[Supernatural Movies]

[kritika] Balhé Bronxban (1995)

2015. szeptember 02. - REMY

Bár Jackie Chan is ott van a régi idők legnagyobb akciósztárjai között, a hongkongi harcművész/színész a legtöbb esetben a komolynak tűnő, véres és kegyetlen akciófilmek helyett inkább a családi akciómozik „zsánerét” célozta meg, hogy ne katonaként vagy gyilkosként emlékezzenek rá a jövőben, hanem egy humoros, kaszkadőrmutatványokat végrehajtó, szerethető akcióhősként. Stanley Tong filmje, a Balhé Bronxban pedig majdhogynem csúcsrajáratta azt, amit Jackie Chan képvisel.

vlcsnap-2015-07-30-10h54m23s699.png

Ha egy hongkongi turista New Yorkba érkezik a nagybátyja esküvőjére, az általában egy kis lazítást, városnézést és a család boltjában való besegítést jelent. Nem egészen ugyanez a helyzet, ha az illető Dél-Bronxba keveredett! Keung látszólag ártalmatlan turista, aki egy motoros banda és a maffia közt dúló háborúba cseppenve mutatja meg ellenfeleinek, milyen is az igazi "csihipuhi" hongkongi módra…

Minden egyes Jackie Chan film esetében azt vártam, hogy vége legyen az alkotásnak, hiszen a stáblista előtt mindig kaptunk egy kis ízelítőt abból, ami a forgatáson történt. No, nem amiatt vártam a forgatási jeleneteket, mert csak ezek voltak élvezhetőek, hanem mert ez a pár apró, rövid másodperc tette fel az i-re azt a bizonyos pontot. Chan abban az utolsó néhány másodpercben érte el azt, hogy történjék bármi, a fotelből bizony úgy kelünk fel, hogy mosolygunk. Noha a Balhé Bronxban minden egyes akciófilmes klisét felvonultatott, a végeredményt látva mégis az egyik legjobb Jackie Chan filmmé érett az idők folyamán. Tény, messze van a Részeges karatemestertől, de talán nem is érdemes egy mondatban említeni a két filmet, hiszen alapjaiban különböznek, más célt szolgáltak. Ez itt már nem csupán Ázsiáról szólt, hanem Hollywoodról is. 

vlcsnap-2015-07-30-10h54m56s331.png

Itt nem a harcművészeten volt a hangsúly, hanem azon, hogy Chan milyen kalandok és mutatványok után válik igazi hőssé a képernyőn. Adott volt egy sablonos „belecsöppenek a rossz buliba” eset, ami pörgősen és a legtöbb esetben viccesen lett tálalva. Bár a forgatókönyvet ízekre lehetne szedni, de vannak olyan filmek/esetek, amikor nem az számít, hogy mennyire gördülékenyen folyik a történet a képernyőn, hanem, hogy mennyire működik jól a főszereplő (lásd, Kommandó). Jackie Chanre pedig nem lehet panaszunk, hiszen odateszi magát, és az esetek 99%-ban tökéletesen és viccesen oldja meg az előtte tornyosuló feladatokat. Épp ezért, a Balhé Bronxban egy remek családi akciófilm, amit a família minden egyes tagja kitűnően élvezhet, legyen szó kisiskolásról vagy nagyszülőről. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr177669072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terror Dzsoni 2015.09.04. 07:18:15

A kisgyerekek kedvenc része amikor kerti aprítóban ledarálják a élve a színes bőrű srácot... Igazi családi mozidélután!

Zirowe 2015.09.04. 09:11:25

Főleg ugye, hogy a végén derül ki, hogy csomó trükköt begipszelt lábbal csinált végig. :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.09.04. 11:06:09

@Zirowe: Igen. :)

@Terror Dzsoni: Megesik... a sima rajzfilmekben is vannak érdekességek.

Terror Dzsoni 2015.09.04. 13:36:27

@REMY: Nem is engedem a gyereknek, hogy baromságokat nézzen! Családi akciófilm, mint kategória meg igazán érdekes megfogalmazás. Tudsz még ilyen szépeket írni? Ha nem, akkor segítek: családi horror, akció dokumentumfilm, western sci-fi.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.09.04. 14:10:35

@Terror Dzsoni: Hulk Hogan anno milyen filmeket készített? Ovizsaru micsoda? Na látod. Létezik a zsáner. :)

Fincherista 2015.09.04. 18:13:42

@Terror Dzsoni: Nem írt hülyeséget, bár én nem feltétlenül erre a filmre használnám a jelzőt, hanem a Spy Kids-re és társaira.
Az említett három műfajból meg kettő bizonyosan létezik, még példát is tudok rájuk mondani. Családi horror a Casper, vagy a Frankenweenie. Sci-fi western pedig a Telly Savalas főszereplésével készült Feltámad a Vadnyugat, de a Cowboyok és Űrlények is ide sorolandó.
Akció dokumentumfilmként talán a Libanoni keringő feleltethető meg a legjobban, de az már önmagában is érdekes, mert alapvetően animációkkal meséli el történetét.

Terror Dzsoni 2015.09.05. 23:23:55

@REMY: @Fincherista:

És ebben a pillanatban érkeztünk meg oda, hogy mindenkinek igaza van! :D
süti beállítások módosítása