[Supernatural Movies]

Szégyentelen

2011 legnagyobb filmes blöffje

2015. szeptember 14. - Fincherista

Steve McQueen második egész estés alkotása a 2011-es év legnagyobb filmes blöffje. A brit író-rendező Fassbender péniszével, számos gyönyörű, meztelen női testtel és egy elég gyengén megírt kamudrámával próbálta palástolni a Szégyentelen kongó ürességét. A direktor igencsak gyenge leosztással játszott, de a kritikusok érthetetlen módon nem tromfolták a pókerarccal végigült, közel két órás blöffjét.

rsz_s.jpg

A történet középpontjában Brandon (Michael Fassbender) áll, aki ugyan kissé introvertált, de emellett jóképű, jól szituált, ennek megfelelően pedig agglegény mivoltát kihasználva sorra döntögeti a szebbnél-szebb hölgyeket. Igazi szexuális ragadozó hősünk, ha úgy tartja kedve, simán ujjaz meg dögös, vadidegen csajokat a bárban. Szociális szempontból üres, ám szexszel túlfűtött élete némileg megváltozik, amint váratlanul betoppan szeretethiányos húga, Sissy (Carey Mulligan), aki minimális lelki támaszra vágyna, mivel nem igazán találja helyét a világban.

Várjunk csak! Ez így nem lesz jó! A film egy kőkemény dráma, ahol sírás, meg világfájdalom, meg anyámkínja van. Úgyhogy újrafogalmaznám a sztorit…

A történet középpontjában Brandon áll, aki vérlázító módon képes élvezni magányát, nem egy Marlon Brando, csak Fassbender, egyébként is feltehetőleg csak középvezető és csak közepesen hatalmas lakásban éli az átlagnál (bár a gazdasági vezetőkhöz képest nem sokkal) aktívabb szexuális életét. Napról napra a tízes skálán csak kilences csajokkal fekszik le, néha még nyolcasokkal is be kell érnie. Ráadásul meg is verik, ha fogja és megszagoltatja ujjait azzal a gyúrós fazonnal, akinek barátnőjét pár perccel előtte megujjazta. Na meg ott van a húga, aki aranyos meg minden, de miatta a főhősünknek le kell csökkentenie napi ejakulációinak számát hétről ötre. Egyem a szívét a szegénynek, ez tragédia a köbön!

Most komolyan: hol itt a dráma? Brandon introvertáltsága egyáltalán nem eredményez szexuális frusztráltságot, valamint mások érintése sem taszítja, mint például a Plasztik szerelem főhősét. Agresszívnak sem nevezném, bár tény, van olyan szituáció, ahol átesik a ló túloldalára. Valódi tragédiák hiányában pedig semmi sem indokolja életének szétesését, mint ahogyan ez nem is igazán következik be a filmben. Végül, de nem utolsó sorban nimfomániája is inkább egy rocksztár életeként azonosítható, mintsem betegségként. Utóbbi jóval drámaibb ábrázolására nem kellett sokat várni, hiszen két évvel később Lars von Trier A nimfomániás két részében bemutatta, milyen is az, ha valakit kielégíthetetlen szexuális vágyai vezérelnek.

Fassbender egyébként zseniálisan hozza azt a figurát, akit elvileg a vászonra teremtett McQueen, de gyakorlatban egy, a történethez hasonlóan ürességtől kongó karaktert kellett élettel megtöltenie. Brandonnak ugyanis nincs olyan tulajdonsága, amivel azonosulni lehetne, ráadásul az érzelmei állóvizének felkavarására szánt Sissy pont ugyanolyan érdektelen, mint bátyja. Ha pedig nem alakul ki egyfajta kémia a néző és a film szereplői között, akkor nincs miről beszélni, a film megbukott küldetésében. Mentsvárként az operatőr, Bobbitt fantasztikus művészi beállításaira, Escott erőteljes dallamaira és az elején még kevésbé kommersz naturalizmusként megjelenő, majd egyre erőltetettebbé váló erotikára épít a rendező, de ez a nézők számára nem több, mint petting.

