[Supernatural Movies]

Mad Max te vagy az? - Az Útvesztő: Tűzpróba

Wes Ball filmje a rohanásról

2015. szeptember 24. - REMY

A tavalyi év egyik meglepetés filmje volt az Útvesztő, mely Wes Ball legelső egészestés játékfilmjeként jelent meg a nagyközönség előtt. James Dashner könyvének filmes adaptációja meglehetősen ötletes és hangulatos képet festett magáról, ami által azt a bizonyos lécet igencsak magasra tehettük a folytatás számára. A Tűzpróba viszont csalódás volt, még annak ellenére is, hogy élvezhető volt szinte minden perce.

m2_2.jpg

Az Útvesztő csak a kezdet volt. Thomas és társai hiába reménykedtek benne, hogy ha kijutnak a titokzatos pokolból, a régi életük várja őket. A falak túloldalán nem a béke, hanem újabb borzalmak leselkednek rájuk. A világ rémisztően megváltozott; a rend felbomlott, az anarchia és a pusztulás az úr: félig emberi lények vadásznak az utolsó túlélőkre és az utolsó túlélők pedig az Útvesztő szökevényei nyomába erednek. A csapat a Veszett elől menekülve átmeneti biztonságra lel, ám amikor rájönnek, hogy ez is csak egy csapda, folytatják a menekülést…

FUTÁÁÁÁÁS!!! Ordítják folyamatosan a szereplők a több mint két órás játékidő alatt. Folytatás lévén a Tűzpróba nem vesztegeti az időt a cselekmény felvezetésére, hanem rögtön belevág a rohanásba, ami a korábbi epizóddal ellentétben itt egy jóval akciódúsabb és pörgősebb végeredményt eredményezett. Azonban mindhiába a szórakoztatási faktor kimaxolása, a filmben szereplő karakterek továbbra is jelentéktelenek voltak, hiszen nem lett se mélyebb, se komplexebb a történet bemutatása. Ennek eredményeképpen pedig újra egy felületes, ám de érdekfeszítő mozit kaptunk Ball-tól, ami rengeteg kérdést tett fel a játékidő alatt, viszont csak nagyon keveset volt képes megválaszolni. (Ki a fene volt Aris??!?!!?)

Így tehát továbbra sem érezhettük igazán közel az Útvesztő-franchise-t, ami ráadásul képes volt elhitetni – főként a magyar cím miatt -, hogy itt egy teljesen más filmet fogunk majd kapni, mint amit végül megkaptunk az alkotóktól. A könyv ismerete nélkül, valamint az ÚTVESZTŐ és a TűzPRÓBA szavak hatására azt várhattuk a folytatástól, hogy hőseinknek itt is majd egy tesztet kell megoldaniuk a túlélés reményében. Ám nem így lett, így viszont bármennyire is feszült és izgalmas a 130 perces játékidő, a keserű szájíz mégis ott lesz majd a stáblista megjelenésénél. Emellett pedig sikerült a lezárást is a kelleténél jóval szürkébbre készíteni, ami sajnos még egy lapáttal rátett az összképre.

m1_2.jpg

Azonban hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt jó a hibái ellenére is a Tűzpróba, hiszen Dashner világának a – felületes – bemutatása továbbra is érdekfeszítő és izgalmas, de ha a befejező epizódra nem lesznek képesek az alkotók valami extrát bedobni a projektbe, akkor sajnos a Maze Runner nem lesz több egy jó, de messze nem tökéletes, a projektben rejlő potenciált nem kihasználó young adult franchisenál. 6,5/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr847815936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2015.09.25. 23:55:47

Ilyen sok? Fura. Kb. az első pozitív hangvételű kritika, amit olvasok róla. :-D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.09.26. 01:07:27

@Creativ3Form: Ha nagyon szigorú lennék, akkor se adnék 7 pontnál kevesebbet rá. A hibái ellenére is szórakoztató a franchise, szóval megérdemli valamilyen szinten a dicséretet.
süti beállítások módosítása