[Supernatural Movies]

Tűzparancs

2015. szeptember 26. - REMY

Bő 20 évvel ezelőtt, életem első filmes élménye közé tartozott, Stuart Baird kliséhegyekkel teletűzdelt akciófilmje, mely karöltve a Star Wars 4. részével, indította útjára a filmek iránti rajongásomat. Ekkor még nem volt se CD, se DVD, csupán a jó öreg videótéka, ahonnan végül kivettük a Tűzparancsot és az Új reményt, hogy egy családi filmnézés keretei között lezavarjuk őket. Mondanom sem kell, nem sokra emlékszek belőle, (SW-re annál inkább) ám mégis mély nyomot hagyott bennem eme alkotás.

tuz2.png

Nagi Hassan, egy hírhedt terrorista-szervezet kulcsembere eltérít egy 747-es utasszállító gépet. Feltételezhető, hogy a 400 utasért cserébe a szervezet vezetőjének szabadonbocsátását követeli. David Grant terroristaszakértő tudomására jut, hogy Hassan az eddig előállított legmérgezőbb ideggázbombát helyezte el a Washingtonba tartó 747-es fedélzetén. Néhány bátor katona feladata, hogy visszaszerezzék a gép irányítását, mielőtt az becsapódna Washington központjába…

Nem nagyon mennék bele mélyen a dolgokba, hiszen a Tűzparancs nincs azon a szinten, amivel megéri sokat foglalkozni, ám annyit mégis érdemes megemlíteni róla, hogy nem egy rossz film. De fogalmazhatnék úgy is, hogy egyáltalán nem lóg ki negatív irányba a legtöbb 90-es évekbeli b-kategóriás akciómozi közül, amiben terroristák próbálják meg elpusztítani az Egyesült Államokat. Ráadásul sikerült összehozni egy értékelhető stábot is, hiszen Steven Seagal és Kurt Russell is nevüket adták a produkcióhoz, sőt Halle Berry és a Jurassic Park/World tudósa, BD Wong is tiszteletét tette.

A játékidő talán egy ici-picit hosszúra sikeredett, a cselekmény nem úgy haladt előre, ahogy azt egy csúcsszuper alkotásban megszokhattuk, ám a filmnek mégsem ez volt a gyenge pontja. A történet értékelhető, a kivitelezés sem vészes, egyedül a forgatókönyv azon része hibádzik, ahol megírták a főszereplőket, hiszen nincs egy olyan karakter, akire felnézhetnénk, aki elvinné a hátán a filmet. Se Russell, se Seagal figurája sem volt képes erre, így végeredményében egy szürke karakter felhozatal kerekedett ki az egészből. Így viszont hiába élvezhető az, ahogy hőseink megpróbálják visszaszerezni a gép irányítását, a film nem lesz hatásos.

tuz.jpg

A Tűzparancs tehát beáll azon filmek táborába, amik nézhetőek a 90-es évekből, ám sose váltak kiemelkedővé. Lehet rájuk emlékezni, csak nem szabad túl sokat beléjük látni, végtére is… ez egy b-akciófilm. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr247553820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hakos05 2015.09.26. 21:38:38

Én egy napközitáborban láttam először, de fogalmam nem volt, hogy mi a címe, majd adták a tévében és felvettem. Sokszor megnéztem VHS-ről, aztán azóta DVD-n is és még mindig tövig rágom a körmöm rajta. Komolyan, néha a 24 sorozat jobb pillanatait idézi, még azt is le tudták nyomni, hogy egy szívószálon múlik az életük. Amúgy a karakterekkel mi volt a gond? Teljesen jók voltak, egy akciófilmhez képest még kidolgozottak is, bőven több ez, mint B film, eléggé alul van értékelve.

Mr.Treeger 2015.09.27. 20:57:12

ennek a filmnek a legborzongatóbb szerepe, az abban elhangzó mondat: Szegény ember atombombája. Ez egy utasszállító repülőgép. Szóval tippet adtak későbbi terrorcselekményekhez.

fidesz=mszp 2015.09.27. 21:01:52

Koliban néztem. Úgy reklámozták, hogy Segál 10 másodpercig szerepel benne, akarod látni? Tényleg gáz film, de az akkori emlékek miatt valóban felejthetetlen számomra. Akárhányszor nyomják valamelyik kereskedelmi szennyadón mindig meg szoktam nézni

shred 2015.09.28. 08:08:30

Azért meg kell említeni David Suchet jelenlétét is, Poirot gonosz szerepben elég ritka élmény:)

lajcsi1975 2015.09.28. 08:12:24

95-ben már azért volt cd, noha meglehet hogy a kazettás megoldások voltak jobban elterjedve.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.09.28. 11:00:02

@lajcsi1975: Nem hiszem, hogy az átlagember CD-n nézett filmet akkoriban. Aztán javíts ki, ha tévedek.

lajcsi1975 2015.09.28. 13:24:42

Oké , végül is igazad van. Én a cd-nél valamiért zenehallgatásra asszociáltam.

kilenctizenegy 2015.09.28. 14:37:38

Szerintem ez a film nagyon király. Arról nem tehet, hogy nálunk a mellékszereplő Seagallal reklámozták. Akkoriban vltam Nápolyban, amikor ott volt premierfilm, és Seagala aplakáton se szerepelt.

A film nagyon jól pereg, a történet hihető és szuperjó, a szereplők reakciói nem elszálltak. Az pedig inkább előnye, mint hátránya, hogy nem egy szuperhősre van kihegyezve, hanem mindenki majdhogynem hétköznapi ember, aki teszi a dolgát. Mondjon valaki egy "A"-kategóriás filmet ebből a műfajból, ami jobb, mint ez! Mármint a "fent vagyunk a repülőn bombával és terroristával" műfajból.

Mr. Rocketfinger 2015.09.28. 17:34:52

anno mi is azon röhögtünk, hogy csóri Seagal főszereplőként a 20. percben megmurdel (oppardon SPOILER).
a vége nagyon izzadságszagú lett, hogy egy hobbipilóta egy Jumboval landoljon... picit Airplane feeling. meg lehett volna oldani elegánsabban is.

Spidermike 2015.09.29. 08:45:25

Végig azt vártam, hogy valami szerelőalagútból előkerül az Ezerarcú :) de annyira pörgött aztán, hogy a végén döbbentem le, hogy tényleg meghalt.
süti beállítások módosítása