sztoriját sablonokra és színészi túlkapásokra építve próbálja átadni, miközben helyenként elképesztően gagyi trükköket felvonultató színorgiával igyekszik megfelelni blockbusteri kötelezettségeinek. Viszont mindezek ellenére remek szórakozás a maga módján, s ha már Semple sem félt a sablonok használatától, akkor mi mással jellemezhetném a filmet, mint egy ilyen elcsépelt gondolattal: annyira rossz, hogy az már jó. 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr277567756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.27. 21:35:42

www.youtube.com/watch?v=cyIIYerdlUA

Hatalmas :D Amúgy szerettem, bár 7 pontnál én sem adtam rá többet, és sokkal rosszabbra számítottam.

Egy remaket viszont nagyon megnéznék. Mai CGI, Chris Pratt főszerep. Tökéletes. :D

Garott 2015.06.28. 00:48:44

Nekem nagy gyerekkori kedvencem ez a film. Egyszerűen imádtam ahogy a Sci-fi és a fantasy ötvöződött benne. Nem egy ilyen film volt ebben a korban mint pl a Támadás a Krull bolygó ellen. Egyszerűen volt egy kúlság faktora akkoriban, és újranézve ezeket a filmeket, abszolút visszahozzák azt a kort, mégha a filmek maguk meg is koptak kissé.

Garott 2015.06.28. 00:51:15

@REMY: Sajnos nem nagy rá az esély, hisz 2008-ban volt egy sorozat belőle ami elég tekintélyeset bukott. Amúgy is eléggé haldokló a moziban a fantasy. inkább csak a könyvfeldolgozások mennek. És azokból is a tiniknek valók.

paráznabillegető 2015.06.28. 19:51:15

jó volt ez akkor. de végülis, még most is elmegy a története, csak a látvány borzasztó már...

mindegy. igazi klasszikus, mint a ninjakommandó vagy a jégkalózok.

Bobby Newmark 2015.06.28. 20:19:55

Hogy a picsába tudsz úgy kritikát/ajánlót írni erről a filmről, hogy egyetlen rohadt szóval sem említed meg, hogy a Queen írt hozzá filmzenét?

Bobby Newmark 2015.06.28. 20:21:26

@Bobby Newmark: Öööö. Hogy nem vettem észre? :D

Bocs.

Nyílméregbéka 2015.06.28. 21:16:23

A Queen zenéjén kívül nincs semmi értékelhető ebben a filmben. Mar a maga idejében is őtvar gagyi volt. 5/10

trollsalab 2015.06.28. 21:59:42

@Nyílméregbéka: Viszont innen nyúlta a Star Wars a beúszó felvezető szöveg ötletét.Mármint a 30-as évebeli verzóból.

www.youtube.com/watch?v=qnOL8Fx3Tvc

hdnctrl 2015.06.28. 22:13:12

Ez a film nevetséges, de nem vicces. Ha nem lenne ilyen zenéje, akkor lehetne flush-olni down the toilet.

stoppos76 2015.06.29. 15:23:41

@paráznabillegető: Tényleg, a jégkalózok is mekkora film volt. :)
süti beállítások módosítása