[Supernatural Movies]

A kis herceg

Épp időben jött barátság

2015. november 04. - kultúrfaló

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg (Le Petit Prince) című könyve 1943-ben jelent meg először, melyet világszerte 80 millió példányban adtak el. A novella a legolvasottabb és legtöbbet fordított francia könyv, a 20. század legjobb könyvének választották Franciaországban. Több, mint 250 nyelvre és dialektusra fordították le eddig (Braille-írásra is), ezzel egyike a valaha legtöbbet publikált könyveknek.

238871_800x600.jpg

Történetünk főhőse a Kislány, aki édesanyjával él. Az anyukának határozott elképzelése van gyermeke életéről: minden percet beoszt, hogy a csemetéje a lehető legjobban felkészüljön az életre, és bekerüljön a legjobb iskolába. Az élettáblán minden fontos dolog rajta van, még költöznek is, hogy az intézmény körzetébe kerüljenek. Ezekben a legapróbb spontaneitást is nélkülöző hétköznapokban azonban egy véletlen balesetnek és egy repülőgép propellernek köszönhetően a Kislány megismerkedik a szomszédban lakó különc öregemberrel, és a nyári szünet múlásával a két magányos ember egyre jobban összebarátkozik. A Pilóta egy olyan világot mutat meg kis barátjának, ahol bármi lehetséges…

A klasszikus adaptálása mintegy nyolc évet vett igénybe. Az animációs film megvalósítása azután valósulhatott csak meg, miután a három francia producer, Aton Soumache, Dimitri Rassam és Alexis Vonard zöld utat kapott a Saint-Exupéry-hagyatékot kezelő Olivier d'Agay-tól a moziváltozat elkészítésére. Marc Osborne (Kung Fu panda és a Spongyabob- A mozifilm) rendezőt kérték fel, aki nem ismeretlen név az animációs filmek háza táján.

Ha A tenger dalánál külön kitértem a különleges látványvilágra, akkor ezt itt is meg kell tennem. Az alkotók a nagyon látványosra sikerült stopmotion animációt alkalmazták a történet a történetben ábrázolására, amely bámulatos réteget ad a filmhez.Olyan, mint ha bábok és papírmasé figurák lennének. Engem első blikkre a Halál ereklyéinek történetét bemutató filmecskére emlékeztetett a Harry Potter sorozat azonos című részéből.

A Kislány és a Pilóta barátsága a szokásos animációs kivitelezést kapta, az igazán érdekes megjelenítés A kis herceg történetének elmesélésekor jelenik meg. Nagyon jó, hogy már röviddel a kezdéskor visszaköszönnek a könyv rajzolt alakjai, akik újra és újra megjelennek a mindenki által ismert formában azokon a lapokon, amelyekkel a Kislány megismeri a Pilóta és a kis herceg találkozásának történetét.

238874_800x600.jpg

A Pilótáról könnyen elhisszük, hogy ő Antoine de Saint-Exupéry alteregója. Aki ismeri kicsit az író életét, annak könnyen ez jut az eszébe.

A karakterek az eredeti változatban olyan hírességek hangján szólalnak meg, mint Jeff Bridges (a Pilóta), Rachel McAdams (az Anya), Marion Cotillard (a Rózsa), James Franco (a Róka), Albert Brooks (az Üzletember), Mackenzie Foy (a Kislány), Benicio Del Toro (a Kígyó), Ricky Gervais (a Hiú ember), Paul Giamatti (a Tanár), Bud Cort (a Király) és Riley Osborne (a Kis herceg).

Antoine de Saint-Exupéry novellájának mondanivalóját szépen átvitték a filmbe. Természetesen nem maradhatott ki a szinte mindenki által ismert mondat a szívről és a szemről, mely többször visszaköszön a történet folyamán. Ezt én kicsit néha soknak tartottam, az volt az érzésem, hogy túl szájbarágós. A történet tanulságát bizonyos kor alatt nem fogják érteni a gyerekek, azonban már hat éves kor felettiek megnézhetik. A kisebbek inkább a látványt fogják díjazni, a többlet jelentésének megértéséhez már bizonyos kor kell.

10309035_168b26e1106cad02e825975b97058d0c_wm.jpg

Mindig nehéz dolga van a készítőknek, ha egy világszerte nagyon népszerű művet akarnak megfilmesíteni. A rajongók felől óriási az elvárás a kész művel szemben, melyet azonban sajnos nem mindig sikerül megugrani. Szerencsére A kis herceg esetében nem ez a helyzet. 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr838050482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2015.11.05. 20:33:56

Felfoghatatlan számomra, mit esznek ennyire ezen a velejéig giccses, közhelyekkel dobálózó, harmatgyenge könyvön.

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.11.06. 08:27:01

@exterminador: Én sem szeretem annyira a könyvet, de a szereplőket igen. Ez az animációs film a képi megvalósítása miatt lett jó.

webmasfel 2015.11.08. 19:15:02

Azt eszik rajta, hogy nem értik, de nem merik bevallani, ezért inkább rajongják. Érdekes módon még sehol nem olvastam arról, hogy valaki rájött volna: miért van olyan randára rajzolva a róka a könyvben, mikor a többi rajz mind olyan cuki.
süti beállítások módosítása