[Supernatural Movies]

Star Wars - A klónok támadása

2015. december 09. - kultúrfaló

A rész, amikor Anakin elindul a lejtőn...

d1_3.jpg

10 év telt el a Baljós árnyak cselekménye óta. Doku sötét játékainak köszönhetően egyre többen lépnek ki a Galaktikus Köztársaságból. A maréknyi jedi lovag pedig kevés ahhoz, hogy fenntartsa a békét és a rendet. Ha ez még mindig nem lenne elég gond, akkor Padmé ellen merényletet kísérelnek meg, ami szerencsére nem sikerül. A tanács pedig az ifjú Anakin Skywalkert jelöli ki testőri feladatok ellátására. Míg ők ketten rejtőzködnek, addig Obi-Wan a merénylő ellen nyomozva egy távoli bolygón különös titokra bukkan: egy klóngyárban folyó gyártás eldöntheti a küszöbön álló polgárháború kimenetelét.

A klónok támadása már sokkal látványosabbra sikerült, mint a Baljós árnyak: láthatjuk Yoda mestert fénykard-párbajt vívni; Obi-Wan sem bánik kesztyűs kézzel Jango Fettel; és a jedik is nagy bajba kerülnek a Genosis bolygón egy arénában. Padmé és Anakin közti kibontakozó szerelem egyre fontosabb szerepet fog kapni a későbbi cselekményeknél, legfőképpen pedig fontos motiváció a Sötét Nagyúr megszületésében.

Ebben a részben is vannak logikai bakik, mégis szerethető filmet kapunk. A történet közben többször is felmerülhet bennünk a kételkedés: ha a jedik a Galaxis legbölcsebb lényei, akkor hogy nem veszik észre a körülöttük zajló eseményeket? Hogy épülhet fel egy klón hadsereg a tudtuk nélkül? Ha kétségesnek érzik Anakin szerepét a sötét és a jó oldal harcában, akkor miért nem tartják jobban szem előtt, és miért nem próbálják a saját „térfelükön” tartani?

Az első kritikák vegyesek voltak, többségükben csodálták a speciális effektusokat, amelyek sokkal jobbak, mint a Baljós árnyakban, és azok is örülhettek, akiknek nem Jar Jar Binks lett a kedvenc új karaktere, hiszen most sokkal rövidebb játékidőt kap. A túl sok animációnak köszönhetően nem mindig tűnik túl valóságosnak a történet-azonban nagyon hangulatos atmoszférát teremtettek az alkotók.

d2_3.jpg

A 2002-ben a film 310 millió dollár bevételt hozott, ez azonban 120 millióval kevesebb, mint a Baljós árnyaké volt. A Star Wars ezzel a résszel végre ismét monumentális lett- elég csak a klón hadsereg felvonulására gondolni-, a szereplők majdnem mindegyikének szerepe lesz a későbbi történetben, fontosak lesznek a nagy egész szempontjából. Lassan minden kocka a helyére kerül... 7/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr478147222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2015.12.09. 20:53:52

Ha ez 7/10, akkor a régi trilógiát nem lehet pontozni 10-es skálán. :-D Látványosnak látványos, de unalmas és olyan szinten SWMMI kémia nincs Portman és Hayden között, hogy azt tanítani lehetne. Még egy Tvájlájt is jobb ezen a téren, pedig az is kritikán aluli minden tekintetben.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.09. 20:58:39

@Creativ3Form: Ezzel most én sem értek egyet. Nálam ez magasan a leggyengébb rész.

Gordiusz 2015.12.10. 00:58:24

Azt hiszem ez a cikk foglalja leginkább össze, hogy mi a gond az új trilógiával:

www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=8313

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.10. 08:22:48

Azért adtam rá 7/10-et, mert nálam nem gyengébb, mint a Baljós árnyak. Az új trilógia részei közül szerintem A Sith-ek bosszúja sikerült a legkevésbé.

Fincherista 2015.12.10. 12:40:58

@Gordiusz: Rogert Ebertnek egyedül a második résszel volt problémája. Az elsőt és a harmadikat lelkesen méltatta. Most akkor kinek lesz igaza? A kérdés költői, mivel a filmek megítélése szubjektív.
süti beállítások módosítása