rsz_s1_1.jpg

Az még különösebben nem is zavarna, ha hiányosságait próbálná rejtegetni a film, de az már kifejezetten irritáló, hogy többnek próbálja eladni (a kritikák alapján sikerrel) magát, mint ami valójában. Tudniillik az előzetesen beharangozott mivoltával szemben egyáltalán nem megbotránkoztató, csak kevésbé szemérmes, könnyfacsaró drámaiságot pedig teljesen nélkülöző alkotás a Szégyentelen. 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr157764454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asuka02 2015.09.14. 20:39:34

,,A történet középpontjában Brandon (Michael Fassbender) áll, aki ugyan kissé introvertált, de emellett jóképű, jól szituált, ennek megfelelően pedig agglegény mivoltát kihasználva sorra döntögeti a szebbnél-szebb hölgyeket."

Ezt a filmet súlyosan félreértelmezted, ellentétben azokkal a kritikusokkal, akik megértették a film üzenetét és jogosan dicsérték az alkotást. Brandon kicsit sem jóképű vagy kisportolt, nem egy aranyifjú playboy vagy rock star (???), hanem egy beteg ember, aki olyan kényszerbetegségtől szenved, ami felzabálja az életét, a józan eszét, a kapcsolatait és nem utolsó sorban a testét. McQueen testábrázolása azért is egyedi, mert a testet nem egészségesnek láttatja, hanem betegnek, Brandon arca és mellkasa is beesett, nincs benne semmilyen szexuális töltet. Jó példa erre a futás. Nem azért fut, hogy egészséges legyen, hanem azért, mert számára ez egy pótcselekvés, és addig sem a képernyő előtt görnyedve veri ki a farkát. Ebben a filmben egyetlen gesztus vagy szexuális aktus sem erotikus, és pont ezt a hatást kívánja elérni McQueen, hogy a szexmániát annak láttassa, ami. Egy betegségnek, ami szégyent vált ki az elszenvedőjéből.

Fincherista 2015.09.14. 20:50:32

@Asuka02: hogyne lenne jóképű... Nem a testalkatára mondják, hogy jóképű, ergo nem cáfoltam azt, amiről írsz... Van egy kisugárzása, aminek nem is egyszer komoly szerepet szánt McQueen, mivel az esetek többségében Brandon pusztán a tekintetével levette a lányokat a lábukról. Na mármost egy beteg embernek nem szexuális vonzalmat kellene kiváltania másokból, hanem empátiát, esetleg szánalmat.

A szexmániát nem láttatta sehogy, a főhős túlzottan is aktív szexuális élete semmilyen kihatással nem volt hétköznapjaira. Kisebb kilengései voltak, de nem esett össze, ugyanott folytathatta következmények nélkül, ahol abbahagyta. A Rekviem egy álomért c. film végét javasolnám összevetésképpen, ott tökéletesen lett bemutatva, mennyire lebomlaszthatja az embert az, ha függőségeinek rabja. Itt mi is a film vége? Spoiler: ugyanúgy csajozgat...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.09.14. 22:37:32

"Nem értetted, menj Transformerst nézni" kommentek in 3...2...1...

De amúgy tényleg pont azt kéne meglátni a filmben, hogy annak ellenére, hogy pl. szerinted is mennyire irigylésre méltó az élete, igazából mennyire egy elbaszott ember ez a fickó. Azért ez egy kicsit felszínes hozzáállás, hogy "jaj milyen fasza neki, mert megdug minden nőt", miközben a fickó pont olyan szenvedélybeteg, mint egy cigis vagy egy drogos. McQueen ezzel a tipikus nézőponttal akart szerintem szembemenni, hogy ha "csak" nőket dugsz meg meg a pornóra vered, azzal nincs semmi baj, sőt, még büszkeség is, mert hát mégsem olyan, mint a heroin. Persze nyilván ő nem hal bele, de ugyanúgy nincs kontrollja a saját élete felett.
Most ettől függetlenül a film nekem elég lapos, nem is tart igazán sehova, úgyhogy semmiképpen nem értékelném utánozhatatlan remekműként, de blöffnek sem nevezném, mármint nem gondolnám, hogy többnek akarta mutatni magát, mint ami.

