[Supernatural Movies]

Urok (A lecke)

2015. november 13. - kultúrfaló

A helyszín egy bolgár kisváros, itt él Nadezhda (Margita Gosheva) tanítónő. Egyik nap az osztályában az egyik gyereknek ellopják a pénztárcáját. Ez nem hagyja nyugodni, így nyomozásba kezd, megszállottként akarja kideríteni, hogy ki a tettes. Eközben a magánélete sem alakul túl jól: férje nem fizette rendesen a házuk törlesztő részleteit, így a családnak három napja van az adósság rendezésére, különben elárverezik otthonukat. Mivel nem számíthat a férje segítségére, Nade a kezébe veszi a dolgot, és megpróbálja megmenteni a menthetetlent.

a-lecke2.jpg

A főszereplőnk egy nagyon precíz ember, és tisztessége is megkérdőjelezhetetlen. Azonban amikor igyekszik egyben tartani az életét, a külső hatások nyomán kénytelen meghasonulni magával. Első pillanatra úgy tűnik, hogy az iskolai események bemutatása csak felvezetése a későbbi megpróbáltatásoknak, azonban a film végén a két szál összeér.

A 105 perces görög-bolgár koprodukcióban készült film nagyon jól ábrázolja azt, hogy a kisember mi mindenre képes azért, hogy ne essen darabjaira az élete, illetve, hogy mennyire kiszolgáltatott, és mennyire tehetetlen lehet a mostani pénz uralta világban. A tanárok társadalmi megbecsültségének hiányát is bemutatja a diákok és a tanárnő kapcsolatán keresztül. A harmadik boncolgatott téma a feltétlen és kérdés nélküli normakövetés, ennek megváltozásának is szemtanúi leszünk.

Hűvös, letisztult és alapos történetmesélést kapunk. Az alkotók által megteremtett atmoszférának köszönhetően többször összerándul a gyomrunk, a hétköznapi kisember elkeseredett küzdelmének nézésekor nagyon könnyen bele tudjuk élni magunkat az eseményekbe. Egy olyan történetről szól, mely bármely országban megtörténhetne, és épp ettől lesz nagyon élvezhető.

A film az Európai Parlament által 2007-ben létrehozott Lux-díj idei egyik döntőse. Rajta kívül még a Mustang (a nők és lányok helyzetével foglalkozik) és a Mediterranea (a Földközi-tenger térségében zajló menekültválság a témája) van még versenyben a végső győzelemért.

a-lecke1.jpg

A díj létrehozásának célja volt, hogy a döntős alkotások az EU mind a 24 hivatalos nyelvén feliratozva, a nyelvi határokat lebontva népszerűsítsék az európai mozit. A Lux-díjra jelölt filmek többsége aktuális témákat dolgoznak fel. A három döntőst novemberben vetítik a mozik. 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr778075994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása