[Supernatural Movies]

[kritika] Unfriended (2015)

2015. szeptember 03. - REMY

Idén új szintre emelkedett a found footage horror zsáner, miután Levan Gabriadze egy olyan újítást eszelt ki, amivel igencsak felfrissítette a műfaj kelléktárát. Bár a végeredmény minősége korántsem lett elfogadható, az alapötletet mindenképpen dicséret illeti, ami miatt talán nem tűnik el örökre a feledés homályába az első tényleges skype-os alkotás.

un2.jpg

Skype-oló barátok egy titokzatos, természetfeletti erővel találják szemben magukat, ami halott társuk regisztrációján keresztül terrorizálja őket. Kezdetben még csak fura az eset, aztán egyre jobban átalakul rémálommá…

Igazság szerint nem meglepő az efféle újítás, hiszen a MTV csatorna Sikoly szériája is az új generációs slasher-filmek mintájára épül, azaz minden aktuális tini kelléket belepasszíroz a játékidőbe, hogy aztán a gyilkos, a karakterek saját, káros szenvedélyét – facebook, skype, twitter, okostelefon, stb - felhasználva írja ki őket a forgatókönyvből.

A Cybernatural, avagy Unfriended próbálkozásnak tökéletes, ám nem képes megállni a saját lábain. Egyrészt hiába remek az alapötlet, a zsáner határait nem átlépve, csak sablonos összkép rajzolódott ki az egészből, mikor megpillantottuk a stáblistát. Ez mindenképpen csalódást keltő volt, hiszen a potenciál sokkal nagyobb volt a projektben, mint amekkorát ki tudtak hozni belőle. Egyrészt Gabriadze nem tudta fenntartani az érdeklődést a bő másfél órás játékidő alatt, így a rengeteg írogatás, kamera recsegés, ordibálás hamar önismétlővé vált, aminek a hatására teljes mértékben unalomba fulladt a mozi. Egy horrornál pedig nem jó jel, ha unalmassá válik a történet… A film végére persze felgyorsultak az események, de a rettentően rossz casting és az erőltetett színészi játék már olyannyira idegesítővé váltak az unalmas cselekmény mellett, hogy szinte már érdektelen lett az egész projekt.

un1.jpg

Így tehát az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet, és bármennyire is szerettem volna szeretni ezt az alkotást, csak és kizárólag az alapötletet tudom értékelni. A végeredményt nézve viszont ez nagyon kevés. 3,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr617706636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2015.09.04. 19:14:51

Hát én nagyon nem tudnék örülni annak, ha az elkövetkezendő években ez lenne az új zsáner és mondjuk ez váltaná le az áldokumentalista, "igaz történet alapján" kézi kamerás filmeket. Ott is sajna már kezdenek átesni a ló túloldalára, de arra tényleg azt mondom, hogy alapjáraton egy jó öltet, de ez...kb. 20 perc után már untam, és beletekertem. Egyenesen nevetségesnek tartom, ha egy ilyenre a jövőben továbbra is pénzt adnak és mozibemutatót él meg. Vicc. Az, hogy teszem azt egy gyilkos használja a face-t és ott üzenget az úgy ok...ez kikerülhetetlen. De így, ebben a formában mint amit ez a film is csinál, sztem rohadt kevés. Max tényleg ilyen 15-20 perces szakaszokban, de hogy több mint 1 óráig...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.09.04. 19:32:16

@Creativ3Form: Nekem az ötlet tetszett. No, nem azt mondom, hogy ezentúl évente jöjjön ilyen film, mert annyi potenciál nincs ebben, viszont, ha egy fasza forgatókönyvet összedobna valaki, és abból készítenének ehhez hasonló filmet, akkor a végeredmény még akár érdekes is lehetne. Miután itt rendezni nem sokat kell, a forgatókönyvön múlik minden, itt sajnos gyenge volt, így unalomba fulladt.
süti beállítások módosítása