Fincherista 2015.09.15. 08:33:26

@danialves: ugyanoda lyukadsz ki, ahová én. Annyi a különbség, hogy én a karakter ábrázolásában láttam a hibát - nem halált vártam, hanem "lecsúszást/szétesést"-, amiből következik a sztori "semmilyensége", Te pedig a történetből vezetted le a film laposságát.

Definíciófüggő, de szerintem egy drámának kikiáltott film, amiből teljesen hiányzik a dráma, nevezhető blöffnek. Sőt. Ha pedig tényleg félreértelmeztem és jellemrajz lenne dráma helyett, akkor meg indokolatlanul túlnyújtott alkotás.

ui.: egyszer veszem amolyan teszt jelleggel kicsit komolytalanabbra a dolgot, amit aztán meg is magyarázok "normálisan", és ez ("kicsit felszínes hozzáállás, hogy "jaj milyen fasza neki, mert megdug minden nőt", miközben a fickó pont olyan szenvedélybeteg, mint egy cigis vagy egy drogos.") a vége. Tanulság levonva. :)

Globetrotter2014 2015.09.15. 09:34:39

"a Szégyentelen kongó ürességét.". Ez egy társadalami dráma. Erről a blogról nézve a kicsit nagyobb "művészfilm" kategóriába esik. Nincs folyamatos dögös hangaláfestés John Williams módra, sőt a CGI is felejtős.

De ami a leggázabb, hiába várod Samuel Jakcsont a stáblista után. Azért valld be kedves posztoló, legkésőbb ott kiverted a balhét, ugye... :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.09.15. 10:25:14

@Fincherista: De pont erről beszélek, hogy az a lecsúszás/szétesés, amit vársz, tulajdonképpen már megtörtént, csak nem olyan látványos, mintha - ha már a Requiem for a Dreamnél maradunk - levágnák a karját és börtönben kötne ki. Ami ezzel szemben az én bajom, hogy a film A-ból A-ba jut el, igazából a főhős a végén is ott tart, mint az elején, és még csak meg sem próbált kimászni belőle. Kb. egy állandósult állapot bemutatása, nincs semmi íve a sztorinak.

Egy dráma, amiben nincs dráma, az per definitionem nem dráma, nem? :D Mármint ennyi erővel a Shame ugyanennyire lehetne egy akciófilm, amelyben nincs akció stb. Maximum azt tudnád felróni neki, hogy nem jó dráma, de én azt meg nem nevezném blöffnek. Leírtam, hogy milyen vállalásai vannak, azokat szerintem teljesíti, nem mondom, hogy nagyon jól, de szerintem attól, hogy a nagy tragédiák hiányoznak belőle, még nem lesz szükségszerűen blöff.

Most lehet, hogy én értettem félre valamit, de akár poénkodva, akár nem poénkodva azt magyaráztad, a fő problémád az a filmmel, hogy ez a szexfüggőség nem olyan tragikus, mint mondjuk a drogozás, és így igazából nem szól semmiről a film. (Mindenesetre szólj, ha olyan láttam volna bele a kritikádba, amivel te magad sem értesz egyet. :) ) Miközben szerintem McQueen pont arra akart rámutatni, hogy ennek is lehet pl. ugyanolyan személyiségromboló hatása.

Blogger Betti · http://bettiangyalai.blog.hu/ 2015.09.15. 11:45:33

De mi a fasz? Nincs rosszul ábárzolva a karakter, nem blöff dráma, tessék utánaolvasni (valami pszichológiai szakkönyben, ne a rákos wikipédián) hogy milyen tüneteket mutat a szexfüggőség.
"A szexmániát nem láttatta sehogy" --- De.
"A főhős túlzottan is aktív szexuális élete semmilyen kihatással nem volt hétköznapjaira" -- De.
"A Rekviem egy álomért c. film végét javasolnám összevetésképpen, ott tökéletesen lett bemutatva, mennyire lebomlaszthatja az embert az, ha függőségeinek rabja. Itt mi is a film vége? Spoiler: ugyanúgy csajozgat..." -- Micsoda?! Inkább Nézd meg még egyszer a filmet. A Rekviemben nagyon drasztikusan megy tönkre az egész család, iszonyat hatásvadász túlzások vannak benne, ez pedig egy földhözragadt realista film, ami nem jelenti ugyanazt, hogy ne menne ugyanúgy tönkre a csávó élete... Hát mióta megjelent a húga, azóta folyamatosan csak omlik össze a tag....
bettiangyalai.blog.hu/

Fincherista 2015.09.15. 12:06:25

@Globetrotter2014: a blog főprofilja nem befolyásolja a véleményem, egyébként a logikád ott bukik, hogy alapvetően közelebb állnak hozzám a kevésbé mainstream alkotások. Láttam már ennél sokkal bizarabb alkotást, amire jobban illik a művészfilm jelző, meg üzenetét is jobban adta át.

@danialves: továbbra sem látom miért nem ugyanaz, amit hiányolunk. Te ívnek nevezed, én szétcsúszásnak. A film története egy ilyen sztori végénél kezd és egy helyben álldogál. Nálam ez a dráma hiánya - bár talán a tragédia jobb szó rá -, mivel értelemszerűen nem egészséges és végképp nem követendő, amit Brandon csinál, de ezzel nem kezdett igazából semmit McQueen. Ezért jöttek a (spoiler) a báros, meg a homoszexuális kilengések (spoiler vége), mert valamit be kellett dobni, ha már a karakternek nem adott semmilyen drámai mélységet. Illetve ami lett volna, azt félmondatokkal tudta le...

Drámának hívom, mivel mindenhol annak jegyzik. Ha pedig meglátásod szerint szimplán "nem dráma", de mégis akként van értékelve nálam ezerszer szakavatottabb szemek által, akkor talán mégsem rossz szó rá a blöff.

Blogger Betti · http://bettiangyalai.blog.hu/ 2015.09.15. 12:27:16

"Valamit be kellett dobni, ha már a karakternek nem adott semmilyen drámai mélységet."
Jaj, drámai mélység? A csávó egy szexfüggő, be lett mutatva a filmben, hogy miből áll az élete. Egy aprócska zugban él, elvileg egy egész jó állása van, ennek ellenére mégis egy lelki roncs, s ez akkor válik igazán nyilvánvalóvá, amikor megjelenik a húga, aki szintén teljesen beteg szegény. Egyébként ha a vele való kapcsolata szerinted nem mutat drámai mélységet, akkor nem tudom, mire mondod ezt. Akik hasonló kényszeres függőségben szenvednek (evés, szex, drog), azok kurvanagy szégyent éreznek, azért, mert tudatában vannak, hogy helytelen, amit tesznek, mégsem képesek önkontrollt gyakorolni, és ez tökéletesen meg van mutatva a filmben.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.09.15. 12:28:49

@Globetrotter2014: Bár előszeretettel írunk Marvel és DC filmekről is, azért bőven megtalálható a blogon a komolyabb réteg is. Másrészről meg mindenkinek megvan a saját véleménye, ami jelenheti azt, hogy valakinek tetszik ez a film, valakinek meg nem.

Blogger Betti · http://bettiangyalai.blog.hu/ 2015.09.15. 13:34:41

@REMY: a véleménnyel nincs semmi gond, a baj ott kezdődik, ha valaki a saját véleményét nem megfelelően prezentálja.

Fincherista 2015.09.15. 14:01:25

@Blogger Betti: a húga és Brandon közötti kapcsolatra lehetett volna építeni, de az is csak úgy lógott a levegőben. Konkrétan mi derül ki kettejükről? Van néhány utalás egy esetleges nem éppen testvérek közötti kapcsolatra, de lényegében véve ennyi. Nem a nővére miatt volt kellemetlenebb, hanem, hogy egyáltalán volt ember, aki szemtanúja volt hétköznapjainak. A drámai mélységet már leírtam, mire értem.

A stílusomról meg nem igazán tudok mit mondani, mert szerintem egyáltalán nem voltam lenéző, vagy lekezelő a hozzászólókkal, ha mégis, akkor elnézést.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.09.15. 17:00:38

@Fincherista: Akkor egyszerűen csak félreértettelek, én azt vettem ki a kritikából (és az első kommentedből), hogy szerinted ez a szexfüggőség komolytalan dolog egy ilyen film témájának, és ezt próbálja McQueen erején felül tragikusnak beállítani.
Amit most írsz, azzal egyetértek, csak szerintem a kritikából nem ez jött le.

Szerintem maradjunk abban, hogy inkább nevezzük a "tragédia hiányának", amit te a dráma hiányának mondasz, mert utóbbi esetben nincs sok értelme a dolognak, erre akartam felhívni a figyelmet, nem alternatív műfaji besorolást ajánlani. ;) De másrészről meg szerintem van jó dráma tragédia nélkül (pl. Blue Valentine), szóval attól, hogy egy drámában nincs tragédia, még nem feltétlenül mondanám blöffnek, emellett kitartok. :)

@Blogger Betti: Veled mi történt, hogy nem a saját szarodat reklámozod?

Globetrotter2014 2015.09.15. 17:14:56

@Fincherista: akár hiszitek akár nem a Drive vagy a Pulp Fiction nem a mélyvíz. Még a Mulholland drive sem. Van még hova bővíteni :). Lásd www.imdb.com/title/tt0125522/?ref_=fn_al_tt_1,
Amúgy tényleg tök jó a blog, csak nagyobb felkészültséggel javasolt új területre evezni...

Most ezt szerintem benéztétek...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.09.15. 17:23:46

@Globetrotter2014: Most újulunk meg, majd meglátjuk mi lesz belőle. :) A dicséretet meg köszönjük. :)

Fincherista 2015.09.15. 17:49:26

@danialves: akkor minden bizonnyal én fogalmaztam meg félreérthetően. Legközelebb maradok a kaptafánál. :D

Blogger Betti · http://bettiangyalai.blog.hu/ 2015.09.15. 17:51:00

@danialves: ideengedtem a macskát a géphez, 'szt az kezdett el irkálni :D

Chayenne 2015.09.15. 18:40:51

A film kurvajó - tömören ennyi. Bővebben: arról szól, amivel x millió ember küzd és még csak észre sem veszi: él, élvez, és üres és sehová sem jut. Ez benne a tragédia. Hogy lényegében egy üres élvhajhász élet, értelem nincs benne. A filmet egy alkoholistáról is forgathatták volna - aki élete ürességét piával tölti meg - de akkor a kutya nem nézné meg. Fassbander zseniális mint általában....

vektoroptika 2015.09.16. 08:41:01

Aki szerint nincs dráma a filmben, annak ajánlom dr. Bánki György előadását a filmről:

www.youtube.com/watch?v=FSyVao93YgI

Egyébként kurvára telitalálat a Shame, sajnos szinte egy az egyben rám is illik :(

Fincherista 2015.09.16. 16:36:48

@vektoroptika: Köszönöm a videót, egyelőre csak beletekintettem. Most már látom (bár gondoltam, hogy 'az' van mögötte), miért tartják sokan remek filmnek.

Én továbbra sem tartom annak. Majd egyszer kicsit kevésbé félreérthető módon és összeszedettebben megpróbálom megfogalmazni miért.
süti beállítások módosítása